Video: liivadüünidest leiti 94 aastat tagasi maetud kunagise menufilmi sfinks (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guadalupe-Nipomo liivadüünidest leitud filmisfinks
Guadalupe-Nipomo liivadüünidest leitud filmisfinks Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USAs Californias leiti San Francisco lähedastest Guadalupe-Nipomo liivadüünidest 94 aasta tagune filmisfinks, mis pärineb Hollywoodi 1923. aasta menufilmist «The Ten Commandments» (Kümme käsku).

Liivadüünide kaitseala juhi Doug Jenzeni teatel on 136-kilogrammine kuju valmistatud savist ja kipsist ning kuigi see oli kaua aega liiva sees, on see siiski üsna hästi säilinud, edastab Live Science. 

«Arheoloogid on ka varem liivadüünides väljakaevamisi teinud, kuid varem ei ole ühelgi objektil algne värv säilinud. Leitud sfinks pärineb mustvalgest filmist, selle vaatajad ei näinud kuju erksat terrakotavärvi,» lisas Jenzen.

Guadalupe-Nipomo liivadüünidest leiti filmisfinks
Guadalupe-Nipomo liivadüünidest leiti filmisfinks Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«The Ten Commandments» režissööriks oli 1920. – 1930. aastatel tuntud Cecil B. DeMille. Filmile tegi kujunduse ja ka 21 sfinksi tuntud prantsuse kunstnik Paul Iribe.

Režissöör Cecil B.DeMille
Režissöör Cecil B.DeMille Foto: wikipedia.org
Cecil B. DeMille'i filmi «The Ten Commandments» reklaam
Cecil B. DeMille'i filmi «The Ten Commandments» reklaam Foto: Kuvatõmmis/Youtube

DeMille pani sfinksid stseeni, kus juudid põgenesid Egiptuse vangipõlvest, minnes läbi Punase mere, kust vesi ajutiselt kadus.

Režissöör võttis osa neist stseenidest üles Guadalupe-Nipomo liivadüünides, kuna tema arvates meenutasid need Egiptuse kõrbeliiva.

Guadalupe-Nipomo liivadüünid
Guadalupe-Nipomo liivadüünid Foto: wikipedia.org

Filmiajaloost on teada, et võttepaik oli üsna suur. Välitingimustesse rajati hiiglaslikud templid, mis olid 12-kordse maja kõrgused. Veel olid sfinksid ja muu butafooria.

Jenzeni sõnul sai DeMille pärast võtete lõppu aru, et seal olevat on väga kulukas teise kohta, näiteks stuudiotesse viia, kuid ta ei tahtnud neid ka jätta sinna, et teised filmitegijad oleksid neid ise kasutanud.

Rezissöör lahendas dilemma sellega, et lasi ehitatu maha võtta ja mattis sealsamas liiva.

Guadalupe-Nipomo liivadüünidest leitud filmisfinks
Guadalupe-Nipomo liivadüünidest leitud filmisfinks Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Aastakümneid hiljem asusid režissöör ja stsenarist Peter Brosnan koos oma meeskonnaga nimetatud filmist pärit objekte otsima. 1990. aastatel toodi liivast välja grimmitarbeid, sigaretikarpe, veinipudeleid ja isegi väike tükk kõrbenud röstsaia.

Veel leiti ka kuulsatest sfinksidest tükke, kuid mitte tervet sfinksi.

Nüüd leitud sfinksikuju on peaaegu terve, selle mõõtmed on 1,6 meetrit korda üks meeter korda 2,4 meetrit.

Arheoloogide sõnul aitas kuiv liiv kuju säilitada, kui see oleks 94 aastat tagasi mulda maetud, oleks see ära lagunenud.

See filmisfinks plaanitakse järgmisel aastal restaureerida ja seda saab hiljem näha Guadalupe’is asuvas düünidemuuseumis.

Düünide kaitseala juhi Jenzeni sõnul on väljakaevamised üsna kallid, iga sellise projekti kaevamisluba maksab 135 000 eurot.

Režissöör Brosnan tegi DeMille’i filmisfinkside matmisest dokumentaalfilmi «The Lost City of Cecil B. DeMille». Selles on ka intervjuusid inimestega, kes mäletavad, kuidas DeMille 1923. aastal liivadüünides filmis.

Kaader 1923. aasta filmist «The Ten Commandments»
Kaader 1923. aasta filmist «The Ten Commandments» Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kaader 1923. aasta filmist «The Ten Commandments»
Kaader 1923. aasta filmist «The Ten Commandments» Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kaader filmist «The Ten Commandments»
Kaader filmist «The Ten Commandments» Foto: wikipedia.org

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles