Lõuna-Korea andmetel saab Põhja-Korea liider Kim Jong-un täna 34-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: -/AFP/Scanpix

Lõuna-Korea meedia andmetel saab Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un täna 34-aastaseks, kuid kuna ta vanus on salastatud, siis kindlasti ei tähistata selles riigis suure juhi sünnipäeva avalikult.

Alates 2011. aastast Põhja-Koreas võimul olnud Kim läks 2017. aastal ajalukku pidevate tuumasõjaähvarduste ja raketikatsetustega, kembeldes sel teemal pidevalt USA presidendi Donald Trumpiga, teatab The Guardian.

Donald Trump ja Kim Jong-un
Donald Trump ja Kim Jong-un Foto: KCNA VIA KNS/AFP/Scanpix

Põhja-Koreale, kus rahvas nälgib, on raketikatsetuste tõttu kehtestatud mitmeid majandussanktsioone.

«Rahvusvahelised sanktsioonid on Põhja-Korea olukorda halvendanud, kuid Kim ei ole loobunud tuumaähvardustest ja raketikatsetustest. Võib arvata, et põjkakorealaste seas on üsna palju rahulolematuid, sest miks muidu sellest riigist pidevalt põgeneda üritatakse. Põhja-Korea valitsus üritab ajupesuga rahvast pimeduses hoida. Kui Kim teeks oma sünnipäevast tähtpäeva, siis ta vist naerdakse rahvusvaheliselt välja,» sõnas Lõuna-Korea allikas.

Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Allika sõnul on Põhja-Koreas tähtpäevad endiste liidrite Kim Jong-il’i ja Kim Il-sungi sünnipäevad, mis on vastavalt 16. veebruaril ja 15. aprillil.

Põhja-Korea endiste juhtide Kim Il-sungi (vasakul) ja Kim Jong-uni kujud
Põhja-Korea endiste juhtide Kim Il-sungi (vasakul) ja Kim Jong-uni kujud Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

16. veebruaril tähistatakse Särava Tähe päeva ja 15. aprillil Päikese päeva.

Kimide dünastia sai Põhja-Koreas võimule 1947. aastal, kui praeguse liidri vanaisa Kim  Il-sung selle riigi asutas.  Kim Jong-il ei avalikustanud kunagi oma laste sünniaega, seega ei ole ta poja Kim Jong-uni täpne vanus teada.

Lääne meedia arvates on Kim Jong-un 34-aastane, kuna liidri tädi Ko Yong-suk sõnas ühes intervjuus ta umbkaudse sünniaja ja teatas, et vahetas praegusel liidril lapsena mähkmeid.

Tädi sõnul sai Kim Jong-un juba kaheksa-aastasena kindrali vormi. Sellest on jõudnud maailma meediasse fotod ja ka selle järgi sai ta vanust määrata.

Kim Jong-un 20. eluaastates
Kim Jong-un 20. eluaastates Foto: str/REUTERS/Scanpix

Kimi vanusele tegi viiteid ka ameeriklasest endine profikorvpallur Dennis Rodman, kes külastas mitu korda Põhja-Koread ja sai Kim Jong-uniga sõbraks.

Kaks korvpallisõpra, Kim Jong-un ja Dennis Rodman, Pyongyangis.
Kaks korvpallisõpra, Kim Jong-un ja Dennis Rodman, Pyongyangis. Foto: AP/SCANPIX

8. jaanuaril 2014 laulis Rodman pärast Pyongyangis toimunud korvpallimatši Kimile populaarselt sünnipäevalaulu «Happy Birthday». Washington Posti andmetel oli see kõige selgem viide Kim Jong-uni sünnipäevale.

Kim Jong-un on abielus endise lauljanna Ri Sol-ju’ga, kellega tal on vähemalt kaks last.  Põhja-Korea esileedit Ri’d tuntakse sellest, et talle meeldib läänelikult riietuda ja kalleid aksessuaare kanda.

Kim Jong-un ja ta naine Ri Sol-ju külastamas sõjaväeosa
Kim Jong-un ja ta naine Ri Sol-ju külastamas sõjaväeosa Foto: KCNA/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles