Pildid ja video: Nobeli banketil jäid silma nii kroonprintsess, kuninganna kui Rootsi kultuuriminister

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile, 10. detsembril toimus Rootsis Stockholmis Nobeli meditsiini, füüsika, keemia, kirjanduse ja majanduse auhindade jagamine, millele järgnes bankett.

Rootsi meedia teatel esinesid Stockholmi raekojas toimunud sündmusel umbes 1300 külalisele Cullbergi balletitantsijad ja laulja Ane Brun.

Lisaks nobelistide auhindadele pööras meedia tähelepanu daamide õhtukleitidele. Silma jäid nii Rootsi kuninganna Silvia kui kroonprintsess Victoria kui Rootsi kultuuriminister Alice Bah Kuhnke, kelle kleidil oli paberist bolero.

Rootsi kroonprintsess Victoria
Rootsi kroonprintsess Victoria Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP
Rootsi kuninganna Silvia
Rootsi kuninganna Silvia Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Bah Kuhnke sõnas enne banketti, et ta tahab oma kleidi abil viia tähelepanu arktilistele aladele ja kliimamuutusele.

Rootsi kultuuriminister Alice Bah Kuhnke
Rootsi kultuuriminister Alice Bah Kuhnke Foto: JONAS EKSTROMER/AFP

Ministri sõnul sai ta selle õhtukleidi idee Teravmägesid külastades, kus kliimamuutus on selgelt näha.

Printsess Madeleine ootab kolmandat last ja seljavalu tõttu ta banketil ei osalenud, küll aga oli kohal ta abikaasa Christopher O´Neill.

Madeleine oli kohal eile pärastlõunal toimunud Nobeli auhinnatseremoonial, kus anti üle kõik selle aasta Nobeli auhinnad välja arvatud rahu Nobel, mis traditsiooni kohaselt anti üle Norras Oslos.

Printsess Madeleine
Printsess Madeleine Foto: DAVID NIVIERE/SIPA/DAVID NIVIERE/SIPA

Sel aastal sai Nobeli rahupreemia tuumarelva keelustamise eest võitlevale organisatsioonile ICAN.  

Tuumarelvade keelustamise eest võitlev ICAN sai Nobeli rahupreemia
Tuumarelvade keelustamise eest võitlev ICAN sai Nobeli rahupreemia Foto: Roald, Berit/NTB scanpix

Nobeli preemia on rootsi keemiku, leiduri ja töösturi Alfred Nobeli testamendi põhjal asutatud iga-aastane rahvusvaheline füüsika-, keemia-, füsioloogia- ja meditsiini-, kirjandus- ning rahuauhind. Selle pälvinu on nobelist.

Nobeli auhinna saajad määravad füüsika ja keemia alal Rootsi Kuninglik Teaduste Akadeemia, füsioloogia ja meditsiini alal Kuninglik Meditsiiniinstituut, kirjanduse alal Rootsi Akadeemia ja rahupreemia Norra parlamendi Nobeli komitee.

Komiteesid abistavad nelja Nobeli instituudi esindajad. Need komiteed pöörduvad iga aasta septembris kogu maailma teadlaste, kirjandustegelaste ja varasemate Nobeli auhinna laureaatide poole, et nad teeksid ettepanekuid, keda auhinnata.

Valimised toimuvad oktoobri viimasel neljapäeval. Nobeli surma-aastapäeval, 10. detsembril annab Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf valituile Stockholmis kätte Nobeli bareljeefiga kuldmedali, diplomi ja tšeki. Samal ajal annab Norra kuningas Harald V Oslos kätte rahuauhinna.

Lisaks nendele auhindadele annab 1969. aastast Rootsi Riigipank välja Alfred Nobeli mälestusauhinda majanduse alal. Selle saaja otsustab samuti Rootsi Teaduste Akadeemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles