Kuhu läheb raha tegelikult ehk kogu tõde heategevussaatest «Jõulutunnel»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV heategevusprogrammi «Jõulutunnel» 2015 saatejuhid olid Urmas Vaino ja Liisu Lass.
ETV heategevusprogrammi «Jõulutunnel» 2015 saatejuhid olid Urmas Vaino ja Liisu Lass. Foto: Ülo Josing/ERR

Juba 18. hooaega jõuab ETV eetrisse heategevusprogramm «Jõulutunnel», mis on pühendatud konkreetsele teemale ja kogub televaatajate annetustega sihtotstarbeliselt toetust. 

Esmakordselt 1999. aastal eetris olnud heategevussaade on tuhandeid abivajajaid aidanud.
Möödunud aastal kogus  «Jõulutunnel» annetusi liikumispuudega inimestele - kogutud 217 941 euro eesmärgiks oli soetada tipptasemel ja spetsiaalselt liikumispuudega inimestele mõeldud treeningsaali seadmed. Treeningkeskused plaaniti avada nii Tallinnas kui ka Tartus.
Aastal 2015 kogus «Jõulutunnel» mobiilse naha- ja eesnäärmevähi varajase diagnoosimise kabineti soetamiseks 312 628 eurot, mis on seni suurim annetussumma. Oma panuse andsid kindlasti ka ettevõtted. Nimelt esmakordselt oli võimalus teha oma annetus ka firmadel. MTÜ Vähiliit kontole laekus firmadelt ja eraisikutelt kokku 6384,05 eurot. MTÜ FoRevo annetas vähiliidule sama kabineti soetamiseks 7000 eurot.
Tänavuse «Jõulutunneli» partneriks on Tallinna Lastehaigla Toetusfond SA. Heade annetajate abil soovitakse toetada sügavalt enneaegsetele vastsündinutele mõeldud perekeskse intensiivravi üksuse loomist. 
Kuna sageli on heategevusorganisatsioonide tagatoad annetajatele suletud, jääb ka ebaselgeks, kas- ja kui suur summa reaalselt jõuab abivajajani. Uurisime «Jõulutunneli» produtsendilt Ene-Maris Talilt, kuidas jaotatakse annetused.

Ene-Maris Tali
Ene-Maris Tali Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

«ERR, Telia Eesti ja Lastehaigla Toetusfond on kolmepoolse lepinguga  sätestanud, et kogu annetustest laekunud raha kantakse otse toetusfondi kontole,» selgitas Tali. «Lepingus on ka sätestatud, kuidas ja mis otstarbel kogutud raha kasutatakse. See on rangelt sihtotstarbeline. Seda ei kasutata mitte kunagi fondi enda kulude katteks ega ka administratiivkuludeks,» täpsustas saate produtsent. Pikaaegsel teleprodutsendil on aga teada, et erakanalite heategevusprogrammide lepingud võivad sisaldada ka administratiivkulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles