Kadi Toom võitlusest söömishäirega: üks moedisainer ütles, et olen kolm kilo juurde võtnud ega mahu enam riietesse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadi Toom Ringvaates
Kadi Toom Ringvaates Foto: ERR

Laulja Kadi Toom on üks neist paljudest meelelahutusmaailmas tegutsevatest inimestest, kellele on välimuse- ja saledusekultus noorena kallilt maksma läinud. Enda söömishäirest räägib 35-aastane lauljanna Õhtulehele antud intervjuus.

Joogatreeneri ja tervendajana tegutsev Kadi Toom meenutab aastatetagust seika, kuidas tema enesekindlus 18-aastase noore naisena korralikult kõikuma löödi.
Nimelt oli üks moelooja palunud Kadil kiiremas korras kaalust alla võtta. «Üks moedisainer ütles: Kadi, sa oled kolm kilo juurde võtnud ja sa ei mahu enam minu riietesse.» Sellest sai alguse Kadi võitlus söömishäirega ortoreksia.

Ortoreksia ehk orthorexia nervosa on uue aja söömishäire, mis tekib siis, kui inimene võtab kinnisideeks parandada oma tervist teatud sööke valides, mis võib lõppeda alatoitumise ja isegi surmaga.

Tegemist on n-ö kaasaja toitumishäirega, mis erineb anoreksiast ja buliimiast sellepoolest, et inimene valib enda toidumenüü pedantse täpsusega. Ortorektiku jaoks on söömine üksikasjalikult väljatöötatud rituaal, kus iga toidukorra ettevalmistus võib võtta päevi, alates sobiliku menüü planeerimisest ja toiduainete valimisest kuni aeganõudva söögivalmistamiseni. Oma väljamõeldud toitumisreeglite järgimine nõuab ortorektikutelt tugevat tahtejõudu ja tihti nad tunnevad, et on palju paremad ja tugevamad võrreldes teiste inimestega, sest teistel ei ole sama kõrget enesekontrollivõimet.

Tänasel päeval on Kadi söömishäire minetanud, kuigi jälgib siiani, mida suhu pistab - lauljanna on enda toidulaualt eemaldanud näiteks lihatooted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles