Kas Giza Suures püramiidis on meteoriidiga kaetud troon?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure püramiidi joonis
Suure püramiidi joonis Foto: ScanPyramids / SWNS.com/ScanPyramids / SWNS.com/Scanpix

Rahvusvaheline arheoloogide meeskond tegi möödunud aastal kindlaks, et Egiptuses Giza platool asuvas Suures püramiidis on seniteadmata ava või kamber, milles oletatavalt võib olla suur rauda sisaldav objekt.

Arheoloogid arvavad, et vähemalt 30 meetri pikkuses ruumis võib olla «raudtroon», mille valmistamiseks on kasutatud raudmeteoriite, teatab Daily Mail.

Meteoriit
Meteoriit Foto: Emmevi Photo/National/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Egüptoloogide arvates loodi kosmilistest külalistest meteoriitidest troon selleks, et vaaraol oleks lihtne teispoolsusse «lennata».

Vana-Egiptuse tekstide kohaselt peab vaarao läbima Surnute riiki sisenemiseks Taeva värava ja istuma Raudtroonil.

Teadlase sõnul on Raudtrooni näha ka populaarses seriaalis «Troonide mäng», kuid Egiptuse vaaraode troonid meenutasid pigem istumispinke kui troone ega olnud nii võimsad kui selles menusarjas.

«Troonide mängu» Raudtroon
«Troonide mängu» Raudtroon Foto: AFP/Scanpix

Iidsed egiptlased uskusid, et vaarao taevane kodus asub põhjataeva Suure vankri tähtkujus, eelkõige kõige heledamal tähel Aliothil.

Arheoloogid leidsid Suure Püramiidi salakambri 2017. aasta novembris  kui skaneerisid seda püramiidi ja siis hakati oletama, milleks see vajalik oli.

Suure püramiidi joonis
Suure püramiidi joonis Foto: ScanPyramids / SWNS.com/ScanPyramids / SWNS.com/Scanpix

Itaalia Milano polütehnikumi matemaatik ja arheoastronoom Giulio Magli teatas, et ta vist arvas ära, mis selles ruumis olla võib.

«Võtsin aluseks iidsed tekstid, mis räägivad vaarao minemisest teispoolsusse. Nende  kohaselt peab vaarao pärast maise keha surma läbima Taeva väravad, istudes samas Raudtroonil. Võib oletada, et kuna vanadel egiptlastel ei olnud suures koguses rauda, siis võtsid nad kasutasid maapeale langenud raudmeteoriite. Kuna tegemist oli taevast langenud objektidega, siis arvati, et nende abil saab taevasse tagai,» selgita teadlane.

146 meetrine Suur ehk Cheopsi (Hufu) püramiid ehitati 2500. aasta paiku eKr, kuuludes sajandeid seitsme maailmaime hulka. Nimetatud vaarao valitses umbes 2589 kuni 2566 e.Kr.

Giza Suur püramiid
Giza Suur püramiid Foto: AMR DALSH/REUTERS/Scanpix
Käik Suures püramiidis
Käik Suures püramiidis Foto: ScanPyramids / SWNS.com/ScanPyramids / SWNS.com/Scanpix

Kui selle püramiidi varem leitud kolmel kambrit olid kergelt leitavad, siis nüüd avastatud oli paigutatud nii, et selle leidmine oli keeruline. Selle tõttu oletatakse, et nimetatud kambril oli otsene seos vaarao kosmilistesse kõrgustesse tõsumisega.

Magli sõnul saab pildi, milline võis vaarao Raudtroon olla Cheopsi (Hufu) ema Hetepheresi troonist, mille detailid leiti püramiidist ja mille rekonstrueerisid Harvardi ülikooli teadlased.

Hetepheresi troon oli seedripuust, olles kaetud kulla ja kvartskeraamikaga ning Cheopsi (Hufu) troon võis olla sarnane, kuid selle puit oli kaetud meteoriidiosadega.

Meteoriit
Meteoriit Foto: nationalpictures.co.uk/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Vana-Egiptuses valmistati meteoriidist luksusesemeid, näteks vaarao Tutanhamonile  (1336–1327 eKr) hauapanusena kaasa pandid pistoda oli meteoriidist.

Tutanhamoni hauakamber
Tutanhamoni hauakamber Foto: KHALED DESOUKI/AFP/Scanpix
Vaarao Tutanhamoni hauakambrist leitud pistoda
Vaarao Tutanhamoni hauakambrist leitud pistoda Foto: Topography/Scanpix

Arheoloogide sõnul leidsid nad varjatud kambri Cheopsi püramiidi põhjaküljel, kuid samasugune võib olla ka kirdeküljel.  Nende kahe vahel võib olla, mingi ühenduskäik, kuid seni ei ole seda leitud.

Cheopsi (Hufu) kuju
Cheopsi (Hufu) kuju Foto: wikipedia.org

Operatsioon Scan Pyramid algas möödunud aasta oktoobris, et leida Giza platool ja teistes paikades asuvatest püramiididest seniavastamata ruume. Selleks kasutati infrapuna termograafiat, elektronisarnaste elementaarosakeste müüonide radiograafiat ja 3D skaneeringut.

On ka neid arheolooge, kes arvavad, et püramiidide seni avamata kambrites võib olla mumifitseeritud vaaraoid kui teisi Vanas-Egiptuses kõrgel ametikohal olnuid.

Meteoriit on planeetidevahelisest ruumist Maa pinnale langenud tahke keha ehk meteoorkeha jääk.

Kui meteoorkeha atmosfääri allosa tihedates kihtides puruneb, võivad meteoriidid langeda meteoriidisajuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles