Kes on see naine, kellest Time'i aasta inimese esikaanel on näha vaid kätt?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Time valis aasta inimeseks #MeToo liikumise
Time valis aasta inimeseks #MeToo liikumise Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USA ühiskonnaajakiri Time kuulutas eile välja aasta inimese ja selleks sai seksuaalse ahistamise juhtumeid paljastav #MeToo liikumine.

Time paneb igal aastal aasta inimeseks kuulutatu või kuulutatud esikaanele ning nad on seda teinud ka sel aastal, edastab news.com.au. 

Time'i esikaaned
Time'i esikaaned Foto: ERIC BARADAT/AFP/Scanpix

Esikaanel on näha viit naist. Näitlejat Ashley Juddi, lauljat Taylor Swifti, endist Uberi inseneri Susan Fowlerit, lobbisti Adama Iwut ja Mehhiko immigrantide õiguste eest võitlevat Isabel Pascuali, kuid on ka kuues naine, kellest on näha vaid paremat kätt.

Time valis aasta inimeseks #MeToo liikumise
Time valis aasta inimeseks #MeToo liikumise Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Need naised olid esimesed, kes jagasid sotsiaalmeedias hashtagi #MeToo all oma seksuaalse ahistamise kogemusi.

Hollywoodi aistamisskandaal sai alguse oktoobris kui The New York Times ja The New York Magazine avaldasid artiklid, mille kohaselt tuntud produtsent Harvey Weinstein kasutas näitlejannasid ja staarihakatisi aastakümneid seksuaalselt ära.

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein Foto: Globe Photos/Globe Photos/Sipa USA/Scanpix

Time’i esikaane pildil vaid käega olev naine on anonüümseks jääda soovinud medõde Texasest, keda samuti on seksuaalselt ahistatud. Ta ei soovinud fotole jääda, kuna arvas, et see mõjub ta tööle ja pereelule halvasti.

«Ma ei soovi oma nägu näidata. Küsisin endalt, et miks see minuga juhtus ja kas ma oleksin saanud seda ennetada. Kas ma tegin midagi valesti, et sellise kogemuse osaliseks sain. Kritiseerin ennast, et ma enda ahistamist varem ei avalikustanud,» lausus ameeriklanna.

Time’i peatoimetaja Edward Felsenthal selgitas, miks selle aasta inimeseks valiti #MeToo liikumine.

Edward Felsenthal
Edward Felsenthal Foto: Twitter.com

«See on julguse tähelepanemine. Tegemist on viimase kümnendi kõige kiirema ühiskondliku muutuse toonud liikumisega, mis sai alguse üksikindiviidide lugudest. Sajad naised ja ka mõned mehed ei varjanud enam nendega juhtunut ja avalikustasid, mida negatiivset nad ahistamise ohvriks sattudes kogesid,» teatas Time’i peatoimetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles