Põhjanaabrite säravaimad nimed, keda iga eestlane peaks teadma, une pealt! (3)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mika Häkkinen, Sofi Oksanen, Matti Nykänen, Kimi Räikkonen
Mika Häkkinen, Sofi Oksanen, Matti Nykänen, Kimi Räikkonen Foto: Facebook

Täna tähistatakse Soome 100. iseseisvuspäeva. Elu24 toimetuse pani selleks puhuks kokku põhjanaabrite säravamad tähed, kelle nimi on igale eestlasele teada. 

Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS/Scanpix

Sofi Oksanen - 40-aastane eesti päritolu Soome kirjanik sai laiemalt tuntuks 2009. aastal, kui nägi ilmavalgust romaan «Puhastus». Raamat, mis kajastab kahe naise saatust Eesti NSVs Teise maailmasõja järgse okupatsiooni ajal võeti Eestis vastu vastuoluliselt. Ühelt poolt on Oksaneni tunnustatud Eesti ajaloo valusate teemade käsitlemise ning nende rahvusvahelisele üldsusele tutvustamise eest. Teiselt poolt on teda süüdistatud Nõukogude-aegse Eesti elu ühekülgses kujutamises, vägivalla trivialiseerimises ja klišeelisuses. Kriitikale vaatamata on Oksaneni teosed osutunud menukaiks nii raamatute kui ka teatrilavastustena. Romaani «Puhastus» oli aastal 2010 müüdud 17 000 eksemplari. 

Albert Edelfelt «Helilooja Jean Sibelius» (dateerimata)
Albert Edelfelt «Helilooja Jean Sibelius» (dateerimata) Foto: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Jean Sibelius - Soome klassikalise muusika helilooja on üks tuntumatest heliloojatest 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi algul. Tema muusikal on olnud tähtis roll Soome rahvusliku identiteedi kujundamisel. Helilooja järgi on 1882. aastal asutatud Helsingisse Põhjamaade üks hinnatumaid ülikoole, Sibeliuse Akadeemia, kus on kõrghariduse saanud ka mitmed Eesti muusikud. 

Valitsev maailmameister Kimi Räikkonen
Valitsev maailmameister Kimi Räikkonen Foto: Reuters

Kimi Räikkönen - Espoost pärit legendaarne Soome Vormel 1 piloot sai aastal 2007 maailmameistriks. 2014. aastast võistleb Kimi Ferrari meeskonnas.
Mika Häkkinen - Endine Vormel 1. piloot on kahel korral pärjatud maailmameistri tiitliga. Võidud pärinevad aastast 1998 ja 1999. Aastal 1998 nimetati ralliäss Soome aasta sportlaseks.

Karge suplus Soome lahes. Tove Jansson suvekodus meretagusel maal Klovharu saarel.
Karge suplus Soome lahes. Tove Jansson suvekodus meretagusel maal Klovharu saarel. Foto: Erakogu

Tove Jansson - Helsingis sündinud rootsi päritolu novelist ja illustraator on palavalt armastatud tegelaskuju Muumitrolli looja. Kirjaniku sulest valmis esimene Muumitrolli raamat «Väikesed trollid ja suur veeuputus» teise maailmasõja ajal 1945. aastal.

1956Atelier Fauni valmistatud muumitroll. Tove Janssoni muumikujusid esitleti rahvusvaheliselt juba 1956. aastal, kui Atelier Fauni valmistatud muumipere oli väljas Kopenhaagenis Põhjala pealinnade ühisnäitusel. Atelier Fauni asutaja Helena Kuuskoski valmistas esimesed muuminukud, mille Jansson heaks kiitis. Tove Jansson kirjutas oma esimese muumiraamatu «Väikesed trollid ja suur veeuputus» (1945) juba Talvesõja ajal. Pärast seda avaldas ta muumiraamatuid mõneaastaste vahedega kuni 1980. aastateni välja. Tove Jansson on kirjutanud proosat ka täiskasvanuile. 1976. aastal hakkas Tove Janssoni elukaaslane Tuulikki Pietilä valmistama muumide dioraame. Teda abistasid Tove, Pentti Eistola ja tema ema Ida.
1956Atelier Fauni valmistatud muumitroll. Tove Janssoni muumikujusid esitleti rahvusvaheliselt juba 1956. aastal, kui Atelier Fauni valmistatud muumipere oli väljas Kopenhaagenis Põhjala pealinnade ühisnäitusel. Atelier Fauni asutaja Helena Kuuskoski valmistas esimesed muuminukud, mille Jansson heaks kiitis. Tove Jansson kirjutas oma esimese muumiraamatu «Väikesed trollid ja suur veeuputus» (1945) juba Talvesõja ajal. Pärast seda avaldas ta muumiraamatuid mõneaastaste vahedega kuni 1980. aastateni välja. Tove Jansson on kirjutanud proosat ka täiskasvanuile. 1976. aastal hakkas Tove Janssoni elukaaslane Tuulikki Pietilä valmistama muumide dioraame. Teda abistasid Tove, Pentti Eistola ja tema ema Ida. Foto: Liis Treimann
MATTI NYKÄNEN, ARTERI PERSOON : TALLINN, EESTI : 17NOV15Matti Ensio Nykänen oma kodus Soomes Joutsenos. KASUTAMISEKS AINULT ARTERIS!!! lt/Foto: LIIS TREIMANN
MATTI NYKÄNEN, ARTERI PERSOON : TALLINN, EESTI : 17NOV15Matti Ensio Nykänen oma kodus Soomes Joutsenos. KASUTAMISEKS AINULT ARTERIS!!! lt/Foto: LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS


Matti Nykänen - on endine soome suusahüppaja, mitmekordne olümpiavõitja ja maailmameister. Pärast sportlaskarjääri on ta esinenud lauljana. Kuigi mehel on olnud kirju minevik, siis on ta siiani soomlaste poolt hoitud ja armastatud.

Ristomatti Ratia
Ristomatti Ratia Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees
Ristomatti Ratia; Anu Saagim
Ristomatti Ratia; Anu Saagim Foto: Sami Nevaska

Ristomatti Ratia - on Soome disainer ja seltskonnakuninganna Anu Saagimi eks-abikaasa. Veelgi nimekam on aga Ristomatti ema, Arim Ratia, kes on Soome tuntuima tekstiilibrändi Marimekko looja. 

Jõuluvana
Jõuluvana Foto: Pawel Kopczynsk / Reuters / Scanpix

Jõuluvana - ehk jõulumees ehk jõulutaat on tegelaskuju uuemast jõulukombestikust, jõulukinkide tooja. Jõuluvana kodu öeldakse asuvat Põhjanabal. Põhja-Soomes Rovaniemis asub jõuluvana kodu teemapark, mis on rahvusvaheliselt populaarne turismiatraktsioon. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles