Video: Šveitsi Alpides kasutati lumemüürist vabanemiseks dünamiiti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Šveitsi võimud kasutasid eile dünamiiti, et päästa Alpides Zermatti mäesuusakuurordis lumevangis olevad 13 000 turisti.

Päästemeeskonnad korraldasid kontrollitud plahvatusi, mis lõhkusid lumemüüre ja tekitasid laviine ning siis hakati masinate abil lund kühveldama, et vabastada raudtee ja maanteed, teatab The Guardian.

Lumevangis Zermatt
Lumevangis Zermatt Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

Zermatt oli mitme meetri paksuse lume tõttu ülejäänud maailmast eraldatud kaks päeva ning eile kella 17.00 ajaks kohaliku aja järgi olid põhilised teed taas lumevabad.

Zermatti turismiameti juhi Janine Imeschi teatel oli raudtee ja teiste alade lumest vabastamine keerulisem kui arvati ning päästemeeskonnad pidid pingutama, et inimesed pääseksid lõksust. 

Lumevangis Zermatt
Lumevangis Zermatt Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

Lumelõksu jäänud turiste viidi ära helikopteritega, lennu eest tuli tasuda 70 Šveitsi franki (60 eurot).

Lumevangis Zermatt
Lumevangis Zermatt Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

Šveitsi võimude teatel ei ole lumeoht veel kadunud, sest võib tekkida lumelaviine, mis uuesti võivad takistada rongiliiklust. Seni on raudteest lumevaba vaid osa, kus rong sõita ei saa, seal transporditakse turiste edasi bussiga.

Imeschi teatel ei tekkinud mäesuusakuurortis olnute seas paanikat, pigem meeldis inimestele kogeda lisaks suusatamisele midagi ekstreemset.

Mitmed turistid võrdlesid lumevangis olemist stseenidega populaarsest seriaalist «Troonide mäng».

Stseen «Troonide mängu» seitsmenda hooaja kuunedast osast. Esiplaanil Jon Snow (Kit Harington)
Stseen «Troonide mängu» seitsmenda hooaja kuunedast osast. Esiplaanil Jon Snow (Kit Harington) Foto: wikiofthethrones.com

«Meil ei tekkinud lumevangis olemise ajal millestki puudus, oleme suusakuurort ja selleks valmis. Samasugune olukord oli ka üheksa aastat tagasi. Kõikidel hotellidel ja poodidel on tagavara üsna pikaks perioodiks. Kui midagi on puudu, siis selle saab kohale tuua helikopteriga,» jätkas Zermatti esindaja.

Lumevangis Zermatt
Lumevangis Zermatt Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

Palju lund sadas ka Prantsuse suusakuurordis Tignes’is, kus jäi möödunud pühapäeval, 7. jaanuaril kadunuks briti lumelaudur, 39-aastane John Bromell.

Linconshire’ist pärit mees läks mäele ajal, mil ilm halvenes ja hakkas tuiskama. Päästjad ei olnud eilseks teda leidnud ja tema leidmise võimalus elusana kahaneb iga tunniga.

Itaalia Alpides Sestriere suusakuurordis sadas samuti palju lund, 48 tunniga oli lume paksus umbes 180 sentimeetrit. Esmaspäeva öösel tabas seal viiekordset hoonet lumelaviin, kuid hoones olnud 29 inimest pääsesid imekombel vigastusteta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles