Video: Põhja-Koreasse põgenenud USA sõdur suri 77-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charles Robert Jenkins
Charles Robert Jenkins Foto: TOSHIYUKI AIZAWA/REUTERS/Scanpix

Ameeriklasest sõdur, kes põgenes külma sõja ajal Põhja-Koreasse ja abiellus seal Põhja-Korea režiimi poolt röövitud jaapanlannaga, suri Jaapanis 77-aastasena.

Põhja-Carolinast pärit  24-aastane seersant Charles Robert Jenkins oli 1965. aasta jaanuaris patrullimas Lõuna- ja Põhja-Korea vahel asuvas demilitariseeritud tsoonis, kui ta langetas otsuse Põhja-Koreasse minna, edastab The Guardian.

Charles Robert Jenkins
Charles Robert Jenkins Foto: Eriko Sugita/REUTERS/Scanpix

Jenkins põhjendas 2004. aastal USA sõjakohtus oma põgenemist sellega, et oli talvine pime ja külm aeg ning ta oli patrullimisest tüdinenud. Kuna tegemist oli Vietnami sõja ajaga, siis ta kartis, et ta saadetakse sellesse sõtta.

Jenkins sõnas kohtus, et ta jõi ära kümme õlut, võttis siis paar meest kaasa, jättes nad valvesse. Ta ise suundus Põhja-Korea poole, käes relv, mille ümber oli valge riideriba pandud.

Jenkinsi eesmärgiks oli põgeneda Nõukogude Liitu. Ta lootis läbi Põhja-Korea Moskvasse jõuda, kuid Põhja-Korea võimud ei lubanud tal riigist lahkuda. Ameeriklasel tuli sinna jääda, ta õpetas inglise keelt ja mõnikord kehastas sealsetes propagandafilmides kurja ameeriklast. Ta oli Põhja-Koreas 40 aastat.

Charles Robert Jenkins
Charles Robert Jenkins Foto: DARREN WHITESIDE/REUTERS/Scanpix

Jenkins abiellus Põhja-Koreas elades selle režiimi poolt röövitud jaapanlanna Hitomi Sogaga, kellega sai kaks last. Põhja-Korea vabastas Soga 2002 ning Jenkins ja paari kaks tütart Mika ja Brinda pääsesid Jaapanisse kaks aastat hiljem ehk 2004. Pere asus elama Jaapani meres asuvale Sado saarele.

Charles Robert Jenkins ja ta naine Hitomi Soga
Charles Robert Jenkins ja ta naine Hitomi Soga Foto: ITSUO INOUYE/AP/Scanpix

Soga oli nende kümnete Jaapani kodanike seas, kelle Põhja-Korea agendid 1970. – 1980. aastatel röövisid eesmärgil, et nad õpetaksid põhjakorealastele oma keelt ja kombeid.

Soga rööviti Sado saarel ta kodu lähedal 1978. aastal kui ta oli 19-aastane meditsiiniüliõpilane. Soga ema rööviti samal ajal ja ta saatus on teadmata.

Soga ja veel mitu röövitud jaapanlast pääsesid kodumaale tagasi 2002. aasta oktoobris pärast Jaapani peaministri Junichiro Koizumi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili vahel peetud läbirääkimisi.

Jenkinsil oli võimalus Põhja-Koreast lahkuda koos oma naisega, kuid ta ei teinud seda, kuna kartis, et USA sõjakohus mõistab ta deserteerumises süüdi. Abikaasad ja nende lapsed said 2004. aastal esmalt kokku Indoneesias.

Jenkins sai USA võimudelt kinnituse, et nad ei tunne tema vastu huvi ja kogu pere lendas pärast seda Jaapanisse.

Jenkins vajas pärast Jaapanisse saabumist haiglaravi, kuna Põhja-Koreas talle tehtud operatsiooni tagajärjel tekkis komplikatsioone.

Jenkins läks pärast haiglast väljakirjutamist vabatahtlikult ja täies vormis Jaapanis asuvasse USA sõjaväebaasi. Sealne sõjakohus määras talle kunagise valvepostilt lahkumise eest 30 päevase vangistuse, auastmest ilmajäämise ja sõjaväest väljaheitmise. Ta vabastati vangistusest hea käitumise tõttu kuus päeva tähtajast varem.

Charles Robert Jenkins
Charles Robert Jenkins Foto: SUZANNE PLUNKETT/AP/Scanpix

Pärast vabanemist sõnas Jenkins meediale, et tema ja ta pere saavad uuelt leheküljelt alustada.

2005. aastal ilmus Jenkinsi raamat «To Tell the Truth», milles ta räägib oma põgenemisest Põhja-Koreasse ja sealsest elust.

Charles Robert Jenkins
Charles Robert Jenkins Foto: YOSHIKAZU TSUNO/AFP/Scanpix

Jenkinsi haridustee katkes 15-aastasena ja ta ei osanud ühtegi sõna jaapani keelt kui ta Sadosse elama asus, kuid kohalikud võimud pakkusid talle giidi ametit, et ta räägiks saarest ja sealsetest vaatamisväärsustest turistidele.

Ameeriklane sõnas 2012. aastal antud intervjuus, et ta on Jaapanis õnnelik.

Jaapani meedia andmetel suri Jenkins eile, 11. detsembril, kuid ta surma põhjust ei avaldatud. 

Charles Robert Jenkins ja ta naine Hitomi Soga
Charles Robert Jenkins ja ta naine Hitomi Soga Foto: Eriko Sugita/REUTERS/Scanpix
Charles Robert Jenkins
Charles Robert Jenkins Foto: TOSHIYUKI AIZAWA/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles