Mida sõi Adolf Hitler enne endalt elu võtmist ja mis sai tema kokast?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler ja ta kallim Eva Braun söömas
Adolf Hitler ja ta kallim Eva Braun söömas Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Hiljuti  leiti Saksamaal Adolf Hitleri kunagise koka ja dietoloogi, austerlanna Constanze Manziarly kirjad ta õele ja neis on kirjas, mida diktaator sõi 1945. aastal enne oma enesetappu.

Teada on, et Hitler jälgis väga täpselt, mida ta sööb, olles loobunud lihast juba 1930. aastate alguses, edastab The Sun.

Koka kirjutistest ilmneb, et Hitler tappis end 30. aprillil 1945 lõunasöögi ja õhtusöögi vahelisel ajal.

Adolf Hitler Berghofis
Adolf Hitler Berghofis Foto: Personalities/Scanpix

Manziarly teatel koosnes Hitleri viimane söömaaeg makaronidest ja tomatikastmest, midagi muud ta ei soovinud.

Makaroniroog
Makaroniroog Foto: Pexels / CC0 Licence

Kokk oli valmistamas õhtusööki, milleks oli kartulipuder praemunadega, kui Hitler endalt elu võttis. Kokk tegi toidu valmis ja tahtis seda Hitlerile serveerida, kuid siis sai teada, et natsijuht on surnud.

Manziarly arvates rippus sõja viimasel aastal ta enda elu nii mõnigi kord juuksekarva otsas, sest Hitler oli alatihti tujust ära ja talle ei meeldinud vahel toit.

Ajaloolase Stefan Dietrichi sõnul palkas Hitler 23-aastase austerlanna 1943. aastal oma kokaks Baieris Obersalzbergis asuvasse Berghofi lossi, mis Teise maailmasõja ajal oli üks temapeakorteritest.

Adolf Hitleri Berghofi residents
Adolf Hitleri Berghofi residents Foto: akg-images/akg-images/Scanpix
Hitleri Berghofi residents
Hitleri Berghofi residents Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Hiljem peitus Hitler koos kaaskonnaga Berliini punkrisse, kuhu võttis ka koka kaasa. 

Koka sõnul anti talle toidu tegemisel väga detailsed juhendid ja toitu kontrolliti enne, kui see Hitlerile viidi. Riigijuhi menüüs oli palju puu- ja juurvilja, metsaande, putrusid ja pagaritooteid, kuid mitte liha.

«Kui Hitleril olid keerulised nõupidamised poliitikute ja sõjaväelastega, siis pärast neid tahtis ta süüa, süües sageli õhtuti saiakesi ja kooke. Ma küpsetasin iga päev palju, kuid päeva lõpuks olid kõik küpsetised otsas,» kirjutab kokk oma kirjades õele.

Constanze Manziarly
Constanze Manziarly Foto: wikipedia.org

Koka sõnul kinkis Hitler talle ükskord hea töö eest halli värvi sukad.

Austerlanna sõnul ei teadnud riigijuht naistemoest just palju, et ta sellised sukad kinkis. Ta kirjutas sellest ka oma õele, kuid siis hakkas kartma, et Hitleri käsilased loevad ta kirjad läbi ja ta saadetakse koonduslaagrisse.

Manziarly hakkas 1944. aasta hilissügisest kirjutama  õele salakeeles, viidates Hitlerile kui peaarstile ja Hitleri majutuspaikadele kui sanatooriumidele.

Kaks päeva pärast Hitleri surma langes Manziarly nõukogude sõdurite kätte ja selle naise saatus on teadmata.

Hitleri sekretäri Traudl Junge meenutuse kohaselt lahkusid Hitleri punkris ellujäänud sealt 1. mail, kaasas kiri admiral Karl Dönitzile.

Junge sõnul läks Manziarly neist lahku, üritades seguneda kohalike naistega. Nad nägid kokka viimane kord 2. mail kui ta võtsid kinni kaks nõukogude sõdurit, tõmmates ta endaga koos metrootunnelisse.

Junge arvates tahtsid nõukogude sõdurid kokka vägistada ja hijem lasid ta maha, kuid tema surnukeha ei leitud.

Manziarly võis enne vägistamist ja tapmist võtta tsüaniidikapsli, mis tal igaks juhuks kaasas oli ja mille ta sai Hitlerilt.

Manzialry oli sündinud 14. aprillil 1920 Austrias Innsbruckis, ta hukkus oletatavalt 25-aastasena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles