Video: Vladimir Putin osales 1970. aastatel mitmes Lenfilmi linateoses kaskadöörina (6)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin nooremana
Vladimir Putin nooremana Foto: Ekaterina Chesnokova/RIA novosti/Scanpix

Venemaa president Valdaimir Putin on tuntud oma ülimehelike etteastete poolest, ta tegeleb judoga, käib jahil ja kalastamas, ratsutab hobustega, sõidab mootorpaadiga, sukeldub merepõhja aardeid otsima ja lendab paraplaaniga.

Foxnewsi teatel ilmnes nüüd, kust Putini nüüdsed filmilikud etteasted alguse said. 

Putini pikaajaline sõber Vassili Šestakov sõnas kanalile Dožd, et praegune president osales ülikoolis õppimise ajal 1970. aastatel mitmes stuudio Lenfilm linateoses kaskadöörina, teenimaks raha.

Lenfilmi logo
Lenfilmi logo Foto: wikipedia.org
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Scanpix

Rahvusvahelise samboföderatsiooni president Šestakov sõnas meediale, et Putin tegi kaskadööritrikke kolmes filmis, kaasa arvatud 1972. aasta «Ižora pataljonis» ja 1974. aasta «Blokaadis». Šestakovile ei meenunud, milline oli kolmas film, milles Putinil roll oli.

Nõukogude Liidu film «Ižora pataljon»
Nõukogude Liidu film «Ižora pataljon» Foto: wikipedia.org

Šestakovi teatel osales ta neis filmides koos Putiniga, nad kehastasid saksa ja nõukogude sõdureid.

«Mängismine koos «Ižora pataljonis» ja «Blokaadis», saades selle aja kohta head raha. Mulle maksti insenerina töötamise eest kuus 110 rubla, kuid filmides sain 75 rubla päeva eest. Minu silmis oli see suur summa,» meenutas venelane.

Lenfilmi konsultandi, endise sambomaadleja Aleksander Massarski teatel palkas filmistuudio eluohtlikke trikke tegema ja massistseenidesse sportlasi, eelkõige sambomaadlejaid ja üliõpilasi.

Sambo
Sambo Foto: Smirnov Vasily/COVI/Scanpix

«Nõukogude Liidus ei olenud eraldi kaskadööre, Hollywoodis oli. Raudne eesriie oli see, mis ei võimaldanud sellel alal kogemusi jagada, seega tuli meil ise leida viis, kuidas seda teha,» sõnas Massarski.

Endine samboharrastaja, kellest sai elukutseline kaskadöör, Nikolai Vaštšilin, teatas samuti, et Putin tegi filmides kaskadööritrikke.

Vaštšilini käe all valmisid mitmesugused trikid näiteks 1970. – 1980. aastate filmiseeriatelele «Sherlock Holmesi ja Dr. Watsoni seiklused» ning «D’Artagnan ja kolm musketäri».

Nõukogude Liidu filmiseeria «D'Artagnan ja kolm musketäri»
Nõukogude Liidu filmiseeria «D'Artagnan ja kolm musketäri» Foto: wikipedia.org
Nõukogude Liidu filmiseeria «Sherlock Holmesi ja Dr. Watsoni seiklused»
Nõukogude Liidu filmiseeria «Sherlock Holmesi ja Dr. Watsoni seiklused» Foto: wikipedia.org

Lenfilmi konsultandi Massarski sõnul ei mäleta ta täpselt, millised olid Putini osatäitmised, kuna võtetel oli alati palju noori.

Vladimir Putin nooremana
Vladimir Putin nooremana Foto: Ekaterina Chesnokova/RIA Novosti/Scanpix

Massarski sõnul teatakse, et Putinile võib-olla ei meeldinud saksa sõdurit mängida, kuid tema andmetel kehastas Putin vaid nõukogude sõdureid.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov teatas, et tal puuduvad andmed Putini varasema tegevuse koha, mis puudutab filmides mängimist.

Lenfilmi  pressiesindaja Artemi Agrafenin sõnas, et stuudio arhiivi kaskadööride andmebaasist ei leitud Putini andmeid, kuid see ei tähenda, et ta filmides ei mänginud.

Nõukogude Liidu filmistuudiod hakkasid sportlasi kaskadööridena kasutama pärast Teist maailmasõda. Esmalt pakuti kõrvalrolle ainult sambomaadeljatele, hiljem lisandusid vehklejad, ratsutajad ja alpinistid.

Vladimir Putini endine sambo- ja judotreener Anatoli Rahlin oli Nõukogude Liidu kõige tuntum kaskadöör, kes osales enam kui 100 filmis.

Vladimir Putin ja judotreener Anatoli Rahlin
Vladimir Putin ja judotreener Anatoli Rahlin Foto: facebook.com

Sambo on Nõukogude Liidus loodud enesekaitse süsteem, võitluskunst ja kahevõitlussport.

Sambo nimi on tuletatud sõnadest samooborona bez oružija ehk enesekaitse ilma relvata.

Sambo sünniajaks loetakse 16. novembrit 1938, mil NSV Liidu Spordikomitee tunnistas sambo spordialaks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles