Pildid ja video: Veneetsia Doodžide paleest rööviti Suurmogulite riigi valitsejate aarded

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veneetsia Doodžide palees näitusel olnud aarded
Veneetsia Doodžide palees näitusel olnud aarded Foto: JEWEL SAMAD/AFP/Scanpix

Itaalias Veneetsias leidis eile aste juhtum, mis oleks nagu kuulsast «Ocean 11» filmist, sest vargad viisid kaasa mitu Doodžide palees näitusel olnud Suurmogulite riigi valitsejate aaret.

2017. aasta septembris avatud näitus oli eile, 3. jaanuaril 2018 viimast päeva lahti ja vargad kasutasid juhust, et hinnalised ehted kaasa viia, edastab The Guardian.

Veneetsia Doodžide palee
Veneetsia Doodžide palee Foto: Andrea Merola/AP/Scanpix
Veneetsia Doodžide palees näitusel olnud ehted
Veneetsia Doodžide palees näitusel olnud ehted Foto: Andrea Merola/AP/Scanpix

Näituseruumis olnud turvakaamerate salvestiste läbivaatamine näitas, et varguse taga on kaks meest, kellel õnnestus põgeneda.

Veneetsia Doodžide palee saali Sala dello Scrutigno uks, mille taga India maharadžade aarded näitusel olid
Veneetsia Doodžide palee saali Sala dello Scrutigno uks, mille taga India maharadžade aarded näitusel olid Foto: Andrea Merola/AP/Scanpix
Veneetsia Doodžide palee
Veneetsia Doodžide palee Foto: akg-images / Rabatti - Domingie/akg-images / Rabatti - Domingie/Scanpix

Ühendkuningriigist Londonist Itaaliasse näitusele toodud ligi 300 ehte ja iluasja väärtuseks märgiti tollis 30 000 eurot, kuid nende tegelik hind võib ulatuda miljonitesse eurodesse.

Veneetsia Doodžide palees näitusel olnud aarded
Veneetsia Doodžide palees näitusel olnud aarded Foto: Andrea Merola/AP/Scanpix

Mogulitele kunagised ehted kuuluvad praegu Katari Al-Tahni valitsejaperele, mille liikmed hoiavad neid tavaliselt Londonis pangaseifis. Näitusel oli ka praegusele Katari emiirile, alates 2013. aastast valitsevale Tamim bin Hamad Al-Thanile kuuluvaid ehteid.

Veneetsia politseijuht Vito Gagliardi sõnas, et näitusel olnud objektid olid paigutatud klaasist turvakastidesse, mille avalmine oleks pidanud kohe alarmsignaali käivitama, kuid alarm jäi millegipärast hiljaks.

Veneetsia Doodžide palees näitusel olnud aarded
Veneetsia Doodžide palees näitusel olnud aarded Foto: JEWEL SAMAD/AFP/Scanpix

«Uurime, mis võimaldas varastel segamatult tegutseda ning kas alarmsüsteemi saboteeriti,» lausus Gagliardi.

Püha Markuse väljaku ääres asuv Doodžide palee oli sajandeid Veneetsia vabariigi valitsushoone.

Veneetsia Doodžide palee
Veneetsia Doodžide palee Foto: OLIVIER MORIN/AFP/Scanpix

Politsei teatel saatsid nad Al–Thani suguvõsale Londonisse teate ja fotod, millised esemed varastati, et nad teaksid, millises väärtuses nad neile kuuluvast ilma jäid.

Möödunud aastal olid nimetatud juveelid näitusel Prantsusmaal ja Jaapanis ning neiss kahes riigis ei üritanud keegi neid varastada.

Al-Thani esindaja teatel on juveelikollektsioonis ehted, mis pärinevad 500 aasta pikkusest perioodist ning neid ehteid kandsid mitmed Suurmogulite riigi, mis eksisteeris 1526 – 1857, valitsejad

Enamikul ehetest on teemante, kuna arvatakse, et need vääriskivid teevad mehe mehelikuks ja viljakaks. 

Suurmogulite riik oli aastatel 1526–1857 Hindustani poolsaarel eksisteerinud kuningriik, mida valitses mongolite ja tšagatai-turgi päritolu dünastia. Riigi kese asus Põhja-Indias, Induse ja Gangese tasandikul Delhi, Agra ja Lahore linna ümbruses.

Mogulite riigi kõrgaeg oli 17. sajandil, mil see hõlmas täielikult tänapäevase Hindustani poolsaare, Pakistani ja osa Afganistanist. 3,2 miljoni ruutkilomeetrisel territooriumil elas umbes 100–150 miljonit inimest.

Riiki valitses mogul ja riigikeeleks oli pärsia keel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles