Neli olulist asja, mida teada, enne kui välismaal pensionipõlve pidada

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Paljude jaoks on unistuseks pensionile jäädes kolida välismaale ning nautida paremat kliimat ja väärikalt väljateenitud jõudeelu. Aga olgu su sihiks Pariis või Toskaana, on asju, millele tasuks enne elumuutvat otsust mõelda.

Millist viisat sa vajad ja kust seda saada?

Võib olla küll ilmselge, kuid tänapäeva avatud piiridega maailmas kipub ununema, et tegelikult on vahel ka viisat vaja. Kui sa tahad kuskil pikemat aega viibida, pead sa olema kindel, et sul on selleks seaduslik õigus, kirjutab The Local. Euroopa Liidu siseselt kolimine ei tohiks olla väga keeruline, kuid kui sind tõmbab troopikasse, ole valmis paberimajanduseks.

Milliseid toetusi sulle pakutakse?

Tee kindlaks, millist ravikindlustust sul vaja on ning kas see, mis sul juba on, kehtib ka tulevases elukohariigis. Samuti tee kindlaks, kuidas saab maksude ja pensioniga – kui sa oled töötanud välismaal, siis võib olla parajalt segadust, kes, kus ja kuidas sulle pensioni välja maksma hakkab.

Kas sa peaksid kodused pangaarved sulgema?

Kui elad välismaal, vajad ilmselt kohaliku panga arvet, kuid ära kiirusta koduseid kontosid sulgema. Paljud välismaal pensionipõlve pidavad inimesed on leidnud, et märksa lihtsam on oma vara kodupangas hoida, samuti pole paljudes riikides sarnast pensionisammaste süsteemi. Ja ka riigil on lihtsam kanda pension sinu kohalikule pangakontole.

Kui lähedane saad olla pere ja sõpradega?

Sul ilmselt on juba plaanis, kuhu kolida, aga oled sa mõelnud ka sellele, kui kerge sinna saada on? Kui keeruline oleks perel ja sõpradel sulle külla tulla? Kui sageli reisiksid sa kodumaale? Kui lähedal on lähim lennujaam? Kuidas on lood ühistranspordiga? Ning kui sa plaanid autoga sõitmist, siis kas sinu juhiluba asukohariigis kehtib?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles