Video: Jennifer Lawrence kehastab uues filmis viimast Islandil hukatud naist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence Foto: VALERIE MACON/AFP/Scanpix

Hollywoodi staar Jennifer Lawrence kehastab režissöör Luca Guadagnino uues filmis, mis põhineb mitmeid auhindu võitnud romaanil «Burial Rites», viimast Islandil hukatud naist.

Austraalia kirjaniku Hannah Kenti debüütromaan, 2013. aasta «Burial Rites» põhineb tõestisündinud lool Agnes Magnúsdóttirist, kelle kohus mõrvades süüdi mõistis ja surmanuhtluse määras, edastab The Telegraph.

Hannah Kent
Hannah Kent Foto: facebook.com

Kent kujutab oma romaanis, milline oli elu Islandi taludes 19. sajandi esimesel poolel ja millistele kitsendavatele kogukonnaseadustele pidid teenijannaseisuses naised alluma.

Hannah Kenti romaan «Burial Rites»
Hannah Kenti romaan «Burial Rites» Foto: wikipedia.org

32-aastane Magnúsdóttir oli Põhja-Islandil jõuka talu teenijanna, kes hukati 12. jaanuaril 1830 Vatnsdalshólaris kahe mehe tapmise eest. Ta kuriteokaaslast, farmeri poega, 17-aastas Friðrik Sigurðssoni tabas sama saatus. Neil mõlemal löödi pea maha.

Uurimise kohaselt tapsid nad 14. märtsil 1828 of Illugastaðiri suurtalu omaniku Natan Ketilssoni ja Geitaskarði talu peremehe Pétur Jónssoni, kasutades selleks Taanist tellitud kirvest.

Juhtumiga oli seotud ka 16-aastane Sigridur Gudmundsdottir, kellele kohus määras Taanis eluaegse vangistuse.

Kuriteo põhjuseks oli asjaolu, et jõukad peremehed kasutasid teenijannasid seksuaalselt ära ja naised otsustasid kätte maksta.

Lawrence, kes kehastab uues linateoses Magnúsdóttirit, on samas selle filmi produtsent.

Film näitab Magnúsdóttiri elu viimaseid momente enne hukkamist ja tagasivaateid ta elule.

Islandil keelati surmanuhtlus 1928. aastal ning 1995. aasta kohtu otsusega on hukkamine seal ebaseaduslik.

Režissöör Guadagnino film «Call Me by Your Name» on populaarne ja sellele ennustatakse Oscari nominatsiooni. Ta sai sel nädalal nimetatud linateose eest ka kolm Kuldgloobuse nominatsiooni.

Režissöör Luca Guadagnino
Režissöör Luca Guadagnino Foto: ROBYN BECK/AFP/Scanpix

Islandi režissöör Egill Eðvarðsson tegi 1995. aastal Agnes Magnúsdóttiri saatusest filmi pealkirjaga «Agnes». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles