Video: Saksamaal leiti ehitustööde käigus pinnasest suur betoonist haakrist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamburgis leiti ehituspaigast suur betoonist haakrist
Hamburgis leiti ehituspaigast suur betoonist haakrist Foto: Christian Charisius/AP/Scanpix/Scanpix

Saksamaal Hamburgis Billstedti linnaosas hakati ehitama Hein-Klinki staadioni uut riietusruumi, mille käigus tuli vundamendiauku kaevates välja natsiajastu üks sümboleid - haakrist.

Vundamendiauku kaevanud kopajuhi teatel kuulis ta järsku valju kolksatust kui kopp vastu mingit kõva objekti läks, edastab is.fi.

Ta läks vaatama ja katsus käega, saades aru, et tegemist on betooniga. Ta tõmbas objekti ümbert pinnase ära ja siis oli selge, et tegemist on kivist haakristiga, mis oletatavalt oli seal natsiajast.

Neli korda neli meetrit natsisümbol on paigas, kuhu ehitatakse uus hoone.

Hamburgis leiti ehituspaigast suur betoonist haakrist
Hamburgis leiti ehituspaigast suur betoonist haakrist Foto: Christian Charisius/AP/Scanpix

Vundamendiaugu kaevamise eest vastutanud ehitusfirma kutsus kohale politsei ja linnavalitsuse esindajad. Võimude teatel tuleb see haakrist lõhkuda, sest sellel julmuse sümbolil ei ole nüüdisajas kohta. Lisaks on Saksamaal natsisümbolid keelatud.

«Diktaator Adolf Hitleri märk tuleb võimalikult kiiresti eemaldada,» teatas kristlike demokraatide esindaja David Erklap.

Hamburgi arhiividokumentide andmetel taheti Hitleri ajal rajada sinna paika natsimonument, kuid see jäi pooleli. Valmis jõuti teha vaid haakristikujuline alus ja veel paar osa, mis 1970. aastatel lõhuti. Paik kaeti mullaga ja sinna külvati muru.

Ehitusfirma ekspertide sõnul on see betoonist haakrist üsna suur ja monumentaalne, selle lõhkumine võtab aega.

«Tegemist on paksu betooniga, mille lõhkumiseks on vaja puurvasaraid,» selgitas ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles