Video: BASE-hüppe rekordmees Valeri Rozov hukkus Himaalajas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Rozov
Valeri Rozov Foto: HO/Reuters/Scanpix

BASE-hüppe rekordimees, venelane Valeri Rozov hukkus möödunud laupäeval, 11. novembril Himaalajas kui tegi hüppe Ama Dablami mäelt.

52-aastane Rozov tahtis püstitada maailmarekordi kõikide mandrite kõrgeimatelt mägedelt hüppamisega, edastab thefield.scroll.in.

Valeri Rozov
Valeri Rozov Foto: Thomas Senf/REDBULLNEWSRO/SIPA/Thomas Senf/REDBULLNEWSRO/SIPA/Scanpix

Ama Dablami mägi on 6812-meetrine ja see asub Nepalis üsna maailma kõrgeima mäe, 8848-meetrise Džomoulungma lähistel.

Rozovi kaaslaste sõnul hüppas venelane ajal, mil tekkis tuuleiil, mis paiskas ta vastu mäekülge. Päästajd tõid ta surnukeha eile, 12. novembril ära ja transportisid helikopteriga Kathmandusse.

Valeri Rozov
Valeri Rozov Foto: HO/Reuters/Scanpix

Rozov tegi 2013. aastal BASE-hüppe maailmarekordi, hüpates Himaalajas 7220-meetriselt Changtse mäelt. 2016. aasta hüpperekord on samuti Himaalajast, Džomolungmast loodesse jäävalt Cho Oyu mäelt, mille kõrgus on 7700 meetrit.

Valeri Rozov
Valeri Rozov Foto: V. VOLODIN/SPORTSANDNEWS/SIPA/V. VOLODIN/SPORTSANDNEWS/SIPA/Scanpix

BASE nimetus koosneb sõnade «Building» (hoone), «Antenna» (antenn või kraana), «Span» (sild) ja «Earth» (kalju) esitähtedest. Tegemist on maaga ühenduses olevatelt objektidelt hüppamisega ning nelja kilomeetri kõrguselt hüppamise asemel hüpatakse tavaliselt 50 – 200 meetri kõrguselt, kuid ka kõrgemalt. Tegemist on ekstreemse ja ohtliku hüppamisega, sest puudub teine langevari. Hüpatakse vaid ühe langevarju või tiibkostüümiga.  

BASE-hüppamisega tohivad tegeleda vaid väga kogenud langevarjurid, kellel on seljataga vähemalt 400 tavalise langevarjuga hüppamist. 

Valeri Rozov
Valeri Rozov Foto: HO/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles