Põhja-Koreast põgenenud sõdur nõudis muusikakinnitust, et ta on Lõuna-Koreas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera jäädvustas Põhja-Korea sõduri põgenemise Lõuna-Koreasse
Turvakaamera jäädvustas Põhja-Korea sõduri põgenemise Lõuna-Koreasse Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Põhja-Koreast põgenes 13. novembril sõdur, kellel õnnestus jõuda läbi Panmunjomi piiritsooni Lõuna-Koreasse, kus kuus kuuli saanud mehele tehti mitu operatsiooni.  

Reutersi teatel jääb mees ellu, ta seisund on stabiilne.

Business Insideri andmetel ei uskunud põhjakorealane pärast operatsioone, et ta on Lõuna-Koreas ja nõudis haiglapersonalilt selle kohta tõestust.

«Ta nõudis meilt kinnitust, et kas ta on Lõuna-Koreas. Me kinnitasime, et on, kuid ta ei jäänud sellega rahule. Ta tahtis selle tõestuseks kuulda meie popmuusikat, eelkõige naisbändide lugusid,» sõnas meditsiinipersonal.

Suwonis asuva Ajou ülikooli haigla teatas mehe kummalisest palvest võimudele, kes asusid uurima, kas põgenik oli varem kuulnud Lõuna-Korea popmuusikat.

Turvakaamera jäädvustas Põhja-Korea sõduri põgenemise Lõuna-Koreasse
Turvakaamera jäädvustas Põhja-Korea sõduri põgenemise Lõuna-Koreasse Foto: REUTERS TV/REUTERS/Scanpix

Lõuna-Korea üritab mitmel viisil edastada Põhja-Koreasse mujal maailmas toimuva kohta informatsiooni. Eelkõige lastakse piirialadel valjuhäälditest popmuusikat, mida Põhja-Korea üritab takistada.

Lõuna-Korea luure arvates kuulis põgenikust sõdur valvepostidel olles Lõuna-Korea populaarsete naislauljate laule ja see võis olla üks põhjuseid, miks ta Lõuna-Koreasse põgeneda otsustas.

Turvakaamera lindistuskaadrid, millel on näha Põhja-Korea sõduri põgenemist
Turvakaamera lindistuskaadrid, millel on näha Põhja-Korea sõduri põgenemist Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Põhjakorealane on taastumas ja ei saa veel korralikult rääkida, kuid ta edastab oma soove silmapilgutamise ja miimikaga.

Lõuna-Korea võimud ei ole veel põhjakorealase nime ja sõjalist auastet avalikustanud. Mehe seedekulglast leiti parasiite, kaasa arvatud pikk paeluss, mis viitab, et Põhja-Korea sõdurite menüü jätab soovida.

Kirurg Lee Cook-jong kinnitas, et tal tuli operatsiooni käigus eemaldada parasiite, mis lisaks kuulihaavadele mehe elu ohustasid.

Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong selgitamas, millised parassidid olid Põhja-Korea sõduri seedekulglas ja millised olid ta tulistamisvigastused
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong selgitamas, millised parassidid olid Põhja-Korea sõduri seedekulglas ja millised olid ta tulistamisvigastused Foto: Kim In-chul/AP/Scanpix

«Oma 20 aasta pikkuse kirurgikarjääri jooksul olin midagi sellist näinud vaid meditsiiniõpikutes- ja käsiraamatutes,» teatas kirurg. 

Turvakaamera jäädvustas Põhja-Korea sõduri põgenemise Lõuna-Koreasse
Turvakaamera jäädvustas Põhja-Korea sõduri põgenemise Lõuna-Koreasse Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix
Põhja-Korea sõdurid
Põhja-Korea sõdurid Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles