Millist elu elab vanglas rootslannast ajakirjaniku tükeldamisest süüdistatav Peter Madsen?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Madsen
Peter Madsen Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Rootslannast ajakirjaniku Kim Walli mõrvas ja ta surnukeha tükeldamises süüdistatav taanlasest leiutaja ja endine allveelaeva omanik Peter Madsen on Kopenhaageni Vestre vanglas, kus hoitakse eelkõige eeluurimise all olevaid inimesi. 

Rootsi ja Soome meedia teatel ootab 46-aastast Madsen kohtuotsust, mis peaks langetatama järgmise aasta jaanuari lõpul.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT/AFP/Scanpix

Vestre vangla mahutab 442 vangi,  vangide seas on nii mehi kui naisi. Vanglarežiim on üsna karm, vangide päev algab iga päev kell 6.00 varaommikul ja lõpeb kell 20.00 kui vangid lähevad tööde ja teiste tegevuste juurest tagasi oma kongidesse. Magamisaeg algab kell 22.00.

Päeva jooksul tegelevad vangid mitmete majapidamistöödega, kuid neil on ka vaba aega, mil nad saavad jõusaali kasutada, raamatuid lugeda ja televiisorit vaadata. 

Meedia teatel on Madsen teistest vangidest eraldi, ta kongi suurus on umbes kaheksa ruutmeetrit. Tal on seal voodi, laud, tool, korgist tahvel, kuhu ta saab midagi vajadusel riputada ja külmik. WCd ja pesemisruumi peab ta teiste vangidega jagama.

Madsenil on luba vaadata mingil ajal telesaateid ja kuulata raadiot, kuid ta ei tohi kasutada internetti. Kohtu otsuse kohaselt tohib taanlane saata ja saada kirju, teda tohivad vanglas külastada vaid ta abikaasa ja advokaat.

Vangla allika andmetel on Madsen seni palunud vaid kolme asja: paberit kirjutamiseks, kalkulaatorit ja pastapliiatsit.

Ta on jätkanud vanglas olles oma hullumeelset ideede ja leiutiste paberilepanekut.

Madsen on Kopenhaageni vanglas alates augustist, talle tehti ka psühhiaatriline uuring, mille tulemused on jõudnud juhtumi uurijateni, kuid kuna uurimine on pooleli, siis neid ei avalikustata.

Madsenit süüdistatakse rootlannast ajakirjaniku, 30-aastase Kim Walli vägistamises ja mõrvamises. Wall jäi kadunuks 11. augusti 2017 öösel Taani vetes, olles Madseni poolt ehitatud  miniallveelaeva UC3 nautilus pardal. Madseni allveelaev uppus 12. augusti öösel kahtlastel asjaoludel. 

Kim Wall
Kim Wall Foto: TOM WALL/AFP/Scanpix
Peter Madseni ehitatud allveelaev UC3 Nautilus. Pardal on näha nii Madsenit kui Walli. Pilt on tehtud 10. augusti õhtul
Peter Madseni ehitatud allveelaev UC3 Nautilus. Pardal on näha nii Madsenit kui Walli. Pilt on tehtud 10. augusti õhtul Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Taani politsei leidis augustist kuni oktoobrini  Kopenhaagenist lõunasse jäävast Køge lahest Walli kehaosi, mis olid torso küljest eemaldatud.

Sukeldujad otsimas osktoobris Køge lahest Kim Walli kehaosi
Sukeldujad otsimas osktoobris Køge lahest Kim Walli kehaosi Foto: Johan Nilsson/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Madsen on seni eitanud Walli mõrva ja sekusaalset ärakasutamist, kuid tunnistas rootslanna surnukeha tükkideks lõikamise üles.

Meedia allikate teatel saadetakse Madsen pärast kohtuotsuse väljakuulutamist suure tõenäosusega mõnda kinnisesse psühhiaatriahaiglasse ravile.

Juhtumis on veel palju selgusetut ja vastuolulist, sest Walli surma aeg ei klapi Madseni tegevuse üksikasjade ja allveelaeva liikumisega.

Kohtu otsuse kohaselt kestab Madseni praegune vangistus 13. detsembrini, kuna uurimine ei ole lõppenud, siis eelvangistusaeg pikeneb oletatavalt jaanuari keskpaigani.

Vabakutseline ajakirjanik Kim Wall jäi augustis kadunuks kui oli tegemast lugu Madsenist ja tema ebatavalisest allveelaevast.

Peter Madsen oli enne Walli juhtumit Taani üks tuntumaid leiutajaid, kes lisaks allveelaevadele ehitas ka rakette.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles