Rootsis peab varsti seksi soovija partnerilt seksiks nõusoleku saama (9)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar seksimas
Paar seksimas Foto: imago stock&people/imago/Peter Widmann/Scanpix

Rootsis karmistatakse seksuaalkuritegusid käsitlevat seadust ning alates järgmise aasta suvest arvatavalt jõustuva seaduse kohaselt peab seksi soovija saama seksiks partneri nõusoleku.

Rootsi asepeaminister Isabella Lovin sõnas, et hiljutised ülemaailmsed ahistamisskandaalid, millega kaasnes #metoo kampaania näitas, et Rootsi peab seksuaalkuritegude seadust muutma, edastab The Telegraph.

Seks
Seks Foto: Scanpix

Praegu kehtiva seaduse kohaselt saab kedagi anda vägistamise eest kohtu alla vaid siis, kui on tõendatud, et akt toimus ähvarduse või vägivallaga.

Kuid uue seaduseelnõu kohaselt saab isiku vägistamise eest kohtu alla anda ja teda vägistamises süüdistada, kui seksipartnerilt ei ole suguühteks luba saadud. See luba peab olema verbaalne, kirjalik või näidatud kehakeele abil.

Rootsi peaminister Stefan Löfven sõnas, et uus seadus kaitseb seksuaalrünnaku korral ohvrit rohkem kui senine seadus.

Kui seadus vastu võetakse, siis peaks see hakkama kehtima 1. juulist 2018.

Osa rootslasi on uue seaduse poolt, osa vastu ning seda arutatakse agaralt sotsiaalmeedias ja foorumites.

Samas arvavad nii politsei kui advokaadid, et uue seksuaalkuritegude seaduse jõustumine toob kaasa seksuaalkuritegude arvu suurenemise, sest kui seksi soovija ei saa partnerilt jaatust, siis saab teda üsna kergelt süüdistada vägistamises.

Seadusetundjate sõnul hakkab uus seadus kehtima nii vaba- kui pärisabielus olijate ning nii hetero- kui homopaaride kohta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles