Video: külma sõja aegse seksi- ja spioonikandaali keskne kuju Christine Keeler suri 75-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christine Keeler
Christine Keeler Foto: Personalities/Scanpix

Külma sõja ajal 1960. aastatel seksiskandaali keskmesse sattunud modellist inglanna Christine Keeler, kellel oli korraga suhe nii Briti sõjaministri John Porfumo kui nõukogude sõjaväeatašeega, suri 4. detsembril Inglismaal Farnborough haiglas 75-aastasena.

Naise poeg Seymour Platt teatas oma ema surmast Facebookis ja selgitas, et Keeleril oli krooniline kopsuhaigus, edastab Washington Post.

Christine Keeler
Christine Keeler Foto: Personalities/Scanpix

Briti meedia kajastas laialt Profumo afäär nimeks saanud skandaali, milles segunesid spionaaž, külma sõja aegne poliitika, kõrgema ühiskondliku klassi eelarvamused ja seksuaalne silmakirjalikkus.

See juhtum on andnud ainest näidenditele, kaasa arvatud Andrew Lloyd-Webberi muusikalile, filmile ja mitmetele raamatutele, millest kolm on kirjutatud Christine Keeleri poolt.

Christine Keeler
Christine Keeler Foto: Personalities/Scanpix

See afäär tegi provintsist pärit ilusast Keelerist Londoni kõrgklassi kuulsuse. Temast 1963. aastal tehtud mustvalge alastifoto, millel ta istub toolil, peetakse 20. sajandi üheks kuulsamaks jäädvustuseks.

Christine Keeleri kuulsa istumisfoto taasesitus
Christine Keeleri kuulsa istumisfoto taasesitus Foto: Emmevi Photo/National/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Briti meedia tituleeris skandaali ajal Keelerit kõrgklassi hooraks, kelle teod tõid Suurbritannias kaasa konservatiivse valitsuse kukkumise. Profumo aga, kes oli poliitikataevas tõusev täht, kaotas skandaali tõttu kõik.

John Profumo
John Profumo Foto: wikipedia.org

Profumo ja Keeler kohtusid esmakordselt 1961. aastal, kui nad olid Lord Astori kodus külas. 46-aastase abielus kaitseministri Profumo ja 19-aastase vabameelse noore modelli vahel lõi armuleek lõkkele.  See salasuhe kestis mitu aastat, kuid vahepeal oli Keeler ka nõukogude sõjaväeatašeega Jevgeni Ivanoviga, keda Briti luure pidas spiooniks.

Christine Keeler
Christine Keeler Foto: Personalities/Scanpix

Profumo oli abielus näitlejanna Valerie Hobsoniga, kelle eest ta suhet Keeleriga varjata üritas. Keelerile oli silma heitnud ka tumedanahaline Johnny Edgecombe, kes armukadedushoos Keelerit 14. detsembril  1962 osteopaat Stephen Wardi korteris tulistas, kuid ei tabanud. Ta anti selle eest kohtu alla ja sai seitsme aasta pikkuse vangistuse.

Press ja avalikkus imestasid, et miks Keeler ei ilmunud Edgecombe’i kohtuistungile ning alates sellest hakkas tõde päevavalgele tulema.

Briti  ajakirjandus oli halastamatu, kui ilmnes, et Keeleril oli suhe nõukogude agendiga. Hakati spekuleerima, et kui naine magas Profumoga, siis meelitas ta ministrilt välja riigisaladusi, mida rääkis edasi nõukogude agendile.

Keeler pingutas, et ta kaks armukest ei kohtuks ja see õnnestus.

Kuid skandaal paisus 1963. aastal nii suureks, et nii sõjaminister Profumo kui ka konservatiivist peaminister Harold Macmillan pidid ameti maha panema.

«Christine ei olnud luuraja, ta oli selleks liiga rumal ja lihtsameelne. Ta oli pidutseja ja soovis elada head elu. Ilusa naisena tal meeste tähelepanust ja rahast puudu ei olnud,» sõnas Edgecombe ühes intervjuus, milles ta andis trellide tagant pääsemist.

Keeler oli mässinud end suurde jamasse, kuna tal oli seksisuhe mitme mehega. Skandaali tõmmatud Stephen Wardi süüdistati Keeleri ja veel ühe naise kupeldamises ning riigisaladuste jagamises.  Ta anti kohtu alla ja tunnistajaks olnud Keeler paljastas kohtus, et tal on suhe John Profumoga. John Profumo teatas 5. juunil 1963, et ta oli varem oma salasuhte kohta parlamendile valetanud ja astus Suurbritannia sõjaministri ametikohalt tagasi.

Stephen Ward
Stephen Ward Foto: Rights Managed/Mary Evans / Marx Memorial Libra/Scanpix

«Tegemist oli poliitilise kättemaksuga, keegi tuli ohvriks tuua ja see olin mina,» sõnas Ward oma kohtuistungil.

Kohus mõistis Wardi süüdi, kuid enne kohtu lõppu võttis ta unerohu üledoosi, mille tõttu ta suri.

Režissöör Michael Caton-Jones käsitleb Profumo, Wardi ja Keeleri teemat 1989. aasta filmis «Scandal», kus Keelerit mängib Joanne Whalley.

Kaader filmist «Scandal». Pildil Ian McKellen John Profumona ja Joanne Whalley Christine Keelerina
Kaader filmist «Scandal». Pildil Ian McKellen John Profumona ja Joanne Whalley Christine Keelerina Foto: Rights Managed/PALACE PICTURES / Ronald Grant A/Scanpix

Filmi stsenaristi Michael Thomase sõnul küsitles ta enne filmi tegemist Keelerit, kes sõnas, et ta armastas vaid ühte meest ja see oli Ward.

Christine Margaret Keeler sündis 22. veebruaril 1942 Inglismaal Uxbridge’is. Ta isa lahkus pere juurest, kui ta oli väikelaps ning teda kasvatasid ema ja kasuisa.

Christine Keeler
Christine Keeler Foto: PA/PA Archive/Press Association Images/Scanpix

Keeler kartis oma karmi kasuisa, mille tõttu ta magas nuga padja all. Ta lahkus kodust, olles 15-aastane ja läks Londonisse õnne otsima.

Tal tekkisid kohe suhted kuulsate meestega, kes teda ülal pidasid. Keeler oli suhtes biitli Ringo Starri ning näitlejate Warren Beatty, Peter Lawfordi ja George Peppardiga.

Christine Keeler
Christine Keeler Foto: Personalities/Scanpix

Keeler oli lühiajaliselt kaks korda abielus, esimene abikaasa oli James Levermore ja teine Anthony Pitt. Mõlema mehega sai ta poja, lisaks on ühel pojal tütar.

Profumot peeti Briti peaministriks sobivaks, kuid skandaal võttis temalt selle võimaluse. Ta leppis pärast skandaali oma naisega ära ning tegeles heategevusega. Profumo suri 2006. aastal olles 91-aastane.

Keeler elas oma hilisemas elus võrdlemisi vaeselt. Ta kasutas nime Cecilia Sloane, töötades reklaamialal, kohvikus ja sekretärina.

«Ma ei saanud Christine Keelerina enam edasi elada. Isegi süüdimõistetud kurjategija saab uue võimaluse, kuid poliitikud võtsid minult selle võimaluse. Nad nimetavad mind seni prostituudiks. Võtsin oma õlgadele nende meeste üleaisalöömised ja patud. Kuidas ma suudan kõige sellega elada?» sõnas Keeler 2001. aasta intervjuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles