Psühhiaatrid: Kim Jong-un tahab maailma hävitada, kuna isa ei näinud temas liidrit (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: KCNA VIA KNS/AFP/Scanpix

Lõuna-Korea ja USA psühhiaatrite arvates tuleb Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni jõu näitamise, pidevate ähvarduste ja raketikatsetuste põhjust otsida ta lapsepõlvest, kuna ta isa, selle kinnise riigi eelmine diktaator Kim Jong-il suhtus temasse üsna halvasti, pidades teda feminiinseks paksukeseks  ja riigijuhi kohale sobimatuks.

Kim Jong-Il suri 17. detsembril 2011 ja tema järel oleks pidanud võimule saama üks ta kahest vanemast pojast, Kim Jong-nam või Kim Jong-chul, kuid esimest võim ei huvitanud ning ta elas võltspassiga aastaid Hiinas ja Jaapanis. Ta tapeti Põhja-Korea agentide poolt selle aasta veebruaris Malaisias. Teine ei saanud võimule, kuna teda peeti liiga allaheitlikuks ja pehmeks, teatab newsweek.com.

Kim Jong-il
Kim Jong-il Foto: KNS/AFP/Scanpix

Kim Jong-il kasvatas oma «troonipärijaks» Kim Jong-nami ja ta ei pidanud Kim Jong-uni tõsiseltvõetavaks, kuna tegemist oli kõige noorema pojaga.

Kim Jong-il (istub vasakul) ja Kim Jong-nam (istub paremal)
Kim Jong-il (istub vasakul) ja Kim Jong-nam (istub paremal) Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Kim Jong-nam ei hoolinud tegelikult riigijuhiks saamisest, talle meeldis lääne elu, pidutsemine ja reisimine.

Kim Jong-nam
Kim Jong-nam Foto: JIJI PRESS/AFP/Scanpix

Kui Kim Jong-un nägi, et isa temast juhti ei tee, pöördus ta sugulaste ja kõrgete funktsionäride poole, et nende abiga hakata endale poliitikasse ja riigijuhtimisse teed rajama.

Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: HO/AFP/Scanpix

Kimi pere teatel oli Kim Jong-un isa tähelepanust ilmajäämise tõttu agressiivne laps, kellele meeldis kõik militaarne. Ta kandis sageli nii Nõukogude Liidu kui Põhja-Korea sõjaväevorme.

Ta üritas isa tähelepanu võita, saades Šveitsi parimates erakoolides hea hariduse, kuid midagi ei aidanud. Isa tõrjus teda, eelistades vanemaid poegi.

Kim Jong-il (vasakul) ja Kim Jong-un
Kim Jong-il (vasakul) ja Kim Jong-un Foto: KNS/AFP/Scanpix

Kui Kim Jong-nam kasutas võltspasse, et pääseda välismaale, kaasa arvatud Jaapanisse ega tahtnud Põhja-Koreasse tagasi pöörduda, sai Kim Jong-il aru, et seda poega ei tohi võimu juurde lasta.

Kim Jong-ilil diagnoositi 2008. aastal vähk ning Kimide pere hakkas siis otsima, et kes võiks olla järgmine valitseja. Sugulased hakkasid salaja Kim Jong-unile õpetama, mida on riigijuhil vaja, saades seda teha ilma Kim Jong-ili sekkumiseta.

Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: str/REUTERS/Scanpix

Lääne psühhiaatrite arvates elab Kim Jong-un oma ähvardustes välja seda, et ta ei saanud isale kunagi näidata oma liidrioskusi, kuna isa ei pidanud teda juhi vääriliseks.

«Kim Jong-uni ei peetud Kimide peres ega selle riigi võimuladvikus tähtsaks. Põhjakorealased ei teadnud temast eriti midagi, ei seda, et ta on Kim Jong-ili kolmas poeg ega ka seda, et tal on ambitsioone. Isegi praegu, mil Kim Jong-un on võimul, ei paljasta ta enda kohta just palju, seni ei teata ta täpset sünniaega. Isegi Põhja-Korea kõrged ametnikud ja diplomaadid ei tea seda,» teatas Lõuna-Korea allikas.  

Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Lõuna-Korea poliitikaekspertide arvates on Kim Jong-un ebaküps ja ebakindel juht ning selle tõttu teeb palju ähvardusi.

«Kimi arvates ei austata teda oma riigis piisavalt ja selle tõttu on ta lasknud hukata nii mõnegi kõrge võimukandja, nende hulgas on olnud ka paar ta pereliiget. Ta on arvamusel, et põhjakorealased austavad ta vanaisa, Põhja-Korea asutajat Kim Il- sungi ja ta isa Kim Jong-ili seni rohkem kui teda,» arvavad lõunakorealased.

Kim Jong-il (paremal) ja ta isa Kim Il-sung
Kim Jong-il (paremal) ja ta isa Kim Il-sung Foto: AFP/AFP/Scanpix

Kim Jong-un olevat täheldanud, et kõrged võimukandjad suhtlevad temaga teistmoodi kui suhtlesid ta isaga, ka nende kehakeel on teine.

«Kim Jong-un kannab endas ikka kompleksi, et ta on endise liidri Kim Jong-ili kolmas, mitte esimene poeg,» teatas allikas.

Kim Jong-un ei ole siiski lõhkunud oma valitsusajal põhjakorealaste nägemust endistest liidritest, keda kummardatakse nagu jumalaid.

Alles hiljuti käis Kim oma riigi kõrgeimal mäel Paektul, kus legendi kohaselt olevat ta isa 1942. aastal sündinud. 

Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: KCNA/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles