Video: Taiwani taevas oli ligi üheksa tundi näha vikerkaart

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani taevas nähti ligi üheksa tundi kestnud vikerkaart
Taiwani taevas nähti ligi üheksa tundi kestnud vikerkaart Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Taiwani saare taevas nähti vikerkaart, mis kestis peaaegu üheksa tundi, olles väidetavalt maailmas kõige kauem näha olnud vikerkaar.

Taiwani Hiina kultuuriülikooli professori Chou Kun-hsuani andmetel oli pealinna Taipei lähedasel mäestikualal 30. novembril nähtud vikerkaare kestuseks kaheksa tundi ja 58 minutit, edastab The Guardian.

Taiwani taevas nähti ligi üheksa tundi vikerkaart
Taiwani taevas nähti ligi üheksa tundi vikerkaart Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Chou, ta kolleeg Liu Ching-huang ja üliõpilased jäädvustasid selle vikerkaare erinevate nurkade alt. Õppejõud jälgisid vikerkaart, et saada kinnitus oma teooriale, mille kohaselt aja möödudes valge valguse erineva lainepikkusega komponendid langevad allapoole ja hajuvad.

«See oli taevalik kingitus, olles väga haruldane. Eelmine vikerkaar oli 29. novembril ja siis kestis see kuus tundi,» teatasid õppejõud.

Chou ja Liu sõnul märkasid nad ligi üheksatunnisel vaatlusel nelja erinevat vikerkaart, mis kõik jäädvustati. Ühel korral said nad kõik neli ühte kaadrisse.

Taiwani taevas nähti ligi üheksa tundi kestnud vikerkaart
Taiwani taevas nähti ligi üheksa tundi kestnud vikerkaart Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Meteoroloogide teatel tekivad sellised pikaajalised vikerkaared kui mussoonvihmade perioodil on palju niisket õhku, puuduvad tugevad tuuled ja on osaliselt pilves. Vikerkaare tekkeks on siiski vaja päikesevalgust. Päikesekiired murduvad ja peegelduvad kerakujulistelt veepiiskadelt, olles nagu prismad ning valge valgus muutub erineva lainepikkuse ja värviga komponentideks, moodustades vikerkaare.

On vaja miljoneid vihmapiiskasid, et tekiks vikerkaar, mis koosneb lainepikkuse kahanemise järjekorras seitsmest osast: punane, oranž, kollane, roheline, sinine, tumesinine ja violetne.

Teadlaste sõnul saab vikerkaar tekkida vaid siis, kui päike ei ole horisondist kõrgemal kui 40 kraadi.

Chou jäädvustas selle vikerkaare nii fotodel  kui videol ning plaanib teha Guinnessi rekordite raamatule avalduse, et see kuulutatakse maailmas kõige kauem näha olnud vikerkaareks.

«Nii mina, minu kolleeg, üliõpilased ja veel sajad inimesed tegid kaua kestnud vikerkaarest fotosid ja videoid. Loodan, et saame nende abil sekund sekundi haaval tõestada, et vikerkaart oli näha ligi üheksa tundi,» lisas taiwanlane.

Rekordite raamatu senine vikerkaarerekord pärineb Ühendkuningriigist Sheffiledist 1994. aastast ja seda oli näha kuus tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles