Lapimaa taevas nähti tulekera ja majad värisesid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meteoorkeha
Meteoorkeha Foto: Chris Pomeroy / Caters News/Caters News Agency/Scanpix

Lapimaal nähti eile õhtul vähemalt 200 kilomeetri raadiuses eredat tulekera, millega kaasnesid valjud helid.

Soome Inari tuletõrje teatel said nad kõnesid, milles kohalikud teatasid ebatavalisest valgus- ja heliilmingust, mis pani majad värisema, edastab Yle.

Lisaks Soomele nähti kosmilist külalist ka Põhja-Norra mitmes paigas.

Inari tuletõrjejuhi Mauri Saniola teatel läksid nad asja uurima kui lennuõnnetust, kuid üsna varsti said nad lennuohutuskeskuselt teada, et mitte ühtegi lennukit Soome õhuruumis kadunud ei ole.

Soome Lapimaa Inari loodus
Soome Lapimaa Inari loodus Foto: wikipedia.org

«Saime aru, et seega võib olla tegemist meteoriidi või millegi muu kosmilisega. Me ei tea, kuhu see objekt täpselt kukkuda võis, kuna selle nägemise, heli- ja valgusilmingute kohta on teateid väga laialt alalt,» jätkas Saniola.

Saniola ei soovinud ajakirjanikele kommenteerida, kas tegemist võis olla näiteks Venemaalt pärit raketiga, mis valesse kohta lendas.

«Ma ei näinud ise, mis taevas lendas, seega ei saa ma öelda, mis see oli. Ma ei spekuleeri,» teatas tuletõrjejuht.

Üks seda tulekera näinutest on Lapimaal Karigasniemis elav Oula Kitti, kes sõitis juhtumi ajal autoga.

«Mind üllatas, kui järsku lõi taevas heledaks. Kell oli siis 18.37 ja ma olin umbes 50 kilomeetri kaugusel kodust. Esmalt jäi silma tulekera, mis saabus äkki. See liikus allapoole, olles siiski suurem, kui meteoorkehad on. Võimalik, et see oli meteoorkeha, millega kaasnes valgus- ja helinähtus,» sõnas soomlane.

Langev täht
Langev täht Foto: OLIVER BERG/AFP/Scanpix

Soome astronoomiaühing Ursa avaldas video ja fotod, millel on seda ilmingut näha. Lisaks jäi see fenomen mitme turvakaamera lindistusele.

Meteoor (rahvakeeles «langev täht») on Maa atmosfääri sattunud meteoorkeha põhjustatud valgus-, heli-, elektri- jm nähtuste kompleks. Kui keha põlemise jääk langeb maapinnale, nimetatakse seda meteoriidiks.

Langev täht
Langev täht Foto: HENDRIK SCHMIDT/AFP/Scanpix

iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/LPgYOemjPCw" frameborder="0" allowfullscreen>

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles