Eba-ajakirjanduslikult käitunud Allan Muuk hakkas end Facebookis õigustama

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Muuk
Allan Muuk Foto: Stanislav Moškov / Autoleht

TV3 uudistereporter Allan Muuk, kelle poolt mitteajakirjanduslikus vormis tehtud ajakirjanikutööd tema kodukanal eile avalikult taunis, on täna avaldanud oma Facebooki lehel postituse, kus õigustab oma tellimustööd firmale Eesti Metsameister OÜ.

Muuk kirjutab:

«Mõtteid aasta lõpust! Iga endast lugupidava toimetuse püha eesmärk on kajastada Läti viinarallit! Seda teevad kõik. Sealhulgas saadetakse sinna eksperimendi käigus lausa Siim Kallas. Kohalik poejuht, hea tuttav Einar ainult hõõrub käsi kokku. Kas see ei ole promomine? Raha tuleb!»

Läti viinaralli on põletav teema, millega tuleb täies tõsiduses tegeleda, kuid kuidas see puudutab antud juhtumit?

Muuk jätkab:

«Iga endast lugupidav saatejuht (kaasa arvatud ERR-ist) mängib jõuluvana, juhib ettevõtete jõulupidusid või kiidab ühe või teise firma kaupa! Kas ka see ei ole promomine? Aga selles mind just süüdistatakse! Minu käest ei ole selles kontekstis midagi küsitud, siis nüüd vastan. Ma pole 25 aastase karjääri jooksul olnud mitte ühegi telekanali palgal.

Kuid olen tootnuid saateid paljudele. Olen tööl enda ettevõttes, mis lisaks telesaadete tootmisele tegeleb veel analoogsete ettevõtmistega. Näiteks koolitused, videofilmide ja muu sellise tootmine. » selgitab Muuk.

Foto: Kuvatõmmis

Ja lõpuks nõustub Muuk ka ise, et tema poolt metsavahendusfirmale toodetud video oli lihtsalt üks tellimustöö paljudest:

«Antud loo puhul aitasin Eesti Metsameistri poolelt koostada vastuseid Pealtnägija saates püstitatud väidetele. Lihtsalt neid ei arvestatud. Mis on teatud mõttes arusaadav. Kõik ei mahu eetrisse, kõike ei võeta arvesse! Nii lihtne see ongi! Ilmselt oleks ma ka nii vastanud, kui keegi oleks viitsinud minult seda küsida! Kena jõulurahu!» (*Allan Muugi teksti on arusaadavuse huvides pisut toimetatud.)

TV3 ajakirjanik Allan Muuk lõi kaasa sotsiaalmeedias levitatava metsavahendusfirma Eesti Metsameister kinnimakstud videoklipis, mis oleks justkui vastulause nende kohta ERR-i saates «Pealtnägija» avaldatule.

Muugi poolt presenteeritud klipp püüab end igati näidata ajakirjandusliku käsitlusena, ent ei ole seda.

Klipp on konfliktse teema ühepoolne käsitlus, mis jätab võtmata süüdistatava vastaspoole kommentaari, kelle suhtes ohtralt väiteid õhku paisatakse, teatas ERRi uudisteportaal.

TV3 andis eile teada, et taunib oma kanali uudistereporteri Allan Muugi tegevust metsavahendajate tellitud seisukoha kajastamisel, sest ajakirjanik väljus uudistetoimetusest väljaspool tehtud lisatöö käigus ajakirjanduse hea tava raamidest, mida ta poleks pidanud tegema.

Muuk põhjendas «Pealtnägija» toimetusele, et tema üksnes tegi seda, mille eest tellija maksis ehk ta ei pea seda ise ajakirjanduslikuks materjaliks ning ei võta vähimatki vastutust oma sõnade eest, sest ta rääkis seda, mida talt telliti.

TV3 uudistejuht Mart Mardisalu peab Muugi omal käel tehtud ajakirjanduslikke põhimõtteid eiravat lisatööd taunimisväärseks ning peab vajalikuks edaspidi väljaspool uudistetoimetust tehtavat lisatööd ajakirjanikega paremini kooskõlastada.

Metsameistri poolt tellitud klipp:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles