Ahistamisskandaal Ühendkuningriigis: väikesaare munk kasutas tüdrukuid seksuaalselt ära (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsistertslasest munk
Tsistertslasest munk Foto: Philippe Lissac / GODONG/picture-alliance / Godong/Scanpix

Alates oktoobrist on maailma meedia kirjutanud mitmest seksuaalse ahistamise skandaalist, mis sai alguse Hollywoodi produtsendi Harvey Weinsteini kohta tehtud paljastustega.

Nüüd teatas Briti meedia, et Ühendkuningriigis Walesi ranniku lähedal Caldey saarel elanud tsistertslasest munk Thaddeus Kotik kasutas aastaid tüdrukuid seksuaalselt ära.

Caldey saare kaart
Caldey saare kaart Foto: wikipedia.org

Üks neist seksuaalselt ärakasutatud tüdrukutest oli Alice, kes avalikustas nüüd temaga juhtunu, kui ta oli laps.

Alice’i sõnul meelitas munk tüdrukuid enda juurde kommide, kassi- ja koerapoegadega ning sundis neid endaga seksima.  Mees ähvardas lapsi, et kui nad juhtunust räägivad, siis nad ellu ei jää.

Caldey kloostri munk pani oma kõlvatud teod toime 1970. – 1980. aastatel, elades sellel saarel alates 1947. aastast kuni oma surmani 1992. aastal.

Caldey klooster
Caldey klooster Foto: wikipedia.org

Nüüd andsid lapsena sellel saarel elanud kuus naist Caldey saare katoliku kloostri kohtusse. Veel on kuus naist ja üks mees, kes samuti süüdistavat Kotikut enda seksuaalses ärakasutamises.

Caldey saare kloostri abti Daniel van Santvoorti sõnul on tal kahju, et munk Kotik tüdrukuid seksuaalselt ära kasutas ning klooster ei reageerinud sellisele ahistamisele õigeaegselt.

Van Santvoorti sõnul saabus ta Caldey saare tsistertslaste kloostrisse 1990. aastal ja temast sai abt 1999. aastal, kuid ta ei teadnud, et kloostrivendade seas on seksuaalahistaja.

Tsistertslasest mungad. Foto on illustreeriv
Tsistertslasest mungad. Foto on illustreeriv Foto: Philippe Lissac / GODONG/picture-alliance / Godong/Scanpix

Esimesed teated Kotiku ahistamiste kohta jõudsid temani 2014. aastal ja ta tegi politseisse avalduse. Walesi Dyfed-Powysi politsei otsis selle munga ohvreid ja lõpuks andisid mitu naist endast teada.

Munga poolt lapsena ja teismelisena seksuaalselt ära kasutatud naiste sõnul on neil aastaid olnud psüühilisi probleeme ning enamik neist kolis enne täiskasvanuks saamist saarelt ära, et minevik unustada.

«Mind ja ka teisi munga ohvreid vaevas madal enesehinnang, olime vihased enda ja kogu maailma peale. Minust sai narkosõltlane ja ma võtsin oma 21. sünnipäeval üledoosi, lootes, et suren,» teatas Alice.

Ta elu päästeti haigla intensiivravi osakonnas ja see juhtum oli ta elus kannapöördeks.

Ta pääses ülikooli, sai hea hariduse ja ta on tööl edukas, kuid teismeliseea vägistamine on saatnud teda kogu elu.

Alice’i sõnul ei mäleta ta täpselt, millises vanuses ta oli, kui munk teda seksuaalselt ahistama ja vägistama hakkas, kuid ta arvab, et esimene kord võis olla juba enne kümnendat eluaastat.

«Munk Thaddeus teadis, millisele nupule minu puhul vajutada, sest mulle meeldisid kassipojad. Ta tõi neid mulle ja siis tegi minuga, mida tahtis. Õnneks ma pääsesin lõpuks sellest saarelt ja Walesist. Lubasin endale, et ma ei lähe sinna mitte kunagi tagasi,» lisas inglanna.

Caldey saar
Caldey saar Foto: wikipedia.org

Alice’i sõnul tõrjus ta kunagise ahistamise alateadvusse ega tegelenud sellega aastakümneid. Alles siis kui meedia hakkas 2014. aastal kirjutama Caldey saare kloostri munga Thaddeus Kotiku kaksikelust, sai ta aru kui ulatuslik see ahistamine oli ning kui palju sel pühamehel ohvreid oli.

«See mees rikkus paljude tüdrukute elu ja see vihastas mind. Tahan teada, miks klooster ega katoliku kirik sellest vaikis ning Kotikut kohtu alla ei antud. Tegemist ei ole ainult  Caldey probleemiga. Teada on, et katoliku kirikut on viimastel aastatel raputanud mitmed seksuaalse ahistamise ja vägistamise skandaalid, millesse on sekkunud isegi paavst,» lausus naine.

Ta lisas, et inimesed peaksid religioonist, kirikust ja pühaisadest lohutust ja toetust leidma, kuid tegelikult on tulnud neist eemale hoida.

Alice’il on hea meel, et aastatetagused seksuaalse ahistamise juhtumid on nüüd pinnale tulnud ja neid uuritakse.

Caldey Island on saar Bristoli lahes, asudes 1–2 kilomeetrit mandrist eemal.

Saar kuulub seal asuvale kloostrile ning peamine sissetulek saarel on turism, koos parfüümi ja šokolaadi tootmisega.

Peamised vaatamisväärsused on Normani kabel ja 1828. aastal ehitatud Caldey tuletorn.

Caldey saare tuletorn
Caldey saare tuletorn Foto: wikipedia.org

Saare nimi Caldey pärineb viikingite nimetusest Keld-Eye, mis tähendab «külm saar».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles