Pildid ja video: 2017. aastal lahendamata jäänud müsteeriumid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotograaf ja Maa kujutis
Fotograaf ja Maa kujutis Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Hoolimata 21. sajandist ja tehnoloogilistest võimalustest, on maailmas seni üsna palju müsteeriume ja saladusi, mis on lahendamata ning mis ei leidnud lahendust ka sel, 2017. aastal.

Amelia Earhart

Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: Albert Bresnik/AP/Scanpix

Ameeriklannas lennunduspioneer Amelia Earhart jäi koos kaaspiloodi Fred Noonaniga kadunuks 2. juulil 1937 kui nad olid ümbermaailma lennul, olles Vaikse ookeani kohal Howlandi saare lähedal. USA võimud kuulutasid Earharti surnuks 5. jaanuaril 1939.

Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Earharti lennukit Lockheed Model 10E-Electra ja ta skeletti on otsitud aastakümneid, kuid ei ole leitud. Oletatakse, et Earharti ja Noonani lennuk võis alla kukkuda Kiribatile kuuluva Nikumaroro atolli lähedal. Sealt on leitud metalliosi ja inimtegevuse hälgi, kuid mitte midagi konkreetset.

Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: MCT/Miami Herald/MCT/Sipa USA/Scanpix

Kuigi Nikumarorolt leiti ka inimluid, on uurijad skeptilised, kuna leiukoht on troopikas, mis kahandab võimalust saada luudest DNAd kätte.

Seega jäi Amelia Earharti kadumise saladus ka 2017. aastal lahendamata.

Otto Warmbier

Põhja-Korea võimud arreteerisid Virginia ülikooli üliõpilase Otto Warmbieri, kes pääses kodumaale USAsse tagasi, olles ära piinatud ja peaaegu pime. USA võimude ja presidendi Donald Trumpi arvates piinasid põhjakorealased Warmbieri, tehes temaga julmi katseid.

Otto Warmbier
Otto Warmbier Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Põhja-Korea kohus määras turistist Warmbierile 15 aasta pikkuse sunnitöö pärast seda, kui ameeriklane 2016. aasta jaanuaris varastas Pyongyangis hotellist propagandaplakati. 

22-aastane Warmbier suri 19. juunil 2017 ehk kuus päeva pärast kodumaale USAsse tagasi pääsemist. Ta surnukeha lahkamine näitas, et tal oli raske ajukahjustus ja teisi vigastusi.

Seni on selgusetu, mida Warmbieriga Põhja-Koreas tehti ja miks ta alles pärast USAsse tagasipääsemist suri.

USA võimude teatel on neil andmeid, et Põhja-Korea režiim piinab nii oma kodanikke kui kinni võetud välismaalasi, kuid neil puudub täpne informatsioon, mida nendega tehakse.

«Otto Warmbieri tervis paistis välisel vaatlusel korras olevat, kuid tal oli palju sisemisi vigastusi, samuti ajukahjustus. Selle tekitas hingamiskatkestus. Aju sai kahjustada rohkem kui üks aasta enne ta surma. Seega ei ole meile selge, mis temalt tegelikult elu võttis,» teatas Warmbieri surnukeha lahkamise läbi viinud arst Gretel Stephens.

Otto Warmbier
Otto Warmbier Foto: KYODO Kyodo/REUTERS/Scanpix

Kaheksajalgade masiline »ensesetapp»

Selle aasta oktoobris üllatas teadlasi Ühendkuningriigis Walesis Ceredigionis rannale saabunud tuhanded kaheksajalad, kes tulid sinna nagu enesetapumissioonile, sest veest väljas olles ei jäänud neist keegi ellu.

Kaheksajalg
Kaheksajalg Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Mereloomade kaitsega tegeleva organisatsiooni SeaMor esindaja Brett Stones sõnas väljaandele National Geographic, et rannal avanes kurb vaatepilt, kuna oli näha palju hukkunud kaheksajalgu.

Ekspertidel on mitu teooriat, mis nendega juhtuda võis. Esimese kohaselt tulid kaheksajalad, kelle eluiga on umbes üks aasta, rannale munema ja siis surema.

Teise teooria kohaselt otsisid nad munemiseks rannal pesasid, nad ootasid tõusu, et merre tagasi saada, kuid see hilines ja nad kaotasid elu.  

Kuna kaheksajalgade surnukehi ei uuritud, siis jäi selgusetuks, mis neilt elu võttis.

Vaikse ookeani ujuv linn

Arheoloogide teatel leidsid nad Vaiksest ookeanist iidse ujuva linna jäänused, kuid ei ole teada, kes selle sajandeid tagasi ehitas.

Vaikse ookeani ujuv linn Nan Madol
Vaikse ookeani ujuv linn Nan Madol Foto: General/Scanpix

Nan Madoli linn asub Mikroneesias Pohnpei saare juures, tegemist on inimkätega vette rajatud linnaga, mis on jaotatud kanalite abil mitmeks osaks.

Arheoloogide sõnul on linna rajamine ja kasutuseesmärk mõistatuseks. Samuti ei ole teada, kes Mikroneesias selle rajamise ajal elasid.

Mikroneesia ujuv linn Nan Madol
Mikroneesia ujuv linn Nan Madol Foto: General/Scanpix

«Miks peaks keegi ehitama raske töö ja vaevaga ujuva linna, mis üsna kiiresti maha jäeti? Samuti asub see teistest tsivilisatsioonidest kaugel. Sellele mõistatusele vastust ei ole,» sõnasid uurijad.

Kuuba helimüsteerium

Kuubal said asjukahjustuse USA diplomaadid, kuid ei ole selge, mis selle tekitada võis. USA luure ja teadlased oletavad, et tegemist võis olla mingisuguse ultraheli relvaga, mis kahjustab nii kuulmist kui aju, tekitades verejookse.

Havannas USA saatkonnas kuuldud kummaliste helide uurimine
Havannas USA saatkonnas kuuldud kummaliste helide uurimine Foto: HO/AFP/Scanpix

Ameriklastest diplomaatide uurimine ja küsitlemine näitas, et osa kannatanutest tunnetas õhus vibratsioone ja osa kuulis Havanna saatkonnas imelikke helisid, umbes selliseid, mida teevad rohutirtsud ja tsikaadid.

USA saatkond Kuubal Havannas
USA saatkond Kuubal Havannas Foto: ADALBERTO ROQUE/AFP/Scanpix

USA võimud kahtlustavad, et lisaks Kuubale kasutavad helirelva ka Venemaa ja Põhja-Korea.

Saudi kõrbe hiigelstruktuurid

Austraalia arheoloogid leidsid Saudi Araabia kõrbealalt üle 400 inimkätega ehitatud struktuuri, mille otstarve on teadmata.

Saudi Araabia kõrbe kummalised struktuurid
Saudi Araabia kõrbe kummalised struktuurid Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Arheoloog David Kennedy teatel võib nende vanus olla 9000 aastat ning need rajati kiviaja nomaadide pool nagu labürint, kuhu saakloomad suunati ja kus nad kinni püüti.

Siiski ei saa selles kindel olla, sest enamik tsivilisatsioone ei suutnud sel ajal nii keerulisi struktuure luua.

Saudi Araabia kõrbe kummaline struktuur
Saudi Araabia kõrbe kummaline struktuur Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Egiptuse Giza platoo Suure püramiidi kummaline ruum

Rahvusvaheline arheoloogide meeskond uuris sel aastal taas Egiptuses Giza platool asuvat Suurt püramiidi, milles paljastus seniteadmata ruum.

Joonis Giza Suurest püramiidist
Joonis Giza Suurest püramiidist Foto: AFP/Scanpix

Tegemist on ruumiga, mis on üsna suur, asudes käikude vahel, kuid miks ta seal on ja millisel otstarbel, on teadmata.

«See võib olla lihtsalt üks osa käikudest, kuid see võib olla ka eraldi ruum, kuhu on teispoolsusesse kaasa pandud esemeid,» teatas püramiidide skaneerimisprojekti üks eestvedajaid, egiptlasest arheoloog Mehdi Tayoubi.

Egiptuse Giza platoo Suur püramiid
Egiptuse Giza platoo Suur püramiid Foto: MOHAMED EL-SHAHED/AFP/Scanpix

Maa erinevates paikades kuuldud ebatavalised helid

Meie planeedi erinevates paikades on viimastel aastatel kuuldud ebatavalisi helisid, kuid seni on selgusetu, millest need tekivad või kes neid tekitavad.

Teadlaste sõnul on nad saanud mõned neist helidest salvestatud. Arvatakse, et nende helide taga võib olla ülikiire hävituslennuk F-18 Super Hornet, kuid kosmoseteadlaste kinnitusel on neil andmeid, et helide tekke ajal on langenud meteoorkeha, mis on atmosfääris plahvatanud.

F-18 Super Hornet
F-18 Super Hornet Foto: /Caters News Agency
Meteoorkeha langemine põhjustab Maa atmosfääris meteoori
Meteoorkeha langemine põhjustab Maa atmosfääris meteoori Foto: Will Peebles/AP/Scanpix

Helisid uuris ka USA kosmoseagentuuri NASA teadlane Bill Cooke, kelle andmetel ei saa maailma erinevates paikades kuuldud heli seostada täielikult hävituslennuki ega meteooriga, vaid on veel midagi,  mis on selle heli tekke puhul teadmata.

Vandenõuteoreetikute arvates tuleks heli tekke puhul uurida hoopis Maa sisemust, mis olevat tühi ja kus eksisteerib teine tsivilisatsioon. Seal on oma taevas koos Päikese ja Kuuga.

Maa
Maa Foto: --/AFP/scanpix

Võimalik, et neile kõigile või vähemalt osadele saladustele saadakse vastus juba 2018. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles