Pildid ja video: Austraalia leidis üles oma esimese allveelaeva, mis uppus 1914

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austraalia merevägi teatas, et nüüd lahenes saladus, mis juhtus 103 aastat tagasi Austraalia esimese allveelaevaga HMAS AE1.

Newsweeki teatel leidsid allveearheoloogid 800-tonnise laeva vraki Paapua Uus-Guinea lähistelt, kus see Esimese maailmasõja ajal koos meeskonnaga kadus.

Austraalia allveelaev HMAS AE1
Austraalia allveelaev HMAS AE1 Foto: HANDOUT/REUTERS

Tegemist oli esimese liitlaste allveelaevaga, mis Esimeses maailmasõjas uppus. Pool aastat Austraalia mereväe teenistuses olnud laev kadus 14. septembril 1914, olles Uus-Britannia saare lähedal. Pardal oli 35 meeskonnaliiget, kes kõik hukkusid.

Paapua Uus-Guineale kuuluv Uus-Britannia saar asub Melaneesias Bismarcki saarestikus.

HMAS AE1 oli Uus-Britannia juures patrullimas koos teise aluse, HMS Parramattaga, kuid Rabauli sadamasse jõudis tagasi vaid Parramatta.

Allveearheoloogide laev oli sel nädalal Paapua Uus-Guinea vetes Yorki hertsogi saarestiku lähedal, tehes merepõhja uuringuid, mille käigus leiti 300 meetri sügavuselt allveelaeva vrakk. Allveeroboti abil saadud kaadrid näitasid, et tegemist on Esimese maailmasõja ajast pärit Austraalia allveelaevaga AE1.

Austraalia allveelaev HMAS AE1
Austraalia allveelaev HMAS AE1 Foto: HOGP/AP

Esmaste kaadrite kohaselt on see laev seni ühes tükis, mitte lagunenud.

«Tegemist on Austraalia mereväe ajaloo ühe tähtsama leiuga. See oli Austraalia esimene allveelaev, olles samas Esimeses maailmasõjas esimesena uppunud allveelaev. See uppumine mõjutas nii Austraaliat kui liitlasi. Loodame, et vrakileid annab südamerahu neile peredele, kelle liikmed selle laevaga elu kaotasid. Loodame vraki abil selgitada, miks see alus uppus,» teatas Austraalia kaitseminister Marise Payne.

Austraalia allveelaev HMAS AE1
Austraalia allveelaev HMAS AE1 Foto: HANDOUT/REUTERS

Allveearheoloogid alustavad lähiajal laeva detailset uurimist ning see peaks andma vastuse, mis laeva ja meeskonnaga juhtus.

Pensionil viitseadmiral Peter Briggs sõnas meediale, et tema arvates uppus see allveelaev õnnetuse, mitte vaenlase tule alla sattumise tõttu.

Pärast allveelaeva vraki leidimist pidasid allveeuurijad oma laeva pardal hukkunud alveelaevnike mälestuseks leinaseisaku ning nüüd otsitakse arhiivid leitud meeskonna nimekirja alusel pardal olnute elusolevaid sugulasi.

Esimese maailmasõja puhkedes sai Austraalia merevägi käsu vallutada Uus-Guinea osa, mis oli Saksamaa asumaa. See õnnestus ja austraallased vallutasid 13. septembril 1914 Rabauli, mis on tänapäeval linn Paapus Uus-Guineas Ida-Uus-Britannia provintsis.

See linn oli varem Saksa Uus-Guinea, mis eksisteeris 1884 -  1914 keskus, kandes siis nime Simpsonhafen.

Rabauli vallutamises mängis allveelaev HMAS AE1 üsna tähtsat rolli.

Austraalia allveelaev HMAS AE1
Austraalia allveelaev HMAS AE1 Foto: wikipedia.org

Esimene maailmasõda oli esimene suurt osa maailma maadest kaasanud sõda, mis kestis 28. juulist 1914 kuni 11. novembrini 1918. Sõdivad riigid jagunesid Antandiks ja Keskriikideks.

Esimene maailmasõda toimus rohkem kui nelja miljoni ruutkilomeetri suurusel territooriumil, sõtta oli haaratud 38 riiki, kus elas 75 protsenti tolleaegse maailma rahhvastikust.

Esimese maailmasõja põhjusteks olid suurriikide võitlus turgude, tooraineallikate, kapitali ekspordi võimaluste, mõjupiirkondade ja asumaade pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles