Video: endine tennisetšempion Jana Novotna suri 49-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jana Novotna
Jana Novotna Foto: Jacky Naegelen/Reuters/Scanpix

Tšehhi päritolu endine tennisetšempion Jana Novotna suri pärast rasket vähihaigust vaid 49-aastasena.

Briti meedia teatel tuli tšehhitar Wimbledonis naiste üksikmängu võitjaks 1998, kuid kaotas finaalis 1993. ja 1997. aastal.

Jana Novotna
Jana Novotna Foto: Neil Munns/PA Wire/PA Images/Scanpix

Elukutseliste naistennisistide organisatsiooni Women's Tennis Association  (WTA) teatel suri Novotna oma kodus. olles perest ümbritsetud.

Novotna läks tenniseajalukku sellega, et pärast Wimbledoni 1993. aasta finaalikaotust Steffi Grafile lohutas teda Kenti hertsoginna, kes sõnas, et tal on veel palju matše ja võite ees.

Jana Novotna ja Kenti hertsoginna 1993. aastal pärast Novotna kaotust Wimbledoni naiste üksikmängu finaalis Steffi Graffile
Jana Novotna ja Kenti hertsoginna 1993. aastal pärast Novotna kaotust Wimbledoni naiste üksikmängu finaalis Steffi Graffile Foto: Neil Munns/PA Wire/PA Images/Scanpix

Graffi ja Novotna mängu tulemused olid 6:7, 6:1, 4:6.

WTA juht Steve Simmons sõnas järelehüüdes, et Jana Novotna oli eeskujuks ja inspiratsiooniks nii tenniseväljakul kui väljapool seda.

Novotnat tunti ta teatraalsetest löökidest, mis olid samas väga jõulised ja efektiivsed.

Jana Novotna
Jana Novotna Foto: Neil Munns/PA Wire/PA Images7Scanpix

Oma karjääri jooksul jõudis ta naistennisistide edetabelis teisele kohale ja kuulsate tennisistide nimekirja pandi ta 2005.

Novotna tippaeg oli 1990. aastatel, kui ta jõudis Austraalia tennisemeistrivõistluse finaali, samuti mängis ta Prantsusmaa ja USA tennismeistrivõistluste poolfinaalis  ning võitis ühe korra Wimbledonis naiste üksikmängu.

Lisaks naise üksikmängule oli Navratilova edukas ka naiste paarismängus ja segapaarismängus.

Mitmed endised tennisekuulsused avaldasid sotsiaalmeedias Novotna kaotuse puhul ta perele kaastunnet.

Jana Novotna
Jana Novotna Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/Scanpix

Jana Novotna sündis 2. oktoobril 1968. aastal Tšehholsovakkias Brnos ja tema professionaalne tennisekarjäär algas 1987. aastal. Ta teenis oma karjääri jooksul auhinnaraha 11 249 284 dollarit. 

Jana Novotna
Jana Novotna Foto: Neil Munns/PA Wire/PA Images/Scanpix
Jana Novotna
Jana Novotna Foto: Adrian Dennis/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles