Filmikriitikud: «Õigluse liiga» on järjekordne ebaõnnestumine!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Õigluse liiga" esitlus
"Õigluse liiga" esitlus Foto: SCANPIX

Novembri keskpaigas rahvusvahelisel turul linastunud järjekordne DC-koomiksikangelaste põhjal tehtud film «Õigluse liiga» on olnud sama kehv nagu enamus eelmiseid sama frantsiisi filmid. 

Superkangelaste filmid on pärast 2008-aasta Marveli kangelase Iron Mani (peaosas Robert Downey Jr) filmi ülipopulaarsed ning armastatud miljonite inimeste poolt. Selle filmiga alustas Marvel produtsent Kevin Feige’i juhtimisel ühe suurima ja kallima ning edukama frantsiisiga, mille tulemusena on tänaseks päevaks loodus tosinkond filme, mille peategelasteks on olnud rahva poolt mitu kümnendit armastatud kangelased, nendes seas Raudmees, Kapten Ameerika (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Kullisilm (Jeremy Renner), Must Lesk (Scarlett Johansson) jt.

Tasujad.
Tasujad. Foto: Marvel

Aga neile on viimaste aastate jooksul tekkinud ka suurkonkurent, kelleks on nende vana rivaal koomiksimaailmast – DC. DC-koomiksitegelaste hulka kuuluvad Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, Flash, Küborg jt. Need tegelased on ka kõik ühtlasi Õigluse liiga liikmed, mis on DC-versioon Marveli tasujatest. Kui «Tasujate» filmid on koos muude Marveli filmidega olnud kõik edukad nii fännide kui kriitikute seas (mõne erandiga), siis DC-l pole nii hästi läinud.

Lavastaja Zach Snyder, kes vastutab kõikide DC-filmide eest, pole enda loomingu osas palju kiitust saanud. Seda alates 2013. aasta filmi «Man of Steel», mis rääkis Supermani (Henry Cavill) sünniloo. Superman on üks tuntumaid ja armastatumaid tegelaskujusid, kuid temast valminud film teenis segatud arvustusi (USA filmiarvustuste veebisait Mädanenud tomatid andsid ainult 55%). Aga raha teenis film hästi. 225 miljoni dollarilise eelarve kõrval teeniti 668 miljonit.

Man of Steel poster
Man of Steel poster Foto: Warner Bros Pictures

Arvustuste poolest ei läinud paremini ka «Batman v Superman» (2016) filmil. Tegelikult läks sellel veel kehvemini. Mädanenud tomatid andis filmile vaid 27%, mis on enam kui kaks korda kehvem DC esimesest filmist. Aga jällegi, raha teenis filmi hästi. 300 miljoni kõrval teeniti 873 miljonit.

Batman v Superman
Batman v Superman Foto: Warner Bros. Pictures

Sama aasta augustis esilinastus ka «Suitsiidisalk» (inglise keeles «Suicide Squad»), kus mängisid mitmed märkimisväärsed näitlejad. Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto jt teised mängisid DC kuulsamaid kurjameid, kelle abil püüti publikut kinosaali meelitada. Vaatajatele film meeldis, kuna see teenis 175 miljonilise eelarve juures 745 miljonit dollarit. Film teenis isegi parima kostüümi Oskari, aga arvustajad andsid filmile skooriks 26%. DC filmide puhul traditsiooniliselt madal.

Margot Robbie mängis filmis Harley Quinni.
Margot Robbie mängis filmis Harley Quinni. Foto: Vida Press

Kõige paremini on siiamaani läinud Wonder Womani soolo-filmil. Selle aasta suvel välja tulnud film jõudis ajaloolise tähiseni – tegu oli esimese superkangelase filmiga, mille peaosas oli naine (Gal Gadot). Paljud kriitikud ütlesid, et see oli üks põhilise põhjuseid, miks film nii edukas oli. Mädanenud tomatid olid nõus ja andsid filmile 92%. See on kõikide superkangelaste filmide peale üks parimaid tulemusi. Film teenis ka korralikult raha. 149 miljoni dollari suuruse eelarve juures teeniti kokku 821 miljonit. Hullumeelne kasum.

«Wonder Woman». Amatsoonide vormirõivaks on teadagi kuulsad soomustatud bikiinid.
«Wonder Woman». Amatsoonide vormirõivaks on teadagi kuulsad soomustatud bikiinid. Foto: Kaader filmist

Sama edukat minekut oodati ka kuu tagasi esilinastunud «Õigluse liiga» filmilt, mille üks tegelaskujudeks oli Wonder Woman. Raha praegu lugema ei hakka, sest film ei ole märkimisväärselt kaua veel turul olnud, aga juba praeguseks on eelarve 100 miljoni dollariga ületatud. Küll aga on film piisavalt kaua olnud turul, et sellele hinnang anda. Ja see pole hea.

Õigluse liiga teenis Mädanenud tomatitel skooriks 41%. Arvustajad kiitsid filmi puhul selle märulistseene ning näitlejameisterlikkust, eriti Gal Gadot ja Flashi mänginud Ezra Milleri puhul. Samas kritiseeriti nõrka sisu, liialt palju arvutigraafika kasutamist ning vähe arendatud kurjamit. Filmi toon teenis samuti polariseeritud tagasisidet. Ühed ütlesid, et tegu on teistest DC-filmidest lõbusama loominguga, samas lisati vastu, et filmil puudub järjepidevus. Mädanenud tomatid ütlevad, et filmil on liiga sünge esteetika, lahjad tegelased ning kaootiline märul, millest kõik kahjuks iseloomustavad ka varasemaid DC filme.

Ajalehe Chicago Sun-Timesi filmikriitik Richard Roeper kiitis filmi ja ütles, et see on «paneme-jõugu-taas-kokku sünnifilm, mis on lõbus ja energiline».

Variety kriitik Owen Gleiberman andis filmile samuti positiivse hinnangu. Ta ütles, et Õigluse liiga parandab suuresti «Batman v Supermani» tehtud patte. See ei ole lihtsalt järg vaid lausa paastus tervele frantsiisile.

Rolling Stonesi kriitk Peter Travers aga nii lahke ei olnud. Ta küll kiitis näitlejaid, kuid kritiseeris filmi märulistseene. Ta ütles: «Need stseenid, kus liiga liikmed teineteise kallal nääklevad, norivad ja nalja teevad, annavad filmile tõeliselt meeleoluka varjundi ning täidavad selle siira tundega, mis tekitab vaatajas meeldiva huvi. Ilma selleta laguneks terve film koost.»

Vastupidist aga tunneb Todd McCharty The Hollywood Reporterist. Kuigi ta kiidab Gadot ja Milleri näitlejameisterlikkust, siis ütleb ta, et film on visuaalselt kole ja igav. Konkreetselt kritiseerib ta Ben Afflecki näitlejatööd, öeldes, et teistkordselt nahkhiirest kangelase kostüümi kandes paistab Affleck soovivat olla ükskõik kus mujal maailmas kui filmimise hetkel selles rollis.

Mida teeb DC valesti? Kas liialt palju loodetakse selle peale, et tegelased teevad ise kogu töö ära, ilma et oleks vaja sisule või visuaalidele keskenduda? Kuidas õnnestub Marvelil olla iga filmiga edukas, aga DC kannatab pidevalt kriitikute madalate arvustuste all? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles