Nepali šerpa on roninud Džomolungmale 21 korda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali šerpa Apa
Nepali šerpa Apa Foto: SCANPIX

Nepali šerpa-mägironija püstitas maailma kõrgeimale mäele Džomolungmale ronimise rekordi.

Apa nimeline šerpa on nüüdseks selle mäe tippu jõudnud 21 korda, kirjutab AP.

Viimane tipu vallutamine leidis aset selle nädala kolmapäeval.

Ka eelmine samalaadne rekord oli Apa nimel.

Kolmapäeval soosis uue rekordi püstitamist hea ilm. Nepaallane jõudis koos paari kaaslasega 8850-meetrise mäe tippu. Guinnessi rekordite raamat andis talle ka sellekohase sertifikaadi.

Vaid ühte nime kasutav 50-aastane Apa juhatas mägironijategruppi, mis toob mäelt alla sinna aastate jooksul kogunenud prahti.

Apa on osalenud kampaaniates, millega püütakse tähelepanu juhtida  kliimamuutuse negatiivsele mõjule. Kliimasoojenemine on toonud kaasa liustike, sealhulgas ka Džomolungma liustike sulamise.

Apa sõnul on mägi sellest ajast, mil ta mägironimisega alustas, märgatavalt muutunud.

«Mu karjääri algusaegadel oli Džomolungma jää ja lumega kaetud, kuid nüüd on paljud alad välja sulanud ning seal on vaid kivid. Kuid jää sulamine on samas paljastanud ka ohtlikke lõhesid,» lausus mägironija.

Nepalis Džomolungma jalamil üles kasvanud Apa alustas oma karjääri 12-aastaselt mägironijate varustuse kandjana. Esimest korda jõudis ta Džomolungma tippu 1989. aastal ja alates sellest ajast on ta peaaegu igal aastal seda teinud.

Apa immigreerus 2006. aastal USAsse ja elab nüüd Salt Lake Citys.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles