Millises riigis asub maailma suurim veinikelder?

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milestii Mici veinikelder Moldovas
Milestii Mici veinikelder Moldovas Foto: Denisov Vadim/COVI/Scanpix

Maailma suurimaks veinitootjaks on Itaalia, kuid see ei tähenda sugugi, et neil ka maailma suurim veinikelder oleks. Üllataval kombel asub Guinessi rekordite raamatus registreeritud maailma suurim veinikelder hoopis Moldovas.

Maailma suurim veinikelder asub Euroopa kõige vaesemas riigis Moldovas, täpsemalt Moldova keskosas Ialoveni rajoonis Mileștii Mici kommuunis. See on siis Moldova pealinna Chișinău vahetus lõunapoolses naabruses.

Tänapäeval maailma suurimaks veinikeldriks olev maa-alune ladude võrgustik rajati juba 1969. aastal kvaliteetveinide küpsemise ja hoiustamise paigana. Olemuselt on see vana kaevandus ja nüüdne laokompleks 30–85 m sügavusel maa all asuv lubjakividest galeriide kogumik, kus temperatuur hoitakse alati ühtlaselt vahemikus 12–14 °C ja õhuniiskus jääb vahemikku 85–95 protsenti. Teatud kindlate punaste veinide puhul toovad sellised olud kaasa veini pideva täiustumise. Osasid veine on veinikeldris hoitud juba pea viis aastakümmet (kogu vanimad veinid pärinevad aastast 1969) ja mõnede puhul pole nende avamist lähemas tulevikus ette näha.

Mileștii Mici veinikeldri ruumide kogupikkus on circa 200 kilomeetrit, kuid käesoleval ajal kasutatakse sellest 55 kilomeetrit. Kasutuses oleva veinikeldri ruumide pindala on 182 000 ruumteetrit. See veinikelder on justnagu maa-alune linn, mistõttu on selleks, et inimesed seal ära ei eksiks, veinikeldri tunnelitele antud nimed. Kusjuures tunnelite nimed on seotud erinevate veinitüüpidega, näiteks on seal olemas sellised «tänava» nimed nagu Cabernet, Aligote, Feteasc. Veinikeldri tohutute mõõtmete tõttu liiguvad töötajad seal ringi jalgratastel.

Mileștii Mici veinikeldris on hoiul üle kahe miljoni veinipudeli. Üle 70 protsendi ladustatud veinidest on punased, 20 protsenti valged ja ligi 10 protsenti on dessertveinid. Veinikeldri väärtuslikumateks veinideks peetakse veine, mis toodeti aastatel 1973–1974 ja mille pudeli hind küündib peaaegu 500 euroni. Kogu kallimad veinid on valdavalt dessertveinid. Aastas vahetub umbes pool veinikeldri veinidest ehk ligi miljon pudelit. Muuhulgas rendib Mileștii Mici veinikelder huvitatutele veinide hoidmise kohti tasu eest ka välja.

Mileștii Mici veinikeldrit on võimalik turistina külastada. Tingimuseks on, et turist peab tulema isiklikus või renditud sõiduautos (kasvõi taksos), mille kõrgus ei ületa 2,7 meetrit ja millel on vähemalt üks vaba koht giidi jaoks. Võimalik on korraldada nii giidiga ekskursioon kui võtta ekskursioonile lisaks veel kvaliteetveinide degusteerimine. Turistide käsutuses on mitmeid erinevaid ja huvitavalt kujundatud testimisruume. Külastajal on võimalik valida ka degusteeritavate veinide hulka ning veinide kõrvale erinevaid suupisteid ja soovi korral ka toekas lõunaeine.

40 minuti pikkune ekskursioon Mileștii Mici veinikeldris ilma veinide degusteerimiseta maksab tööpäeviti ajavahemikus 9.00–17.00 igale külastajale 200 leud (ligi 10 eurot) ja õhtusel ajal, nädalavahetusel ning riiklikel pühadel 300 leud (ligi 15 eurot). Valikus on kaheksa erinevat degusteerimispakketti. Odavaimas neist on kolme veini degusteerimine (igat tüüpi veini külastaja kohta 200 ml). Selle paketi puhul maksab ühe tunni pikkune programm (ekskursioon + degusteerimine) tööpäeviti ajavahemikus 9.00–17.00 iga osaleja kohta 350 leud (17,5 eurot) ja õhtusel ajal, nädalavahetusel ning riiklikel pühadel 450 leud (22,5 eurot).

Kõige kallima paketi hind on tööpäeviti ajavahemikus 9.00–17.00 1500 leud (75 eurot) ja õhtusel ajal, nädalavahetusel ning riiklikel pühadel 1600 leud (80 eurot). Selle paketi puhul kestab programm kolm tundi. Degusteerida saab seitset veini, sealhulgas ühte punast kvaliteetveini, ühte valget kvaliteetveini, ühte vahuveini, kolme kollektsiooniveini ja ühte pikemat aega säilitatud kollektsiooniveini. Paketti kuulub ka rikkalik suupistete valik ja kaks veini suveniiriks – üks neist pikemat aega säilitatud punane kollektsioonivein ja teine valge kollektsioonivein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles