Video: teleajaloo kummaline häkkimisjuhtum on seni lahendamata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Max Headroomiks kehastunud telehäkker
Max Headroomiks kehastunud telehäkker Foto: Wikipedia.org

Teleajaloo seni kõige kummalisemaks häkkimisjuhtmiks peetakse pühapäeval 22. novembril 1987 natuke pärast kella 21. 00 USAs Chicagos Channel 9 õhtuste uudiste ajal pildi ja heli kadumist.

Spordiuudiste ankru Dan Roani asemel ilmus eetrisse 1980. aastatel populaarse seriaalitegelase, tehisintellekt Max Headroomiks kehastunu, kes liigutas end edasi ja tagasi ning eetris oli kuulda heli nagu oleks keegi metalli lõiganud, edastab news.com.au.

Max Headroom
Max Headroom Foto: wikipedia.org

Vahepeal oli taas näha Roani, kuid siis kadus pilt uuesti ja ekraanil oli  jälle Headroom.

«Kui teid paneb imestama, et mis juhtus, siis sama imestan mina,» jõudis spordiuudiste lugeja öelda enne kui pilt taas kadus.

Kaks tundi hiljem kordus sama PBSi tütarkanalil WTTW, kus näidati menukat Briti seriaali «Dr. Who» ja ka siis oli näha Max Headroomi välimusega isikut.

Max Headroomiks kehastunud telehäkker
Max Headroomiks kehastunud telehäkker Foto: wikipedia.org

Headroomiks kehastunu oli siis eetris üks minut ja 20 sekundit ning sellel ajal jõudis ta teha erinevaid häälitsusi, mõnitada Coca-Cola reklaami ja väljaande Chicago Tribune ajakirjanikku Chuck Swirskyt.  

Kummalise isiku eetris olemine lõppes sellega, et ta näitas oma paljast istmikku, millele löödi kärbsepiitsaga.

USA telekommunikatsiooniameti teatel ei ole seni teada, kes oli selle 30 aasta taguse eetrisse häkkimise taga.

Roani arvates ei teinud seda teletöötajad, vaid isikud väljapoolt, kuid ka tema ei tea täpselt, kes.

«Minu arvates katsetasid paar tehnnikanohikut oma häkkimisoskusi ja see õnnestus, kuid nad lõpetasid kiiresti, et nende jälile ei jõutaks,» teatas Roan.

Spordiuudiste ankru sõnul läks see naljakas juhtum teleajalukku. Lisaks temale pidasid seda humoorikaks veel mitmed kolleegid.

«Võimalik, et oleksin tegelase Max Headroomiga juhtumi unustanud, kuid mulle helistatakse seni  4 – 5 korda aastas ja küsitakse, et kes selle taga oli. Igatahes on inimesi, kellele see meelde jäi ja kes seda lahendada soovivad,» lisas Roan.

Teises häkkimises mainis Max Headroomi kehastaja Chicago Tribune ajakirjanikku Chuck Swirskyt, kuid ka tema ei tea seni, miks just teda mainiti.

«Minu jaoks oli see väga üllatav ja ma ei tea seni, miks ma neile huvi pakkusin. Olin ja olen spordireporter, ma ei tegele poliitikaga,» sõnas ajakirjanik.

Swirsky sõnul ei soovi ta pöörduda kunagiste häkkerite poole, et asi ära lahendada.

«Ma ei taha neile midagi öelda, sest ei ole midagi öelda. Ma ei soovi, et nad seda kordaksid,» sõnas spordiajakirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles