Video: paavst Franciscuse arvates on sensatisooniliste uudiste tagaajajad seasõnnikus sonkijad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: TONY GENTILE/REUTERS/Scanpix

Paavst Franciscus kritiseeris ajakirjanikke, kes toodavad valeuudised ja puhuvad vanad skandaalid taas lõkkele, andes uudistele sensatsioonilise maigu.

Paavsti sõnul on selliste uudiste tootmine moraalireeglite jäme rikkumine ja väga tõsine patt, edastab The Guardian.

Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: Grzegorz Galazka/SIPA/Grzegorz Galazka/SIPA/Scanpix

Katoliku kiriku pea lisas, et sellised uudised kahjustavad kõiki, kes nendega seotud on, kaasa arvatud kirjutajaid endid.

Franciscus, kes kavatseb oma iga-aastases aastalõpusõnumis käsitleda ka valeuudiste massilist levikut, sõnas möödunud nädalalõpul katoliku meediale, et demokraatlikes ühiskondades on ajakirjanikel suur vastutus.

Paavst kutsus ajakirjanikke üles avaldama vaid sellist informatsiooni, mis on tasakaalus ning kus on mõlemale või mitmele osapoolele sõna antud.

«Ajakirjanikud, eriti aga katoliiklastest ajakirjanikud ei tohiks toime panna kommunikatsioonipattu, edastada desinformatsiooni või anda edasi ühepoolset, kallutatud ja sensatsioonilist uudist, samuti on keelatud kellegi laimamine ning vanade juhtumite ülessoojendamine ja uuesti esitlemine varasemast sensatsioonilisemana,» teatas paavst.

Franciscuse sõnul peaksid ajakirjanikud olema vastutustundlikud, et nad ei kahjustaks ennast, oma kolleege ja teisi, kellest jutt on.

Ajakirjaniku töövahendid, sülearvuti ja fotoaparaat
Ajakirjaniku töövahendid, sülearvuti ja fotoaparaat Foto: Bj/Scanpix

Paavsti arvates saab sensatsiooniliste uudiste tagaajamist võrrelda koprofiiliaga, mis on erutuse saamine väljaheidetest.

«Osa ajakirjanikke on langenud tasemele, mis on võrreldav seasõnnikus sonkimisega. See on moraali ja eetika vastane,» nentis paavst. 

Siga
Siga Foto: Aldo Luud / Õhtuleht
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles