9 kohta, kuhu 2018. aastal kindlasti ei tohiks minna

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Brian McDairmant/ Vida Press

Mitmete kaunite sihtkohtade külastamisega tuleks vähemalt mõned aastad oodata. Vaata, miks see nii on.

Business Insider on kokku pannud nimekirja paikadest, mida järgmisel aastal külastama ei peaks. Olgu see siis keskkonna tõttu, mida turistide hordid on juba tugevalt kahjustanud või ohutuse põhjusel.

Galápagose saared

Galapagose saared
Galapagose saared Foto: Peter Steyn/Vida Press

Galapagose saared on nii erilise taimestiku ja loomastikuga, et paljud liigid eksisteerivadki ainult nendel saartel. Kuna saar on olnud pikka aega muust maailmast eraldatud on siinne loomastik välismõjutustele väga tundlik. Kuigi Ecuadori valitsus on vastu võtnud karmid seadused, et saare õrna ökosüsteemi inimeste ja eriti turistide eest kaitsta, ei ole inimesed alati usaldusväärsed (näiteks varastasid hiljuti turistid saarelt neli iguaani). Samuti võib kohalikule taimestikule kahjulikuks osutuda, kui turist kogemata mõne seemne kodumaalt kaasa toob, mis võõrliigina hakkab kohalikku loodust hävitama.

Seega, peaksid väga hoolikalt mõtlema kui tahad Galapagosele reisida. Kui inimmassid kohalikud erilised liigid hävitavad, ei saa me neid kunagi tagasi.

Taj Mahal

Foto: Brian McDairmant/ Vida Press

Taj Mahal on tõenäoliselt paik, kus iga reisihuviline tahaks ära käia. See 17. sajandil ehitatud kaunis mausoleum on kahtlemata suursugune, kuid sedavõrd suur külastajate arv on hoonele jätnud jälje. Arheoloogide sõnul tuleb kiiremas korras Taj Mahalile «mudaravi» teha, et hoone kuppel ja minaretid veel aastaid vastu peaks ning hoida hoone valget pinda kollanemise eest. Taj Mahal peaks minema restaureerimise alla 2018. aasta märtsis, mistõttu peaks külastamisega ootama vähemalt 2019. aastani.

Phang Nga Park Tais

Foto: Luigi Vaccarella/ Vida Press

Tai on kuulus oma imekaunite paradiisirandade poolest, mistõttu seab sinna sammud igal aastal miljoneid turiste. Tai rannad ja looduspargid on seetõttu hädas inimeste põhjustatud reostusega. Phang Nga park proovib meeleheitlikult turistide poolt põhjustatud kahjudest taastuda: korallrahud on reostunud ning inimesed on püüdnud liiga palju mereloomi välja.

Mida vähem inimesi Phang Ngasse reisiks, seda rohkem puhkust saaks kohalikule loodusele anda.

Myanmar

Myanmar
Myanmar Foto: Paul Brown/Vida Press

Myanmar on üks uskumatu paik. Seal on täielikult kulla ja teemanditega kaetud templikompleks, võluvad festivalid, rikkalik ajalugu ja imepärane loomastik ja taimestik.

Kuid alates 25. augustist alates on ÜRO nimetanud Myanmari sõjaväe poolse rohingyade tagakiusamise «õpikunäiteks» etnilisest puhastusest. Seda kui koletult käitub Myanmar kohaliku moslemitest rohingya elanikkonnaga võrreldakse Rwanda genotsiidiga. Viimaste kuude jooksul on üle poole miljoni rohingya riigist põgenenud ning on kogunenud Bangladeshi pagulaslaagrisse.

Mitte ükski loodus- või kultuuriime ei õigusta praegu sellesse riiki reisimist, millega turist pahaaimamatult toetaks Myanmari valitsuse poolt aktsepteeritavat julmust rohingyade vastu.

Džomolungma

Foto: Nicky Brown / SpecialistStock / SplashdownDirect/REX/Vida Press

Lisaks sellele, et maailma kõige kõrgeimasse tippu ronimine on kulukas ja väga raske katsumus, on see ka eluohtlik. Eelmisel aastal hukkus tippu vallutades tervelt 6 inimest ning kuna kliima soojenemise tõttu on sulav lumi ja jää raja olukorda veelgi hullemaks muutnud, on Džomolungmale ronimine üha ebaturvalisem.

Lisaks ebaturvalisusele kannatab mägi ka mägironijate poolt maha jäetud prügi all. Kui isegi üle 200 mägironija surnukeha pole endiselt mäe otsast ära toodud, siis võib arvata, et keegi ei hakka tuhandete meetrite kõrgusele ka sealsele prügile järgi ronima.

Missouri

Foto: Tom & Pat Leeson/ Vida Press

Ameerika Ühendriikides asuvas Missouri osariigis vaatamisväärsusi jagub, kuid paraku ei peaks siia samuti reisima just osariigi diskrimineeriva seadusandluse tõttu. Nimelt võeti siin vastu seadus, mis teeb töötajatel diskrimineerimise vastu kaebamise raskemaks, osariigi esindaja väitis, et geid ei ole inimesed ning turist, kes eksis ära ja kelle autokütus sai otsa, leiti mõni päev hiljem mõrvatuna vanglast (teda poldud isegi mitte arreteeritud) ning kahte meest tulistati Kansase lähedal lihtsalt selle pärast, et neid peeti moslemiteks. Seda kõike 2017. aastal.

Üldiselt soovitatakse praegu Missourit vältida, kuna selles osariigis ei pruugi turistil ihtsalt turvaline olla.

Honduras

Foto: Aldo Pavan/ Vida Press

Kas teadsid, et Hondurases on ühed parimad sukeldumispaigad terves maailmas? Siin on nii rikkalik mere-elustik, kui ka troopilised vihmametsad, mangroovid ning loodus, mida mujal naljalt ei kohta.

Paraku on Hondurasel ka üks kõrgeimaid mõrvatasemeid terves maailmas ning mõrvatud on tihtipeale seksuaalvähemuse kogukondadest. Asja teeb hullemaks see, et suur osa mõrtsukaid kuulub politsei hulka mistõttu kardavad politseid nii kohalikud kui turistid. Hondurase olukorra paranemisele saad kaasa aidata vaid sinna mitte reisides ning nende majandust mitte toetades, seni kuni ametkonnad otsustavad midagi ette võtta.

Hiina müür

Hiina müür
Hiina müür Foto: Steve Allen Travel Photography / Alamy / Vida Press

Hiina müür on oma võimsuse ja iluga üks seitsmest maailmaimest, mis on vastu pidanud tuhandeid aastaid. Praegu ähvardab ligi üheksa tuhande kilomeetri pikkust müüri hävinemine, kuna kaevandamine, erosioon, grafitid, müürikive minema veavad kohalikud ning turistide hordid on kõik müürile kahjulikku mõju avaldamas. Seega tasub Hiina müürile puhkust anda, et restaureerijad jõuaks seda sama kiirelt taastada, kui müüri hävitatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles