Norra kroonprintsess põeb isemoodi haigust

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprintsess Mette-Marit Foto: Oern E. Borgen/NTB scanpix

Norra kroonprintsess Mette-Marit tühistas neljapäeval Tromsøse reisi, kui Norra kuningakoda teatas, et printsess kannatab haigusnähtude all, mida norralased nimetavad krystallsykeks. See on peapöörituse vorm, mis käivitub teatud peaasetuse positsioonide või liikumistega ning mis põhjustab pearinglust, vahendab Aftonbladet.

Norra kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprintsess Mette-Marit Foto: Oern E. Borgen/NTB scanpix

Norra kroonprintsess Mette-Marit on kannatanud asendivertiigo ehk healoomulise asendipöörituse all ning on pidanud tühistama seetõttu mitmed ametlikud visiidid. 

Norra kroonprintsess Mette-Marit 
Norra kroonprintsess Mette-Marit Foto: Alley, Ned/NTB scanpix

Kroonprintsess on paranemas kuid on võtnud kuni pühapäevani haiguspuhkuse. Asendipööritus on haigus, mis on tingitud kaltsiumi kristallide kadumisest kõrvas. Haigus põhjustab pea pööramisel peapööritust ja iiveldust. Haigus on küll kahjutu kahjutu.
Kliinik.ee kirjutab, et healoomuline hootine asendipeapööritus on peapööritus, mis kestab sekundeid ja tekib pea asendi muutmisel.
Peapööritust põhjustab sisekõrvas oleva tasakaaluelundi poolringkanalisse tekkinud sade, mis äkilisel asendi muutmisel ärritab tasakaaluelundit. Asendi järsu muutusega kaasneb silmatõmblus ehk nüstagm, mis harva kestab kauem kui 1 minut. Tekivad tasakaalukaotuse tunne ja iiveldus, peapööritushood võivad esineda mitme nädala vältel, siis järgneb ajutine paranemine ehk remissioon. Asendipeapööritust täheldatakse rohkem keskealistel ja vanematel inimestel. Põhjus on pooltel juhtudel ebaselge, häiret on seostatud peatrauma ja migreeniga, samuti vanurite sisekõrva ealiste iseärasustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles