Pildid ja video: kultuurid, kus uut aastat ei tähistata 1. jaanuaril

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2018
2018 Foto: PATRICK PLEUL/AFP/Scanpix

Meie maailm on kultuuride poolest väga mitmekesine, ka ajaarvamisi ja kalendreid on mitu. Suur osa maailmast  elab Gregoriuse kalendri järgi, aastas on 365 päeva, aasta algab 1. jaanuaril ja lõpeb 31. detsembril, kuid on kultuure, mille ajaarvamine seda kalendrit ei järgi.

Mitmetes kultuurides ja religioonides on käibel päikese-, kuu- ja hübriidkalendrid, mille järgi päevi ja aastaid loetakse.

Hiina

Hiina on lisaks Gregoriuse kalendrile käibel ka kuukalender, mille algus ehk uus aasta saabub veebruaris.  16. veebruaril 2018 algab Koera aasta, mida seostatakse koera omadustega nagu ausus, julgus, heasoovlikkus ja õiglus.

Idamaade kalendri järgi saabub 16. veebruaril 2018 Koera aasta
Idamaade kalendri järgi saabub 16. veebruaril 2018 Koera aasta Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Hiinlaste uue aasta alguse värviks on punane, siis jagatakse pereliikmetele punaseid ümbrikke, mille sees on raha. Hiinlased söövad uue aasta puhul traditsioonilisi snäkke kuukooke.

Hiina kuukook
Hiina kuukook Foto: wikipedia.org

Magusates kuukookides on pähklitest, seemnetest ja ubadest täidis. Ümara kujuga kuukoogid sümboliseerivad perekonna taasühinemist ja harmooniat.  Majadel ja avalikes kohtades on näha punaseid paberlaternaid ja tantsitakse lohekujutiste abil tantse.

Hiinas kestavad uue aasta pidustused pikalt, need alagavad paar nädalat enne uue aasta saabumist ja kestavad veel paar nädalat pärast uue aasta esimest päeva.  

Korea

Korea kultuuris algab uus aasta nagu Hiina kultuuriski veebruaris ehk seal on samuti kasutusel idamaade kuukalender. Uus aasta kannab seal nimetust seollal.

Põhja-Korea diktatuuris on idamaade kalendri pidustused keelatud, kuid Lõuna-Koreas järgitakse seda kalendrit. Korealaste uue aasta pidustused kestavad lühemat aega kui hiinlaste omad. Uueaasta pidustustel kantakse erksavärvilisi rahvarõivaid, samuti toimub teetseremoonia, mis kannab nime charye.

Bali ja Jaava

Indoneesias Bali ja Jaava kultuuris on kasutusel Kuu liikumisel põhinev kalender, mis kannab nime saka. Selles kultuuris ei saabu uus aasta tantsu, tralli ja saluudiga, vaid tegemist on vaikse ajaga, mil vaadatakse möödunud aastale tagasi, puhatakse ja mediteeritakse. Bali ja Jaava saarel on uue aasta esimesel päeval kõik asutused ja koolid suletud. Tööl on vaid haiglate valvepersonal, politsei ja tuletõrje. Seal kannab uus aasta nime nyepi ja see saabub 2018. aastal 17. märtsil.  Vana-aasta õhtul toimuvad mitmel pool tule- ja lõkkerituaalid, mis on puhatava toimega. Balilased ja jaavalased tahavad uude aastasse minna vaimult ja kehalt puhtana.

Songan Tempel Bali saarel
Songan Tempel Bali saarel Foto: Jan Wlodarczyk/ Vida Press

Iraani

Iraani zoroastriani ja baha kultuuris algab uus aasta kevadel märtsis, kandes nime nowruz. Sealne uus aasta langeb kokku põhjapoolkera kevadise pööripäevaga. Sel 2018 tähistatakse seal nii uue aasta kui kevade algust 22. märtsil. Uue aasta puhul kasvatatakse pottides taimi, mis tähistavad uue elu ja tsükli algust. Enne uue aasta saabumist puhastatakse kodud, autod ning avalikud hooned ja paigad. Toiduks on siis traditsiooniline ash-e reshteh nuudlisupp.

Taimed
Taimed Foto: Sille Annuk

Lõuna-India

India lõunaosas Karnatakas, Telenganas ja Andhra Pradeshis on kasutusel kuukalender, mille järgi saabub uus aasta märtsis-aprillis. Uue aasta kohta kasutatakse sõna ugaadhi ja sel aastal algab see 18. märtsil. Uue aasta saabumise puhul tehakse üksteisele kingitusi, kingitakse eelkõige magusat ja riideid, mitmel pool toimuvad ilutulestikud. Uue aasta toiduks on mango magushapu kaste, mida süüakse kas riisi juurde või ilma lisatoiduta.

Mango
Mango Foto: Panthermedia / Cseh Ioan

Sri Lanka

Sri Lanka saarel langeb uus aasta samuti kevadesse, see kannab nime aluth avurudda ja seda tähistatakse 13. – 14. aprillil, kui on noorkuu. Uue aasta tähistamine on samas saagipidu. Just neil päevadel aprillis on päike Sri Lanka kohal seniidis. Kohalikud hoiavad siis oma maja uksed lahti, see on märgiks, et nii sugulased, sõbrad kui ka võõrad on külla oodatud. Uue aasta puhul süüakse kavumi nime kandvat õlikooki ja mitmeid traditsioonilisi roogasid.

Tamilid Indias, Sri Lankal ja Singapuris

Tamilitel algab uus aasta samuti kevadel, algus on 13. – 14. aprillil, kandes nime puthandu. Tamilide kultuuris tehakse uue aasta puhul tänava- ja seinajoonistusi, toimuvad mitmed peod ja paraadid, kus jagatakse maiustusi.  

Hindud, sikhid ja džainistid

Põhja-Indias elavad hindud, sikhid ja džainistid tähistavad uue aasta saabumist sügisel. 2018. aastal algavad diwali pidustused 6. novembril ja kestavad kuni 10. novembrini. Nimetatud kultuuride esindajad kummardavad siis jõukuse ja heaolu jumalannat Lakshmit. Samuti kingitakse lähedastele raha, et neil aasta läbi raha oleks.

Hindud
Hindud Foto: Tumpa Mondal/imago/Xinhua/Scanpix

Juudid

Juudi kultuuris saabub uus aasta ehk rosh hashanah 2018. aastal spetembris. Pidustused algavad 9. septembril ja kestavad 10. septembrini. Need on juudi kalendri tisherei kuu esimene ja teine päev. Uue aasta alguses mälestatakse seitset päeva, mil jumal lõi maailma. Pidustusi on seinast seina, nii suuri avalikke kui kodus vaikseid. Juudid usuvad, et maailma loomise mäletamine annab vihjeid,  mis tuleb järgneva aasta jooksul. Uue aasta saabudes süüakse mitmeid roogi, kuid eriti palju õunu ja mett.

Juudid
Juudid Foto: AMIR COHEN/REUTERS/Scanpix

2018. aasta on Heebrea ajaarvamise järgi 5779. aasta.

Islam

Islami kalendri kohaselt algab uus aasta sügisel oktoobris. See kannab nime raʼs as-sanah al-hijrīyah ning sellega meenutatakse prohvet Muhamedi hidžra’t.

Hidžra'ga tähistatakse 622. aastal toimunud prohvet Muhamedi väljarännet koos 70 moslemi perekonnaga Mekast Medinasse ja selle sündmuse algus on ka islami kalendri algus.

2018. aastal tähistatakse hidžra't 11. septembrist kuni 9. oktoobrini. Islami kalendri järgi algab iga uus päev päikeseloojangul, uue aasta esimene päev algab siis kui taevasse ilmub kuu.  

Moslemid
Moslemid Foto: TAUSEEF MUSTAFA/AFP/Scanpix

Austraalia aborigeenid

Austraalia lääneosas elavad Muradori hõimu liikmed tähistavad uue aasta algust sügisel, Gregoriuse kalendri järgi 30. oktoobril. See on hõimu jaoks tähtis päev, kuna siis jäetakse vana seljataha, vaenlased lepivad ja luuakse uusi suhteid. Tänatakse jumalaid, kes aitasid neid aasta jooksul ja viiakse läbi rituaale, et jumalad aitaksid neid ka uuel aastal.

Austraalia aborigeen
Austraalia aborigeen Foto: David Gray/Reuters/Scanpix

Jaapan

Jaapanis tähistatakse alates 1873. aastast uue aasta algust Gregoriuse kalendri järgi 1. jaanuaril, kuid on ka neid, kes tähistavad uue aasta saabumist idamaade kuukalendri järgi nagu Hiinas ehk uus aasta saabub veebruaris. 

Jaapanlased söövad aastavahetusel nende kultuurile omaseid hõrgutisi nagu osechi, mis koosnevad mitmest toidust. Samuti süüakse suppi riisikookidega, kuid ka sushi't ja sashimi't. Aasta viimasel päeval helistavad buda mungad 108 korda kelli, mis sümboliseerib 108 inimpattu. Kellade helinal on pattudest puhastav toime. Kelli helistatakse aasta viimasel päeval 107 korda ja uue aasta esimesel päeval ühe korra. 

Jaapani road osechi
Jaapani road osechi Foto: wikipedia.org
Uueaastakaunistused Tokyos Asakusa Sensoji budistliku templi juures
Uueaastakaunistused Tokyos Asakusa Sensoji budistliku templi juures Foto: Koji Sasahara/AP/Scanpix
Buda kuju ja budistlik tempel Jaapanis
Buda kuju ja budistlik tempel Jaapanis Foto: Rights Managed/Mary Evans / Grenville Collins P/Scanpix

Tai

Tai uus aasta saabub aprillis, kandes nime songkran. See algab 13. aprillil ja kestab kuni 15. aprillini 2018. Uue aasta saabudes loobivad inimesed teinteist veega, vett seostatakse nii puhastumise kui hea õnnega. Uue aasta eelselt puhastatakse budakujusid ja pilte, kuna selle tegevuse läbi loodetakse samuti õnne.

Tai aasta alguse sonkrani festival
Tai aasta alguse sonkrani festival Foto: Rachen Sageamsak/imago/Xinhua/Scanpix

Etioopia

Etioopias on aasta algus septembris, kandes nime enkutatash. Uus aasta algab 11. septembril, liigaastal aga 12. septembril. Sellega tähistatakse samas vihmaperioodi lõppu  ja meenutatakse Seeba kuninganna tagasipöördumist kodumaale kuningas Solomoni juurest Jeruusalemmas.

Seeba kuninganna keskaegsel joonistusel
Seeba kuninganna keskaegsel joonistusel Foto: wikipedia.org
Kuningas Saalomoni kujutav illustratsioon
Kuningas Saalomoni kujutav illustratsioon Foto: wikipedia.org

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles