Venemaa õigeusukiriku arvates oli Nikolai II hukkamine juutide rituaalmõrv

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nilkolai II ja ta pere 1917. aastal vangistatuna Jekaterinburgis
Nilkolai II ja ta pere 1917. aastal vangistatuna Jekaterinburgis Foto: Royalty/Scanpix

Venemaa võimud uurivad õigeusukiriku teooriat, mille kohaselt oli vene viimase keisri Nikolai II ja ta pere tapmine 1918. aastal Siberis Jekaterinburgis juutide poolt toime pandud rituaalmõrv.

Õigeusukiriku piiskopi Tihhon Ševkunovi, kes juhib vene õigeuskiriku komisjoni, mis uurib Nikolai I, ta pere ja teiste Romanovite dünastia liikmete tapmist bolševike poolt, arvates tegutses juudist enamlane Jakov Jurovski, kes tsaaripere koos oma käsilastega tappis iseseisvalt, mitte kohalike punavõimude käsul, edastab The Telegraph.

Tihhon Ševkunov
Tihhon Ševkunov Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/Scanpix
Jakov Jurovski
Jakov Jurovski Foto: wikipedia.org

Vene meedia teatel rõhutas Jurovski oma juudi päritolu ja nägi vangistatud tsaariperekonna tapmises võimalust saada au ja kuulsust, kuid ka maksta kätte selle eest, et juutidesse on sajandeid halvasti suhtutud.

Nikolai II ja ta pere 1915. aastal
Nikolai II ja ta pere 1915. aastal Foto: Royalty/Scanpix

«Jurovski nägi Jekaterinburgis võimalust minna ajalukku kui keisritapja. Ta sõna otseses mõttes hukkas koos talle allunud meestega keisri ja ta pere, kes ei osanud sellist saatust oodata. Juudid panevad rituaalimõrvasid toime saamaks inimverd, mida nad kasutavad matzo leiva tegemisel,» teatasid vene õigeusukiriku esindajad.

Jekaterinburgi Ipatjevi maja kelder, kus Nikolai II ja ta pere maha lasti
Jekaterinburgi Ipatjevi maja kelder, kus Nikolai II ja ta pere maha lasti Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Ševkunovi seisukoht ärritab Venemaa juudikogukondi.

Rabi Borutš Gorin, kes juhib venemaa juudiorganisatsioonide katuseorganisatsiooni, sõnas et juutide süüdistamine Nikolai II mõrvas on antisemiitlik propaganda.

«Õigeusukirik propageerib jutte, mille kohaselt juudid tapavad kuulsaid ja tähtsaid inimesi, et saada nende verd ja selle kaudu ka nende jõudu. Me ei ela keskajal, mil oldi ebausklikud. Venemaal on paremäärmuslased aina enam aktiveerunud ja levib antisemitism,» sõnas rabi.

Jekaterinburgi uudisteagentuur ura.ru teatas, et õigeusukiriku rituaalmõrvaväited võivad tekitada ultranatsionalismi ilminguid, milles õigeusklikud venelased võivad tahta hakata juutidele keisri tapmise eest kätte maksma.

Maal Nikolai II-st
Maal Nikolai II-st Foto: Personalities/Scanpix
Venemaa keisrinna Aleksandra
Venemaa keisrinna Aleksandra Foto: (c) Sotheby's / akg-images/(c) Sotheby's / akg-images/Scanpix

1990. aastate lõpul leidsid arheoloogid Jekaterinburgi lähistelt inimjäänused, millele tehtud DNA-test kinnitas, et tegemist on viimase keisri ja tema perega.  Nikolai II, ta naine Aleksandra ja nende kolm last maeti Peterburi Püha Pauli katedraali. Veel kahe lapse jäänused leiti 2007.

Jekaterinburgi lähedalt leitud koljud, mis DNA-testi kohaselt kuuluvad Nikolai II, ta naisele Alexandrale ja nende kolmele lapsele
Jekaterinburgi lähedalt leitud koljud, mis DNA-testi kohaselt kuuluvad Nikolai II, ta naisele Alexandrale ja nende kolmele lapsele Foto: akg-images/akg-images/Scanpix
Nikolai II ja ta pere umbes 1905. aastal
Nikolai II ja ta pere umbes 1905. aastal Foto: World History Archive / TopFoto/World History Archive / TopFoto/Scanpix

Vene õigeusu kirik kuulutas tsaaripere  liikmed 2000. aastal märtriteks, kuid samas kaheldakse, kas DNA-testi vastused olid ikka õiged, sest ei ole täpselt teada, kuhu bolševikud maha lastud viisid ja nende surnukehad süütasid.

Nikolai II Aleksandrovitš Romanov (18. mai (vkj 6. mai) 1868 Tsarskoje Selo – 17. juuli 1918 Jekaterinburg) oli Venemaa viimane keiser, Poola kuningas ja Soome suurvürst.

Nikolai II valitses aastatel 1894–1917. Tema valitsemisaeg lõppes 1917. aasta Veebruarirevolutsiooniga, misjärel vangistati ta koos perega Tsarskoje Selo Aleksandri paleesse, mis oli keisripere ametlik residents.

Kolm kuud hiljem viidi perekond Tobolskisse ning siis Jekaterinburgi, mis jäi nende viimaseks elupaigaks.

Nikolai II, tema abikaasa Aleksandra Fjodorovna, neli tütart, poeg ning väike teenijaskond lasti Uurali oblastinõukogu sõjatribunali otsusega 17. juulil 1918 maha. Mahalaskmise viis täide Jakov Jurovski koos talle allunud bolševikega. 

Nilkolai II ja ta pere 1917. aastal vangistatuna Jekaterinburgis
Nilkolai II ja ta pere 1917. aastal vangistatuna Jekaterinburgis Foto: Royalty/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles