Petturitest suhkrutöösturid sundisid rahvast suhkrut sööma

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur teeb küll elu magusaks, kuid selle liigne tarvitamine ohustab tervist.
Suhkur teeb küll elu magusaks, kuid selle liigne tarvitamine ohustab tervist. Foto: SCANPIX

Mitmed rahvusvaheliste toidutööstuse gigantide poolt rahastatud uuringud on justkui väitnud, et suhkur ei olegi inimkehale nii halb kui seni on räägitud, kirjutab Business Insider.

Needsamad uuringud on väitnud, et kaalutõus ja rasvumine on eelkõige tingitud rasvase söömisest.

Uus uuring näitab, et varasemad uuringud olid rahastatud suhkrutööstuse enda poolt ja neis väidetavat ei tasu uskuda.

Üha kasvavate tõendusmaterjalide valguses ilmneb, et huvigrupid on teadlaste poolt avastatud suhkru kahjulikke mõjusid kümneid aastaid pisendada lasknud.

Avalikkusele on esitletud uuringuid, kus suhkru kahjulik mõju otseselt ei ilmne. Neid uuringuid, kus suhkru ohtlikkusest kõneletakse, on see-eest pigem varjus hoitud.

New York Times kirjutas juba 2016. aastal, et 2017. aastaks koostatava uuringu autoritel on sidemeid suhkutööstusega.

Üks neist istus uuringu läbiviimise ajal lausa firma Tate & Lyle, suurima rahvusvahelise maisisiirupi tarnija juhatuses.

See seletab ka, miks nad järjekindlalt üldusele selgitada püüavad, et ülekaaluliste inimeste suhkru tarbimise norme pole vaja vähendada.

Samas pani USA kaubandusgrupp Sugar Research Foundation (Suhkru Uuringute Sihtasutus) kaks nende poolt rahastatud teist uuringut, milles ei jõutud suhkrutööstusele järeldusteni, kohe kalevi alla.

Alates 1960. aastatest on teatud, et näriliste peal katsetatud kõrge suhkrusisaldusega dieet viis suurema rabanduse, südameataki või südamehaiguse riskini.

Katsealustel rottidel oli organismis ka normaalsest kõrgem rasvade (triglütseriidid) tase. Need uuringud avalikkuse ette ei jõudnud.

Sama kaubandusgrupp maksis kolmele Harvardi ülikooli teadlasele tänases mõistes korralikku kuupalka, et nad avaldaksid uurimuse, mis laseks suhkrul paista oluliselt vähemohtlikuna.

Teadlasi suunati kirjutama kõik terviseriskid rasvade arvele.

Ilmus rida uuringuid, kus öeldi, et rasvase söömine teeb inimesed ülekaaluliseks – mis tänapäeval omakorda paljude uuringute poolt ümber on lükatud.

Mitte rasv ei ole vaenlane, vaid suhkur. Ja palju-palju hullem.

Indiana ülikooli professor Aaron Carroll on öelnud, et rasvade keskne dieet ei too kaasa rasvumist, vaid vastupidi – võib aidata mõned kilod maha võtta.

Terviseteemasid kajastavas portaalis The Lancet avaldatud analüüsis uuriti 135 000 inimest 18 riigist.

Selgus, et madala rasvasisaldusega toiduaineid tarbivate inimeste seas oli soodumus südamehaigustele ja -attakidele suurem.

Kaheksa aastat kestnud katse jooksul vaadeldi umbes 50 000 naist, kellest jämedalt võetuna pooled järgisid rasvavaest dieeti.

See aga ei vähendanud sugugi nende riske haigestuda rinnavähki, käärsoolevähki ja südamehaigustesse. Lisaks ei kaotanud nad selliselt toitudes ka eriti kaalu.

Peamine järeldus?

«Madala kalorsusega toitumise kasutegurite tõestusi on vähevõitu, samas kui osade rasvade kasulikkus on laialt tõestatud,» nentis Carroll.

See tähendab, et kreemjad avokaadod, rikkalik lõhe ja hõrgud pähklid peaksid toidusedelisse kindlasti kuuluma.

Kui olete need 1990. aastatel reklaamitud madala kalorsusega dieedile üle minnes sealt välja visanud, oleks nad tagasi kutsuda.

Kui teil on külmikus margariin, asendage see ehtsa võiga.

Pigem peaksite tähelepanu pöörama suhkrut mitte sisaldavate toodete kasutamisele kui madala kalorsuse jahile.

Paljud inimesed on siiski tänaseks mõistnud, et mitte rasva väljaviskamine menüüst ei aita kaalu langetada, pigem teeb seda suhkru vältimine (eriti limonaadide kujul).

«Teaduslik tõestus suhkruga maitsestatud jookide tarbimise ja kehakaalu probleemide ning sellest tuleneva rasvumise vahel on leitud,» kirjutavad 2006. aastal avaldatud, rohkem kui 50 aastat kestnud uurimistulemustel põhineva ülevaate autorid.

Niisiis – vähem tuleks tarbida suhkrut ja rohkem kasulikke rasvu sisaldavaid toiduaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles