Geidest jalgpallifänne hoiatati, et Venemaa 2018. aasta MMil võib nende elu ohtu sattuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seaksuaalvähemuse esindaja
Seaksuaalvähemuse esindaja Foto: Martin Bernetti/AFP/Scanpix

Järgmise aasta suvel toimuvad Venemaal 21. maailmameistrivõistlused jalgpallis, kuid kuna selles riigis suhtutakse sekusaalvähemustesse diskrimineerivalt, siis andsid mitmed seksuaalvähemuste ja inimõguste eest võitlevad organisatsioonid geidest jalgpallifännidele hoiatuse ja avaldasid näpunäiteid, kuidas käituda. 

Organisatsioon FARE, Football Against Racism in Europe (Jalgpalliga Euroopas rassismi vastu) andis välja hoiatava käsiraamatu, mida homoseksuaalid tohivad Venemaal teha  ja mida mitte, edastab The Guardian.

Seaksuaalvähemuse esindaja
Seaksuaalvähemuse esindaja Foto: SAJJAD HUSSAIN/AFP/Scanpix

Venemaal ei ole keelatud olla homoseksuaal, kuid seda ei tohi avalikult propageerida ega alaealistele sellest rääkida.

Inimõigusorganisatsioonide teatel on Venemaal aset leidnud sadu juhtumeid, milles geisid ja lesbisid on rünnatud nende seksuaalse sättumuse tõttu, kuid politsei ei ole sekkunud.

«Meie käsiraamat annab geidest halgpallifännidele näpunäiteid, millest nad Venemaa MMil mänge vaadates hoiduma peaksid. Samasugused nõuanded on ta tumedanahalistele ja etnilistele vähemustele. Näiteks ei soovita me geidest paaril Venemaal tänaval jalutada käest kinni hoides, sest see võib tuua kaasa rünnaku. Samas ei saa välistada, et seal on ka kohalikke, kes on samasooliste suhtes tolerantsed,» teatas FARE tegevjuht Piara Powar.

Kaks meest hoidmas käest kinni
Kaks meest hoidmas käest kinni Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP7Scanpix

Lisaks on selles käsiraamatus selgitusi Venemaa poliitilise olukorra ja LGBT kogukondade kohta. Raamatu kohaselt tegutseb enamik Venemaa seksuaalvähemuste organisatsioone põranda all.

FARE pöördus ka Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) poole, kuna briti ja saksa fännid palusid luba, kas nad tohivad Venemaal matše vaadates laotada laiali seksuaalvähemusi iseloomustava vikerkaarelipu, et sellega vene seksuaalvähemusi toetada. 

Homofoobia vastu protestijad
Homofoobia vastu protestijad Foto: Markus Heine/imago/Markus Heine/Scanpix

Venemaa jalgpalliföderatsiooni teatel on staadionitel poliitreklaam keelatud, kuid vikerkaarelippude suhtes ei ole sellist keeldu antud.

FARE arvates tuleks Venemaal järgmisel suvel jalgpalli vaatavatel välismaalastel hoiduda asjadest, mis võivad kohalikke ärritada ja provotseerida, hoidmaks ära vägivalda, millega võivad kaasneda ka surmajuhtumid.

FIFA hakkas jalgpallifännide seas leviva vihavaenu ja homofoobia teemaga tegelema aktiivselt pärast Brasiilia MMi 2014. aastal.

Venemaa jalgpalliföderatsiooni teatel ei pääse järgmise aasta MMi Venemaale vaatama umbes 300 paremäärmuslast ja neonatsi, kes võivad ohuks olla.

Neonatsid
Neonatsid Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Scanpix

Briti Chelsea jalgpalliklubis mänginud venelane Aleksei Smertin vastutab Venemaa MMil selle eest, et seal ei leiaks rassistlikud rünnakud ja homofoobsed juhtumid aset.

Jalgpalliajakirjanike arvates tahab Venemaa näidata, et seal suudetakse korraldada maailmatasemel MMi, kus ei leia aset midagi vähemuste vastast.

21. jalgpallimeistrivõistlused leiavad Venemaal aset 14. juunist kuni 15. juulini 2018. 

2018. aasta jalgpalli MMi logoga valguspilt Moskva Suure Teatri fassaadil
2018. aasta jalgpalli MMi logoga valguspilt Moskva Suure Teatri fassaadil Foto: Alexander Vilf/RIA Novosti/Scanpix
2018. aasta jalgpalli MMi ametlik pall
2018. aasta jalgpalli MMi ametlik pall Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix
Jalgpalli MMi reklaam Moskva metroorongis
Jalgpalli MMi reklaam Moskva metroorongis Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles