Pildid ja video: prantslane seilas üksinda ümber maailma rekordilise ajaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile, 17. detsembril saabus Prantsusmaa läänerannikul asuvale Ouessanti saarele tagasi meremees, kes seilas üksinda ümber maailma, püstitades rekordi.

34-aastasel prantslasel Francois Gabart’il kulus selleks aega 42 päeva, 16 tundi, 40 minutit ja 35 sekundit, mis on rohkem kui kuus päeva kiirem kui eelmine rekord, mille püstitas ta kaasmaalane Thomas Coville möödunud aastal, edastab The Guardian.  

Francois Gabart
Francois Gabart Foto: DAMIEN MEYER/AFP
Thomas Coville
Thomas Coville Foto: DAMIEN MEYER/AFP

Prantslase seilamise korraldajad jälgisid ta teekonda satelliidi abil ja teatasid eile, et Gabart’i trimaraan Macif ületas finišijoone eile vahetult enne päikesetõusu kohaliku aja järgi.

Francois Gabart'i trimaraan
Francois Gabart'i trimaraan Foto: DON EMMERT/AFP

Saarelt suundus prantslane edasi Bresti sadamasse, kuhu teda saatsid kümned alused ning kus teda ootasid pere ja fännid.

Gabart alustas oma teekonda 4. novembril Brestist.

«See oli hullumeelne meelelahutus, mis nõudis palju energiat. Olen kogenud seilaja, kellele meeldib vahel teha midagi oma lõbuks ja see teekond oli selline,» teatas prantslane meediale.

Francois Gabart
Francois Gabart Foto: DAMIEN MEYER/AFP

Ouessant (prantsuse Ouessant, bretooni Enez Eusa) on Prantsusmaa saar La Manche'is Bretagne’i poolsaare loodetipu lähedal. Pindala 15 ruutkilomeetrit ja kõrgus kuni 61 meetrit.

Prantsusmaa lääneranniku lähedal asuv Ouessanti saar satelliidipildil
Prantsusmaa lääneranniku lähedal asuv Ouessanti saar satelliidipildil Foto: wikipedia.org

Trimaraan on kolme paralleelse omavahel ülaltpoolt ühendatud kerega laev. Purjetrimaraane kasutatakse peamiselt kaugsõitudeks ja avamerepurjetamiseks.

Francois Gabart'i trimaraan
Francois Gabart'i trimaraan Foto: HO/AFP

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles