11 olulist fakti PÖFFi kohta, mida pead teadma

Jaanika Vilipo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Jäämees» kujutleb, kuidas võis välja näha Alpidest leitud muumia Ötzi elu 5300 aastat tagasi. PÖFF
«Jäämees» kujutleb, kuidas võis välja näha Alpidest leitud muumia Ötzi elu 5300 aastat tagasi. PÖFF Foto: Kaader filmist

Pimedate Ööde filmifestival stardib taas! Juba homme õhtul rullub lahti PÖFFi avagala punane vaip, kuhu on oodata Eesti filmimaailma koorekiht. PÖFF toimus esmakordselt 1997. aastal.
20 aasta jooksul on festival kasvanud Põhja-Euroopa üheks suurimaks filmisündmuseks. Elu24 toob teieni põnevad faktid tänavuse festivali kohta.

* PÖFFi üks peakülalistest Deborah Kara Unger («Mõte ekstaasist») on mänginud kõigi kolme kuulsa Davidi linateostes - 1993.a David Lynchi teleseriaalis «Hotel Room», 1996.a David Cronenbergi filmis «Crash» ja 1997. a David Fincheri linatöös «The Game».

Deborah Kara Unger
Deborah Kara Unger Foto: facebook

* PÖFFi põhiprogrammis võib leida 19 filmi, mis on esitatud oma riigi poolt parima võõrkelse filmi Oscari kandidaadiks

* PÖFFi pikim film on tänavu Rumeenia film «Põhjus» («Pororoca»), mis kestab 2 tundi 33 minutit.

* PÖFFi põhiprogrammis linastub kokku 233 täispikka filmi, Just Filmil 50 filmi ning PÖFF Shortsil 257 lühifilmi ja animatsiooni. 

* Kokku on festival aastate jooksul näidanud 4292 täispikka filmi.

* Tänavusel PÖFFil näidatakse kahel režissööril loomingust suisa kolme filmi. Need mõlemad on soomlased, legendaarsed Aki Kaurismäki ja Jörn Donner.

Aki Kaurismäki.
Aki Kaurismäki. Foto: Repro
Jörn Donner
Jörn Donner Foto: Kim Öhrling

* Kõige vanem PÖFFi põhiprogrammis linastuv film on Soome kultusfilmide maratonil linastuv klassika «Varastatud surm» 1938. aastast.

* PÖFFil toimub kokku 909 filmiseanssi (sisse on arvestatud ka kinnised pressi ja tööstusele suunatud seansid).

* PÖFFile on oodata tänavu 1050 välismaalasest külalist, koos eestlastega on praeguseks akrediteeritud 1337 külalist.

* PÖFFil on esindatud 70 riigi filmid.

* PÖFFil linastub neli filmi, mille autoriteks on abikaasad või eksabikaasad. Ühe filmi on lavastanud õdede paar ja oma filmidega saabuvad PÖFFile ka üks isa ja tema tütar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles