Jaapani õpilased olid dilemma ees, kas muumitrollid on pärit Soomest või Norrast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muumimaa Soomes Naantalis
Muumimaa Soomes Naantalis Foto: JENNI VIRTA/AFP/Scanpix

Jaapanis oli geograafia eksamiküsimus, kas populaarsed muumitrollid on pärit Soomest või Norrast.

Iltasanomat.fi teatel on Jaapanis soomerootsi kirjaniku Tove Janssoni (1914–2001) loodud muumitrollid väga populaarsed, isegi nii populaarsed, et need jõudsid eksamiküsimusse.

Tove Jansson
Tove Jansson Foto: Kenneth Jonasson/Expressen/Scanpix

Muumimaa asub Soomes Naantalis, kuid selline on ta Jaapanis Tokyo lähedal Hannos.

Muumimaa Soomes Naantalis
Muumimaa Soomes Naantalis Foto: JENNI VIRTA/AFP/Scanpix

Jaapani keskastme õpilaste eksmiküsimuses pidid õpilased seostama Põhjamaade tuntud raamatutegelased õige riigiga ning üks küsimustest oli, kas muumilood leidsid aset Soomes või Norras.

Enamik õpilasi ei seostanud muumitrolle ei ühe ega teise riigiga ning paljudel jäi see küsimus vastamata.

Muumitrollid
Muumitrollid Foto: wikipedia.org

Keeruline eksamiküsimus jõudis Jaapani meediasse, kus sellele üritati õige vastus anda, kuid see tekitas ka ajakirjanikes küsimusi, sest Muumimaa ei asu tegelikult kuskil konkreetses riigis.

Muumimaa Soomes Naantalis
Muumimaa Soomes Naantalis Foto: Jens O. Kvale / J-K Photos /SCANPIX/Code 20585/Scanpix

Jaapani ajakirjanikud kontakteerusid Tokyos asuvate Soome ja Norra saatkondadega, et saada õige vastus.

Soome saatkonna esindajate sõnul ei tulnud selline olukord neile üllatusena, kuna jaapanlased on oma täpsuse poolest tuntud.

«Jaapanlased tahtsid muumisid seostada tegeliku riigiga, kuid seda ei saa teha, sest Muumimaa on väljamõeldud paik. Oli ka neid jaapanlasi, kes pidasid muumide küsimust õpilaste jaoks liiga keeruliseks,» sõnas Tokyos asuva Soome saatkonna pressi- ja kultuurinõunik Markus Kokko.

Muumitrollid
Muumitrollid Foto: wikipedia.org

Kokko lisas, et jaapani ajakirjanikud küsisid valitsuse pressikonverentsil pressiesindajalt, kes tavaliselt räägib välispoliitikast, nagu näiteks Põhja-Koreas toimuvast, sel korral hoopis Muumimaa kohta. Jaapani valitsuse pressiesindaja ei osanud sellele küsimusele vastata.

Muumitrollid, ka muumid, on soomerootsi lastekirjaniku Tove Janssoni teostesarja kesksed tegelased.

Muumitrollid on ühe skandinaavia trollide pere liikmed, kes on oma välimuselt valged, ümarad ja karvased ning oma suurte ninade tõttu meenutavad nad pisut jõehobu või kapibaarat.

Eriti populaarsed on  muumitrollide lood Soomes, Rootsis, Eestis, Taanis, Norras, Poolas, Venemaal, Jaapanis, Iisraelis ja Inglismaal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles