Charles Manson sai heaks manipuleerijaks Dale Carnegie menuraamatu «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi» abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charles Manson
Charles Manson Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Möödunud pühapäeval, 19. novembril suri Californias Bakersfieldi haiglas kurikuulus sektijuht ja mõrvar, 83-aastane Charles Manson, kes enamiku oma elust veetis trellide taga.

Reuters tõi ära kuus huvitavat fakti Charles Mansoni elust:

Kui Manson kandis 1960. aastate alguses Washingtoni osariigis röövimise eest vanglakaristust, sõbrunes ta kaasvangi Alvin «Creepy Karpis» Karpowiciga, kes kuulus 1930. aastatel Barkeri pangaröövlite gängi. See mees õpetas Mansonit kitarri mängima.

Charles Manson
Charles Manson Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

1980. aastal ilmunud elulooraamatus kirjeldas Karpowic Mansonit, keda hüüdis Väikeseks Charlieks, kui laiska noormeest, kellel on meeldiv hääl ja hea iseloom, kuid vanglaolude jaoks on ta liiga pehme.

Manson luges vangistustes olles üsna palju, kuid enim meeldis talle Dale Carnegie eneseabiraamat «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi», mis esmakordselt ilmus 1936. aastal.

Dale Carnegie raamat «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi»
Dale Carnegie raamat «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi» Foto: wikipedia.org

Temast sai meistermanipuleerija, kes suutis suure hulga inimesi oma tahtele allutada ja panna neid tegema seda, millega ta oma käsi määrida ei tahtnud. On teada, et Manson ei tapnud ühtegi inimest, ta vaid tegi plaane ja andis käske.

Mansoni kaaskonda kuulujate teatel uuris ta varasematest sajanditest tuntud isikuid: kuningaid, paavse, militaarjuhte kui kurjategijaid, kes läksid ajalukku manipuleerijate, mahhineerijate ja intrigeerijatena, uuris nende mõttemaailma ja teguviise, et neid samuti kasutada.  

Manson lootis, et pärast esmast vangistust saab ta elu korda ja ta üritas saada professionaalseks muusikuks. Ta sõbrunes ansambli Beach Boys trummari Dennis Wilsoni ja muusikaprodutsent Terry Melcheriga, kes oli näitlejanna Doris Day poeg. Manson läks hiljem Melcheriga riidu, kuna see mees ei soovinud tema muusikat plaadistada, pidades seda viletsaks.

Mansoni sekt pani esimesed mõrvad toime majas, kus Melcher varem elas.

Charles Manson
Charles Manson Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Mansoni loodud muusikat on siiski plaadistatud, seda tegi Beach Boys, kuid hiljem ka Guns N’ Roses, võttes pala «Look at Your Game Girl». Mansonilt sai oma lavanime laulja Marilyn Manson, kodanikunimega Brian Hugh Warner. See USA muusik kasutas näiteks Charles Mansoni pala «Mechanical Man» oma laulus «My Monkey».

Bändi Nine Inch Nails juht Trent Trezor ostis ära Los Angelese maja, kus Manson ja ta gäng tapsid 1969. aastal režissöör Roman Polanski raseda naise Sharon Tate’i.

Roman Polanski ja Sharon Tate
Roman Polanski ja Sharon Tate Foto: Personalities/Credit : Topham Picturepoint/Scanpix

Charles Mansonit ei saanud pidada ideaalseks vangiks, kuna ta eiras pidevalt reegleid ja üritas kehtestada enda omi. Ta korraldas mitmeid kaklusi, süütas oma kongi ja teda karistati range üksikvangistusega, kuna ta lasi salaja endale relvi tuua ja müüs kaasvangidele narkootikume.

Charles Manson
Charles Manson Foto: © Handout . / Reuters/REUTERS/Scanpix

Ta keeldus järjekindlalt psühhiaatrilisest ravist ja rehabilitatsiooniprogrammidest.

Mansonil oli vanglates olles mitmeid vaenlasi, kellest üks süütas 1984. aastal ta riided, üritades teda tulega tappa.

Kinnitamata andmetel uuris näitleja Anthony Hopkins enne filmis «Silence of the Lambs» («Voonakeste vaikimine») inimsööjast tapja Hannibal Lecteri kehastamist Charles Mansoni elu ja tegevust, et ta tegelaskuju oleks usutavam.

Anthony Hopkins filmis «Voonakeste vaikimine» Hannibal Lecterina
Anthony Hopkins filmis «Voonakeste vaikimine» Hannibal Lecterina Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Hopkins ei ole seda kinnitanud ega ümber lükanud.

Anthony Hopkins filmis «Voonakeste vaikimine» Hannibal Lecterina
Anthony Hopkins filmis «Voonakeste vaikimine» Hannibal Lecterina Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Charles Milles Manson (sünninimi Charles Milles Maddox; 12. november 1934 Cincinnati, Ohio –19. november 2017 Bakersfield, California) oli USA kurjategija, kes mõisteti 1971. aastal surma ja 1972. aastal eluks ajaks vangi näitlejanna Sharon Tate'i mõrva organiseerimise eest.

Kohus lükkas tema armuandmispalve 12 korda tagasi.

1960. aastate lõpul sai ta San Franciscos ja Los Angeleses tegutseva Perekonna-nimelise rühmituse (Family) liidriks, kuhu kuulus sadakond inimest.

Ta tituleeris ennast jumalaks ja kasutas oma esimese naise perekonnanime järgi nime Charles Willis Manson, mida sai tõlgendada sõnadena Charles' will is mans's son.

Teda on seostatud 35 mõrvaga, millest enamik ei ole kohtusse läinud vähese tõestusmaterjali pärast või sellepärast, et kurjategijad juba olid vangis. Enamik mõrvu pandi toime 1969 ja samal aastal vahistati hulk sekti liikmeid.

Viis nendest tunnistati 25. jaanuaril 1971 süüdi ja 27. märtsil mõisteti surma. Surmanuhtlus muudeti 1972 eluaegseks vanglakaristuseks, kui Californias surmanuhtlus keelustati

Charles Manson
Charles Manson Foto: Stringer/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles