Video: kas 19. sajandi maalil kujutatud naise käes on iPhone? (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Ferdinand Georg Waldmülleri maal «Pühapäeva hommik»
Kunstnik Ferdinand Georg Waldmülleri maal «Pühapäeva hommik» Foto: wikipedia.org.

Saksamaal Münchenis asuvas Neue Pinakothek kunstimuuseumis on 1860. aasta maal, mille autoriks on austerlasest kunstnik Ferdinand Georg Waldmüller.

Maalil on kujutatud teel jalutavat naist, kes vaatab pingsalt ta käes olevale neljakandilisele objektile, edastab Daily Mail.

Kunstiajaloolaste sõnul on kunstnik kujutanud kirikusse suunduvat või sealt tulevat naist, kellel on käes laulu- või palveraamat. Maali pealkiri on «Pühapäeva hommik», olles otsene viide, et pühapäeviti käidi kirikus. Samuti on naisel seljas pühapäevariided. Maalil on näha ka noormeest, kes oletatavalt oma kallimat ootab, käes roosa lill. Naine ei pane meest kohe tähele, sest ta pilk on kinnitunud ta käes olevale asjale.

Vandenõuteoreetikute arvates on naine ajarändur ja tal on käes iPhone. Kunstnik Waldmüller kohtus selle ajaränduriga ja jäädvustas ta oma maalil.

Kunstnik Ferdinand Georg Waldmülleri maal «Pühapäeva hommik»
Kunstnik Ferdinand Georg Waldmülleri maal «Pühapäeva hommik» Foto: wikipedia.org.

«Maalidel olevaid esmeid interpreteeritakse vastavalt ajastule. Kui varem nähti selle naise käes lauluraamatut, siis nüüd nähakse nutitelefoni. Ka tänapäeval võib samasugust vaatepilti näha, naine kõnnib teel või tänaval, silmad ta käes oleval objektil, milleks nüüd on kindlasti nutitelefon,» sõnas üks kunstiekspert.

Varasemast on teada mitmeid kunstiteoseid, millelt on leitud «nutiseadmeid», nii mobiiltelefone, tahvelarvuteid kui sülearvuteid.

Psühholoogide ja skeptikute sõnul nähakse varasemate sajandite kunstiteostel seda, millega nüüdsiajal harjunud ollakse ja mis on igapäevane, kuigi teoste valmimise ajal neid esmeid veel ei olnud.

Ferdinand George Waldmüller (15. jaanuar 1793 – 23. august 1865) oli Austria maalikunstnik, üks tähtsamaid kunstnike biidermeieri perioodil. 

19.sajandi austerlasest kunstniku Ferdinand Georg Waldmülleri portree
19.sajandi austerlasest kunstniku Ferdinand Georg Waldmülleri portree Foto: wikipedia.org
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles