Ilmnes, et pisaravideoga esinenud ameerika poisi Keaton Jonesi ema on rassist ja võimalik väljapressija

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keaton Jones
Keaton Jones Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Möödunud nädalalõpul hakkas sotsiaalmeedias levima video, millel on näha Keaton Jonesi nimelist nutuse näoga poissi rääkimas, et teda kiusatakse koolis.

Ema Kimberley Jones tegi oma pojast video, pannes selle Facebooki, kust see mitmetesse kanalitesse levis ning palju vaatamisi ja kommentaare tõi, edastab news.com.au.

Keaton Jones
Keaton Jones Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Sotsiaalmeedia kasutajad jõudsid jälile, mis on Keaton Jonesi koolikiusamise tegelik põhjus. See ei ole ta «kole» välimus ega suur nina, vaid eelkõige ta perekonna paremäärmuslikud vaated, mida nad sotsiaalmeedias propageerivad.

Poisi emal Kimberley Jonesil oli Facebookis lehekülg, millel ta propageeris valgenahaliste ülemvõimu ja rassitlikku organisatsiooni Ku Klux Klan. Sinna oli postitatud mitmeid fotosid, millel ta on koos oma lastega, keda ta samuti sundis enda ideoloogiat omaks võtma.  Mitmel pildil on näha USA konföderatsiooni lippu, mida seni kasutatakse orjandusliku minevikuga lõunaosariikides.

Ku Klux Klan ja konföderatsiooni lipud
Ku Klux Klan ja konföderatsiooni lipud Foto: /©The Image Works / TopFoto/Scanpix

Kaks nädalat pärast seda, kui rassist, Ohiost pärit James Fields Virginias Charlottesville’is rassimi vastu protestijate sekka sõitis ja kümme inimest tappis, postitas Kimberley Jones Facebbooki sõnumi, milles kutsus ameeriklasi üles liituma valgenahaliste ülemvõimu pooldajatega.

Sotsiaalmeedias kritiseeriti, et Jonesite pere on kahepalgeline ning Keaton Jonesi nutuvideo on propaganda.

Keaton Jones postitas Facebooki ja Instagrami sõnumi, milles vabandas oma ema käitumise ja arusaamade pärast. Ta pealkirjastas sõnumi sissejuhatuses «Loodan, et te andestate talle, ta on hea inimene ja me kõik teeme vigu».

«Olen Keaton, keda narritakse. Tahan oma ema pärast vabandada, sest ta solvab teise nahavärviga inimesi. Ma armastan oma ema, kuid ma ei saa lubada tal kedagi solvata. Ta seisukohad ja arusaamad on valed. Loodan, et ta vead jäävad minevikku ja me koos läheme vastu paremale tulevikule. Tänan,» oli poisi sõnum.

Keatoni õde Lakyn võttis samuti sotsiaalmeedias sõna tatades, et mitte keegi nende perest ei ole tegelikult valgete ülemvõimu pooldaja ega rassist.

Emotsionaalne video, millel Keaton Jones räägib oma kiusamisest, jõudis Facebooki möödunud reedel.

Ta küsib sellel pisarsilmil , et miks peab kedagi kiusama ja mis on selle eesmärk.

«Kiusajad irvitavad minu nina üle, nad sõimavad mind inetuks. Nende arvates ei vaja ma sõpru,» teatab poiss videol.

Kimberley Jones võttis pärast rassimikriitikat oma Facebooki lehekülje maha, seega kadus ka video,  millel ta poeg teatab kiusamisest. Seda videot jõuti vaadata üle 22 miljoni korra, tuues Keatonile palju toetusavaldusi.

Teda asusid toetama mitmed rahvusvaheliselt tuntud staarid, nende seas ka näitlejanna Patricia Arquette, räppar Snoop Dogg, telepsühholoog Dr. Phil ning ka Donald Trump Jr.

Keaton Jonesi jaoks hakati isegi ühisrahastusplatvormi GoFundMe leheküljel raha koguma, kuid kui ilmnes, et poisi ema on rassist ja selle tõttu ta poega kiusatakse, rahakogumine peatati. 

Kritiseerijate arvates tahtis Keatoni ema tekitada poolehoidu ja raha välja pressida.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles