Video: töötu sai tänu vanale indiaanivaibale üleöö rikkaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loren Krytzer
Loren Krytzer Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USAs Californias Liona Valleys Palmdale’is elav töötu mees sai päevapealt rikkaks, kui müüs oksjonil talle kuulunud 19. sajandi nahavo indiaanlaste kootud triibulise vaiba.

53-aastane Loren Krytzer sattus aastaid tagasi autoõnnetusse, milles kaotas vasaku jala ning selle tõttu ei saanud ta enam tööl käia, vaid ta elas sotsiaalabist, edastab msn.com.

Mehe teatel sai ta indiaanivaiba teadmata, et tegemist on väärtusliku tekstiiliga.

«Minu vanaema suri ja ma läksin pärast ta surma tema majast ära tooma raamatuid ja teisi asju, mis ta mulle pärandas. Mu ema ja õde olid juba sealt üle käinud ja nii mõndagi hinnalist kaasa viinud. Leidsin koti, milles oli kaks vana vaipa, mis pärinesid mu vanavanaemalt. Pehme Hudsoni lahe ääres tehtud indiaanivaip ja karmim nahavo vaip, mille mu vanaema pani põrandale, kui ta kass pojad sai, et neil soojem oleks. Mu õde võttis pehme vaiba, minule jäi indiaanivaip,» sõnas mees meediale.

Õe sõnul ta ei tahtnud navaho vaipa, kuna vanaema pani sellele kasse. Krytzer võttis vana vaiba endale ja see oli ta kodus kapis seitse aastat.

Enne 2007. aasta liiklusõnnetust oli Krytzer edukas puusepp, kuid jala kaotus tegi töö tegemise raskeks ja temast sai töötu.

Pärast õnnetust oli ta pikalt haiglaravil, kirurgi sõnul tekkis tal närvikahjustus ja luudesse mikromõrasid.

Ta vaska jalg amputeeriti allpool põlve ja kuna tal tekkis pärast jala eemaldamist põletik, siis arvati, et ta ei jää ellu.

Krytzer saatis naise ja lapsed elama oma sugulaste juurde Louisisanasse, kuna ta ei saanud pere enam rahaliselt toetada.

Mees asus elama väikesesse majja, mille eest ta makssis üüri 700 dollarit kuus. Ta sai ühes kuus sotsiaalabi 900 dollarit, seega jäi talle elamiseks 200 dollarit.

Krytzer juhtus vaatama saadet «Antiques Roadshow», milles üks Arizonas Tucsonis elav mees müüs oksjonil navaho vaiba, saades selle eest 500 000 dollarit. Ameerika põliselanike tekstiilide ekspert Don Ellis selgitas saates, et need vaibad olid kallid ka 19. sajandil kui nad uued olid. Nende hind oli siis umbes jõuka mehe nelja aasta teenistus.

Postkaart, millel on kujutatud navaho indiaanlast vaipa kudumas
Postkaart, millel on kujutatud navaho indiaanlast vaipa kudumas Foto: Rights Managed/Mary Evans / John Massey Stewart/Scanpix

«Võtsin siis oma vaiba välja ja vaatasin, et kas see võib maksta umbes 500 000 dollarit. Arvasin pigem, et selle hind jääb 5 – 10 dollari kanti,» meenutas ameeriklane.

Krytzer näitas vaipa oma emale, kes samuti arvas, et ega ta üle kümne dollari selle vana vaiba eest ei saa.

Mees pöördus siis antiigikaupmehe poole, kes samuti sõnas, et tegemist ei ole väärtusliku vaibaga. Siis soovitati tal pöörduda oksjonimaja John Moran Auctioneers poole, tegemist on oksjonimajaga, mis müüb põliselanike asju.

Navaho indiaanlased, foto umbes 1900. aastast
Navaho indiaanlased, foto umbes 1900. aastast Foto: akg/North Wind Picture Archives/akg/North Wind Picture Archives/Scanpix

Oksjonimaja omanik John Moran sai kohe aru, et tegemist on hinnalise vaibaga. Nad uurisid arhiivist Krytzeri esivanemaid ja said info, et üks neist, John Chatland oli 19. sajandil Dakotas kaupmees, kes selle vaiba navahodelt osta võis. 

Moran saatis selle vaiba teistel ekspertidele uurimiseks, kes samuti kinnitasid, et tegemist on erakordselt hea kvaliteediga indiaanivaibaga.

Pärast aasta kestnud uuringuid ja teste, mis tõestasid, et tegemist on autentse ja hästi säilinud vaibaga, sai Krytzer vaiba tagasi ja ta otsustas selle oksjonile panna. Ta lootis selle eest saada vähemalt 200 000 dollarit. Oksjonimaja omanik andis Krytzerile ettemaksuks 9000 dollarit, et ta vaibamüügist ei loobuks.

Lõpuks oli oksjonipäev käes ja Krytzer oota sinnukalt, et kui väärtuslik see navaho vaip olla võib.

Navaho vaip oksjonil
Navaho vaip oksjonil Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Vaip müüdi vaid 77 sekundiga, pakkumist tegid anonüümne helistajast kollektsionäär ja antiigisaates üles astunud ekspert Don Ellis.

Krytzeri vaiba alghinnaks pakuti 150 000 dollarit, siis kerkis see 500 000 dollarini ning lõplikuks hinnaks kujunes 1,5 miljonit dollarit, mille käis välja Don Ellis.  

Pärast teenustasu ja maksude maksmist sai Krytzer oma pangaarvele 1,3 miljonit dollarit.

Loren Krytzer
Loren Krytzer Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mehe sõnul said ta pereliikmed kiiresti teada, et tal on palju raha. Üks sugulane küsis laenu ja õde ähvardas ta vaiba väärtuse varjamise eest kohtusse kaevata.

Ameeriklase teatel õppis ta raha väärtust tundma ja ta küsis oksjonimaja omanikult nõu, kuhu ta võiks oma raha paigutada. 

Ta investeeris uude eluasemesse, ostis uue auto ja käis laevakruiisil ning turgutas oma tervist. Osa rahast paigutas ta firmadesse, milles dividendid on talle kenasti sisse toonud.

Nüüdseks on tal osa summast kulutatud, Californias on maksud kerkinud ja ta kardab, et tal tekivad võlad. Selle tõttu tahab ta Californias asuva vara maha müüa ja kolida Idahosse, kus maksud nii kõrged ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles