Putin sai pressikonverentsil teada, et tatari lapsed peavad teda Ded Moroziks (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: MAKSIM ŠEMETOV/REUTERS/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin peab täna Moskvas oma iga-aastast aastalõpu pressikonverentsi ning ta tähelepanu köitis üks plakat.

Putin pöördus esinemise alguses ajakirjaniku poole, kelle juures olnud plakatilt luges ta «Putin bai bai», kohal olnute arvates oli see vene keelde pandud ingliskeelne «Putin bye bye», teatab iltasanomat.fi.

Vladimir Putini pressikonverents
Vladimir Putini pressikonverents Foto: Alexei Nikolsky/Alexei Nikolsky/TASS/Sanpix

Raadiojaam Govorit Moskva reporter küsis Putinilt, miks ta kandideerib 2018. aasta valimistel ja millisena ta näeb Venemaa tulevikku.

Ajakirjanikud Vladimir Putini pressikonverentsil
Ajakirjanikud Vladimir Putini pressikonverentsil Foto: Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Scanpix

«Venemaa peab vaatama tulevikku ja riigi poliitiline süsteem peab olema paindlik,» teatas Putin.

Putini sõnul peab rohkem tegelema infrastruktuuri, hariduse ja tervishoiuga ning kodanike heaolu kindlustamise ja palkade tõstmisega.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Järgmine küsimus Putinile oli, et miks tema presidendiks olemise ajal ei ole talle tekkinud tugevat ja tõsiseltvõetavat opositsionääri ning kas tal ei ole igav kandideerida, kui vastast ei ole tegelikult olemas.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky/Alexei Nikolsky/TASS/Scanpix

Putin ei vastanud sellele küsimusele, vaid teatas, et ta näeb saalis naist, kellel on kummalise tekstiga plakat, millel on kirjas «Putin bai bai».

Venemaa presidendi arvates võidi sellega viidata, et ta võimuaeg hakkab läbi saama.

Kohal olnud vaatasid plakatit lähemalt ja nägid, et sellel oli kirjas «Putin baibai» ning plakatit kandnud naine selgitas, et tegemist on tatari keelega.

««Baibai» tähendab «vanaisa». Seega on kirjas Putin vanaisa,» teatas naine ja pressikonverentsil olnud ajakirjanikud puhkesid naerma.  

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Scanpix

Silti kandnud naine selgitas, et tatari lapsed kutsuvad Putinit «baibai», olles võrdsustanud ta Ded Moroziga.

Ded Moroz ja Snegurotška
Ded Moroz ja Snegurotška Foto: Sergey Pyatakov/RIA Novosti/Scanpix

Slaavi traditsiooni kohaselt saadab Ded Morozi ehk näärivana Snegurotška, mitte päkapikud nagu on kombeks lääne jõuluvanal.

Alles pärast seda sai Putin vastata küsimusele, miks talle ei ole tekkinud korralikku opositsiooniliidrit.

Putin selgitas, et opositsioonil ei ole välja pakkuda praegusest valitsemisüsteemist paremat süsteemi, selle asemel tegevat opositsioonitegelased lihtsalt kõva häält.

Putini suur pressikonverents toimub Moskva rahvusvahelises kaubanduskeskuses, kuhu Kremli teatel saabus 1640 akrediteeritud ajakirjanikku, mis on uus rekord. Eelmine ajakirjanike rekord pärines 2015. aastast ja siis oli kohal 1390 ajakirjanikku.

Vladimir Putini pressikonverents
Vladimir Putini pressikonverents Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Tatarstani Vabariik on Venemaa 1. järgu haldusüksus Volga föderaalringkonnas, pealinn on Kaasan. Seal elab 3,79 miljonit elanikku, rahvastikust üle poole on tatarlased.  

Tatarstani ala oli 10.–13. sajandil Volga-Kama-Bulgaaria riik, 13. sajandist oli piirkond Kuldhordi võimu all. 1438–1552 oli sel alal Kaasani khaaniriik, mille 1552 vallutas Vene riik.

1920 moodustati Tatari ANSV ning 1992. aastast on Venemaa Föderatsiooni kuuluv vabariik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles