TOP 10: kummalised ja ohtlikud dieedid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anorektik
Anorektik Foto: Panther Media/Scanpix

Tänapäevases kommertslikus ja välimisele ilude keskendunud maailmas püüavad paljud, kes vähegi suudavad, oma kaaslaste või ka võhivõõraste inimeste seas silma paista, kuna see tundub justkui kõige olulisem olevat. Nad võtavad ette uskumatud riske, et head välja näha, kulutavaid tohutuid summasid, et ühte või teist kehaosas oma naturaalsest vormist võimendada.

​​Makrobiootiline dieet

Makrobiootiline dieet on tegelikult üsna vana. Selle dieedi kohaselt söövad inimesed ainult täisteratooteid koos juurviljade ja ubadega, vältides samal ajal töödeldud toitu tarbimist. See dieet ei tundud teab mis kummaline, kuni selle hetkeni, et paljud mikrobiootilise dieedi propageerijad tunnistavad, et suitsetamine, mis on osa dieedist, on tegelikult tervisele hea ja et hoopis liigset keemiat sisaldav toit on see, mis inimestes vähki tekitab. Micho Kushi, kes tutvustas mikrobiootilisi aineid USA-s, käis 2004. aastal käärsoole operatsioonil, mille järel tema poeg ütles: «Vaatamata sellele, et ta suitsetas aastaid, tunnistasid tema arstid, et isa kopsud olid pärast röntgenit üllatavalt puhtad. Umbes nagu 20aastase omad.»​​​

​Kapsasupi dieet

Vürtsikas kapsasupp tatranuudlitega
Vürtsikas kapsasupp tatranuudlitega Foto: Kärt Peterson

Kapsasupi dieet on rohkem naljakas kui ohtlik. Ometi ütlevad arsti selle kohta, et tegu ei ole asjaliku dieediga, kuna seitsmepäevase perioodi jooksul, mil dieeti peetakse, ei kaota inimene kehast mitte rasva, vaid vett. See, nagu paljud teavad, ei ole püsiv kaalukaotus, kuna organismist kaotatud nii öelda üleliigne vesi on kerge tagasi tulema. Kui see juhtub on ka kaal tagasi.

Dieet on lihtne: inimene tarbib nädala jooksul uskumatutes kogustes madala kalorsusega kapsasuppi ning kaal langeb. Kuigi üks võimalikke kõrvalnähtusid on  peapööritus, on tegu väga populaarse dieediga, mis sai alguse 1980ndatest aastatel ja levis inimeselt inimesele läbi faksi. Dieedi väljamõtlejat pole teada, aga kes iganes ta oli, ei hoolinud ta tõsiasjast, et peale peapöörituse ja veekaalu taastumise, põhjustab kapsasupi dieet ka kõhutuuli. Ja mitte vähe.

​Paleo dieet

Madalküpsetatud sealiha.
Madalküpsetatud sealiha. Foto: Egle Heinsar

Paleoliitiline  ehk lihtsalt ka paleo dieet viib meid tagasi koopainimese ja nende toitumisharjumuste aega. Dieet põhineb iidsel dieedil, mille kohaselt sõid paleoliitilise aja (2,5 miljonit aastat tagasi) inimesed tailiha, kala, juurvilju, puuvilju, juuri ja pähkleid ning vältisid söömast terasid, kaunvilju, piimatooteid, soola, töödeldud suhkrut ning õli. Dieedi pooldajad ütlevad, et paleoliitilise aja inimesed olid tänapäeval tuntud haigustest vabad ja et nende dieedi jälgimine peaks ka nemad tervena hoidma.

Loogiline.

​Puuvilja dieet

PUUVILJAD.
PUUVILJAD. Foto: Pexels

Fruitarianism ehk puuviljadieet ehk dieet, mille ajal süüakse 100% ainult puuvilju. Tegelikult loevad end fruitarianideks ka need, kelle menüü koosneb 75% puuviljadest. Paljud fruitarianistid arvavad, et puuviljadieet oli inimkonna esimeseks toitumisviisiks. Vanas Testamendis on kirjas, et Jumal olevat öelnud: Vaadake, ma olen teile andnud iga seemneid kandva vilja Maal, ja iga puu, milles samuti on seemned, mis on nüüd teie lihaks. Dieedi pooldajad arvavad, et Eedeni aia paradiisi naasmine nõuab lihtsaid eluviise ning holistilikku lähenemist tervisele ja dieedile.

Aga puuviljadieet võib organismis põhjustada puudujääke kaltsiumis, proteiinis, rauas, tsingis, D-vitamiinis ja enamuses B-vitamiinides (eriti B-12) ning vajalikes rasvhapetes. Lisaks kinnitab Tervist Edendav Programm Columbias, et mitmed toitumisalased piirangud võivad viia näljani, ihadeni, toit muutub kinnisideeks, tekivad sotsiaalsed häired ja sotsiaalne isolatsioon. Gandhi jälgis mõni aeg puuviljadieeti, kui otsustas sellest lõpuks loobuda, kuna see ei olnud kasulik.

Piibli dieet

Piibel
Piibel Foto: Pascal Deloche / GODONG/picture-alliance / Godong/Scanpix

Just, Piibli dieet, tuntud ka kui Looja dieet. See põhineb ideel, et osad toidud on Jumala poolt keelatud ehk ebapuhtad, ning teised lubatud ehk puhtad. Selle dieedi põhiline edendaja on Jordan S. Rubini nimeline mees, kes tänu sellele toitumisstiilile vabanes 19aastasena Chroni tõvest. Dieet algab ja lõppeb iga päev tänupühade palvega. Iga indiviid peaks sooritama meditatsiooniharjutuse enne kui päev liiga stressirohkeks muutub. Et saavutada kõige enam hingelist kasu peaks inimene näljatunde tekkimisel palvetama ning see ebameeldiv tunne kaob. Dieet keelab söömast selliseid lihasid nagu siga, peekon, jaanalind, sink, vorstikesed, emu, ning ka kala ja mereannid, nagu praetud ja paneeritud kala, angerjas, hai, krabi, auster, rannakrabid, homaar, krevett, kammkarbid, jõevähk ja paljud teised.

​Shangri-La dieet

See on dieet, mis lubab inimesel süüa, mida ta tahab, ilma kartmata kaalu juurde võtmast. Seda loomulikult juhul kui dieedist kinni pidada. Dieedi printsiip on see, et su kehal on nii öelda seadistuspunkt, kaal, mida su keha tahab hoida, ja isud on keha poolt modereeritud nii, et sa suudaksid seda kaalu hoida. Dieedi leiutaja Seth Roberts ütleb, et sa võid selle dieedi abil oma seadistuspunkti muuta. Seda tehes kaotad lõpuks isu ja kaalu.

Mida selleks tegema peab? Sa pead jooma iga päev 100-400 kalorit oliiviõli või suhkruvett kahe tunni jooksul, mil sa ei tohi maitseid tunda. Siia hulka käib ka suitsutoss. Nimelt maitsetute lisakalorite tarbimine on see, mis seadistuspunkti langetab. Kuigi teadlastel pole selles osas tõendeid loevad nad dieeti healoomulikuks.

​Fletcheri-dieet

Horace Flecther oli mees, kes 20nda sajandi alguses mõtles välja idee, et igat suutäit tuleb pea ettepoole suunatuna 32 korda mäluda. Pärast mälumise lõppu tuleb pea kuklasse lasta ning lasta toidul mööda kõri ise alla minna. Kõik toit, mis ise alla ei lähe, tuleks välja sülitada. Ta kutsus seda dieeti fletcheriseerimiseks. Ei ole midagi öelda: idee oli kasulik ja populaarne, sest kui mees 69 aastaselt suri, oli ta miljonär.

​Õhu dieet

Hingaism ehk ineedia ehk dieet, mis koosneb mitte millegi söömisest. Just nii, seda kutsutakse hingaismiks, kuna sa ei püsi elus mitte millestki muust kui oma hingeõhust. Sellel on mõned esoterismi osad ja mõned dieedi harrastajad usuvad, et nad saavad kogu oma vajaliku energia päikeselt või prana nimelisest elujõu allikast.

Hingaismi Ameerika Instituut edendab dieeti ning pakub töörühmas osalemise võimalust kõigile, kes sellest dieedist huvitatud on. See on kõikidele saadaval tühise $10 000 eest, mis portaali kohaselt ei ole valesti trükitud. Kursuseid viib läbi Wiley Brooksi nimeline mees, kes hiljuti teenis selle skeemi … dieedi eest 25 miljonit dollarit käivet. Wiley sööb aeg-ajalt ühe juustuburgeri ning joob Coca-Cola Lighti, põhjendades seda asjaoluga, et teda ümbritseb rämpstoit ja -kultuur ning nende toitude tarbimine lisab tasakaalu. Vähemalt kolm inimest on selle «dieedi» tõttu surnud.

Kui sa oled seda dieeti proovinud ja ei ole veel surnud, siis äkki sa oled tõesti see ainuke, kelle peal see dieet toimib.

​Magamise ehk uinuva kaunitari dieet

Elvis Presley.
Elvis Presley. Foto: Anonymous/AP/Scanpix

Uinuva kaunitari dieet, nagu nimi vihjab, hõlmab magamist. Dieedi printsiip on lihtne – kui sa ei ole ärkvel, siis sa ei söö. Ekstreemsemad dieedipidajad tarbivad tugevaid rahusteid ning unerohtusid, et päevade kaupa magades rohkem ja kiiremini kaalu kaotada. Dieet loomulikult toimib, aga kuna see on äärmiselt ebatervislik, siis oleks pöörane seda proovida. Dieet leiutati 1970ndatel ning selle üheks tuntumaks praktiseerijaks oli Elvis Presley. Rokikuningal oli enda elu lõpus kaaluga suuri probleeme ning tema jaoks oli ühe raskem kummarduda, et oma saapapaelu kinni siduda. Muusik küll kaalu proovis, aga kui ta suri, oli ikka tugevalt ülekaaluline.

​Paelussi dieet

Paeluss.
Paeluss. Foto: wikipedia

Selle dieedi juures sa sööd ära paelussi sisaldava tsüsti ja lased sel täiskasvanuks saada. Kui see on juhtunud, siis sa võid süüa ja tarbida, mida sa tahad, sest paeluss sööb enamus sinu makku jõudnud toidust ise ära, mis alandab ka sinu kaalu. Kui sa oled dieediga ühele poole saanud, siis sa lihtsalt kakad ussi välja. Dieedi edendajad kinnitavad, et nii on võimalik kaotada kuni kilo oma kehakaalust nädalas.

Kuna USAsse on paelusside importimine ebaseaduslik, siis on mõned organisatsioonid rajanud paelusside talud Aafrikasse ja Mehhikosse, kus turistid saavad «ohutult» paelussi alla neelata. Nendes taludes nakatatakse lehmad teadlikult paelussi, mis hiljem nende seest välja võetakse, et inimestele edasi anda.

Kõlab maitsvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles