Island on maailmas esimene riik, kus meestele ei tohi naistest rohkem palka maksta (10)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandlanna oma riigi lipuga
Islandlanna oma riigi lipuga Foto: Grigoriy Sisoev/Sputnik/Scanpix

Island on maailmas esimene riik, kus meestele ei tohi naistest rohkem palka maksta ning loodetakse, et 2022. aastaks on see ebavõrdsus lõplikult kadunud.

1.jaanuarist 2018 kehtima hakanud seaduse kohaselt ei tohi firmad ja valitsusasutused, kus töötab üle 25 inimese, maksta meestele sama ametikoha eest suuremat palka kui saavad sellel ametikohal naised, teatab The Independent.

Kontoritöötajad
Kontoritöötajad Foto: Caro / Heinrich/Caro / Heinrich/Scanpix

Neile firmadele ja asutustele, mis meeste ja naiste võrdse tasu seadust rikuvad või eiravad, määratakse trahvid.

«Vaid nii saame tagada, et meestele ja naistele tasutatakse nende töö eest võrdselt. Seni on meil hoolimata soolise võrdsuse seadusest ikka olnud palgalõhe,» lausus Islandi naiste õiguste eest seisva organisatsiooni esindaja Dagny Okardottir Pind.

Paar päeva tagasi kehtima hakanud seaduse eelnõud tutvustati avalikkusele 8. märtsil 2017, mis oli rahvusvaheline naistepäev.  

Uut võrdse tasustamise seadust toetasid paralmendihääletusel nii parempoolne valitsus kui opositsioon. Islandi ühekojalises parlamendis Althingis on 63 liiget, kellest ligi 50 protsenti on naised.

«Naiste tööd on sajandeid alaväärtustatud ja neile on meestest alati vähem palka makstud. 21. sajandil ei ole enam patriarhaalseid arusaamu, mis seda toetaks. Aeg on küps muudatusteks, mis tagavad naistele meestega võrdväärse palga,» sõnas Oskardottir Pind.

Maailma Majandusfoorumi teatel on Island, mille põhilised tööstusharud on turism ja kalandus, soolise võrdsuse poolest maailmas esikohal.

Teistes Euroopa riikides on nii soolise võrdsuse kui meeste ja naiste vahelise palga vahel suured erinevused. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles